В Силициевата долина взимат по над 100 бона в зелено

Успехът на големите в бранша предизвика създаването на много нови фирми
Обновена: 24 яну 2012 15:11 | 24 яну 2012 10:34, Бойчо Попов
91
В Силициевата долина взимат по над 100 бона в зелено
Снимка: Reuters

Средната годишна заплати за служителите от технологичните компании в Силициевата долина надмина 100 000 долара миналата година, показва ново проучване, отчело по-висока стойност заради последния бум в региона, пише Wall Street Journal.

Операторът на сайт за технологични работни места Dice Holdings Inc. заявява, че заплатите за специалисти по софтуер и други инженерни специалности в Силициевата долина в Калифорния са се увеличили с 5,2% до средно 104 195 долара през миналата година, изпреварвайки средното увеличение с 2% до 81 327 долара за заплатите в сектора в национален мащаб.

"Това е първият път, откакто започна това проучване на заплатите през 2001 г., в който заплатите минават границата от 100 000 долара", заяви Том Силвър, старши вицепрезидент на компанията.

Изводите идват на фона на уеб бума, който бе подхранен от компании като Facebook Inc, Zynga Inc. и Twitter Inc. Миналата година няколко от компаниите, включително LinkedIn Corp. и Zynga, станаха публични, а Facebook се готви за първично публично предлагане тази година. Техният успех предизвика създаването на множество нови фирми, което от своя страна стимулира войната за наемането на софтуерни инженери и др.

От друга страна, ръстът на работните места в други региони на страната е останал сравнително бавен. Работодателите в САЩ добавиха 200 000 работни места през декември, а равнището на безработица от 8,5% отбелязва най-ниското си ниво от началото на 2009 г. Но не е ясно дали тази тенденция може да бъде устойчива.

„Битката за таланти в Силициевата долина се разраства и работодателите трябва да плащат", казва Силвър.

Като цяло обявите за работа в долината в сайта на Dice са се увеличили до 5026 по-рано този месец, с 26% повече от 3974 обяви година по-рано, казва той, докато работните места в технологичния бранш за цялата страна са нараснали само с 11% през същия период.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: силициева долина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 10 години работя с програмисти по най-различни проекти. Моят опит е, че 6 от всеки10 не стават. Не че не пишат някакъв там код, ама просто им липсва голямата картина в главата и способността да разберат същността на задачата, която трябва софтуерът им да извършва. Та за такова програмиране и 1500 на месец е много.Иначе, на останалите - благодаря:) И бъдете все така успешни
86
1
 
0
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
е,какво е направил бил гейтс-скапан софтуер, но добре го рекламира и продава - затова е добър американец, а не добър програмист. всъщност това се отнася до всички видове софтуер- как да бъде поднесен на глупаците , за да си го купят а пък като го купят и видят, че има бъгове, или не им върши работа, ще им предложим по-нова версия или друг "по-подходящ" продукт, те просто не са знаели какво търсят
85
1
 
0
 
! Отговори
доктор преди 12 години
кое е по-важно, доктор в българия/също медицинска сестра/ или програмист? айде стани доктор за един ден... големите специалисти, че на новите коли, на които "нов" е само софтуера-/двигателите не са пипнати от 50-100 години/ още не са излезли от магазина и им светят половината жълти лампи по таблото от калпави софтуери/сти/
84
3
 
0
 
! Отговори
:) преди 12 години
Кой колкото взима... Толкова си е заслужил. Като е много лесно според вас и парите едва ли не се появяват сами във въздуха хванете се, станете за 1 ден програмисти и почнете да правите милионите. Чакам ви!
83
1
 
1
 
! Отговори
typ преди 12 години
to4no za tiq soft-typaci koito samo zamazvat koda. nishto sobstveno ne sa napisali samo copy/paste.ima 2-ma koito zaslujavat parite si ... Bill Gey i drugiq ne e m/u jivite.
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напротив, тези които разработват хардуер си заслужават парите. Софтуераджиите не заслужават толкова много.
81
6
 
1
 
! Отговори
typ преди 12 години
nito edin ot tiq maloumnici ne si zaslujava partite si ...
80
0
 
2
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
до @75 - веднага отивам и казвам на жената да взима детето и да се маха, щот явно е някаква измислена персона и плод на въображението ми и тя не трябва да съществува. И на колегите ще кажа. Че явно тука сме в матрицата.***.
79
2
 
2
 
! Отговори
До Язе преди 12 години
И когато всички, които могат да генерират приход избягат, заради такива *** като тебе, ще се чудиш защо трябва да работиш като *** до 100 години и от работното място да те тикат в трапа, щото няма кой да ти плаща пенсията, понеже всички способни, здрави хора, които могат да работят и да създадат поколение, което да работи за тях после, са избягали.***.
78
573
 
1042
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
:))) Половината тук даже не знаете кво е програмист! Ае ... лявото мъдо с език !
77
0
 
6
 
! Отговори
Do 77 преди 12 години
Хем си прав, хем не си. Преди 25 години (1887) вече имаше стругове с ЦПУ (напр. FANUC),или многошпинделни автомати (напр. Roperwerk) напълно автоматизирани. Ама ако ти трябва единичен детайл - опитния стругар с Ц5 си е класика. Така че - наздраве и за хардуера и за софтуера ;)
76
1
 
4
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
Прав си. Неоспорвам, че има нужда от програмисти. Просто съм против тези, а те не са малко, които правят безмислени неща
75
3
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 12 години
Пич - Шублери, микрометри, че даже и микроскоп, ми трябват почти всеки ден. Не си мисли, че не мога да работя и на струг. Сигурен съм, че ако пристигне проект за правене на струг, ще стана доста по-добър от едно 80% от стругарите.
74
1
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 12 години
Малка част от Софтуеристите правят игрички. Но има много видове програмиране и софтуер. Всяко съвременно устройство, дори един сушоар, часовник, мишка на компютъра, печка че даже съм имал случаи и на лампи, изисква софтуер. Например - ставаше въпрос по-рано за струга - написването на софтуер за един струг е много сериозна и отговорна задача. *** на кола, волан, радио, термометър - не мога да ги изброя - и всичко изисква софтуер.
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не ми е ясно какви продукти произвеждата толкова много програмисти - игрички за телефони, игрички за интернет и т.н. - все ненужни неща. хората със софтуер ли се хранят - сбъркан свят, а тези дето произвеждат нещо реално нещо осезаемо и съществено - духат супата
72
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Парите не са всичко в този живот. И в тая връзка пропускате нещо много важно, а именно: програмист=***=непипал жена=цайсмен=не знае какво е топка=стои зомбясал пред компютъра по цял ден
71
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 12 години
До 27: Жалко за работодателя ти, щом те е взел на работа, а ти не можеш като информатик да преведеш силициевата долина. Даже са ти го написали хората в заглавието.По темата: заплатата е реална и е ОК за знанията на хората. Лично мен ме учудва, че в БГ се взимат 3000-3500лв. И се радвам, ако е така!
70
1
 
0
 
! Отговори
gtf преди 12 години
..за какво да хвърляш толкова усилия... за да вземаш по-малка заплата ли ?
69
0
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
До 70Не, не е необходимо да се извиняваш, но не и необходимо на наричаш "***" някой за това, че взимаш повече пари от него.По същата логика има и хора, които изкарват 10 пъти повече и от теб. Програмирането не е върха в IT сферата а началото.
68
4
 
0
 
! Отговори
gtf преди 12 години
До 59тва пък от къде го измисли, че труда на другите никой не го уважава ?практика от много години е интелектуалния труд да не е оценен. Във вътрешността на страната на много места специалистите (инжинери с опит) вземат по-малки заплати от работниците.. инж. се става с години учене и практика, докато стругар, както каза 65 може да станеш за 1/2 г. и да се справяш добре. Никой не е отрекъл заслугите на работника, аз също съм бил такъв в началото, но ...

Спонсорирани публикации