Европа да e готова за радикални мерки, предупреди шефът на СБ

Оттеглянето на Гърция от еврозоната ще тласне континента в "опасна зона"
Обновена: 1 юни 2012 15:05 | 1 юни 2012 07:58,
31
Европа да e готова за радикални мерки, предупреди шефът на СБ
Робърт Зелик Снимка: Reuters
Европейските лидери трябва да бъдат готови да рекапитализират банките в случай, че Гърция се оттегли от еврозоната, и да гарантират средства на Испания, за да се избегне икономически колапс. Това изтъква президентът на Световната банка Робърт Зелик в коментар, публикуван днес във вестник "Файненшъл таймс". 
 
Ако Гърция се оттегли от еврозоната и ако европейските лидери не предприемат решителни мерки в подкрепа на банките, последвалата криза ще тласне целия континент в "опасна зона". 
 
"Европейските лидери трябва да бъдат готови - психологически и чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - да рекапитализират банките", изтъква Зелик. "В еврозоната гаранциите за национален суверенитет ще бъдат недостатъчни, необходим е евросуверенитет". 
 
Зелик, чийто мандат начело на Световната банка изтича на 30 юни, смята, че "съвсем не е ясно дали европейските лидери са готови да предприемат такава стъпка". Но осигуряването на ликвидността на банките няма да бъда достатъчно, подчертава президентът на Световната банка.
 
Лидерите на страните трябва да гарантират, че банките ще кредитират икономиката, за да бъде предпазена тя от забуксуване, както се случи в САЩ през 2008 г. след банкрута на "Леман брадърс". "И ако банките получат спешна помощ, върху ръководствата на банките трябва да бъде оказан натиск да продължат да осигуряват средства на своите клиенти", изтъква той. 
 
На първо време трябва да се постигне договореност да се осигури финансиране за страни като Испания, било то чрез ЕСМ или чрез еврооблигации, твърди Зелик. Това съответства на призивите на Германия страните с финансови проблеми да намалят своите дефицити.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плюете банкерите но вие самите сте си виновни.Кой ви кара да теглите колосални кредити от стотици хиляди евро за да купувате коптори на г*за на София и Варна, които наричате дом.Човешката глупост е безкрайна величина, колко *** трябва да си за да даваш колосални суми от порядъка на 1200-1500 евро за имоти чиято реална цена е под 300 евро.Европейският имотен балон е колосален в сравнение с този в САЩ. през 2008.Копторите постоени в Испания, Италия, Гърция и България са за над 3 трилиона евро...
20
2
 
8
 
! Отговори
Barcelona ES преди 11 години
Струва ми се, че много скоро ЕС ще отсвири САЩ и тогава всичките американски институции и рейтингови къщи ще глътнат голямата вода. Тази изкуствена банкова криза ще завърши с голям колабс за САЩ.
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците вече го поеха , още няколко мърдания и до макарите!!!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Spored men tozi e alkoholik.
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Банките ще продължават да богатеят. Да му мислят хората. Те ще плащат негативите от кризата.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 333 защото май човек без банките икономиката умира на часа , те са кръвоносната система , друго за сега човека не е измислил.
15
5
 
14
 
! Отговори
333 преди 11 години
Трябва да се рекапитализират ХОРАТА,а не банките...*** крадливо! И кой е казал,че задължително трябва да се използват банките..Аз мога да иползвам пощата,интернет и т.н. мога да използвам дилижанс или гълъби за пренос на пари...Защо трябва да ни убивате толкова садистично....е това не мога да разбера....ще взема да стана комунист ..или..не, не....анархист, май е по-евтино!
14
1
 
29
 
! Отговори
бля преди 11 години
Вижте го как стиска зъбки за да не излезе раздвоения рептилски език! Ах, на мама урода...
13
5
 
25
 
! Отговори
ети преди 11 години
До 8 Чакай бе човек защо ние да сме виновни за разпадането на ЕС. Колкото и да ни е мъчно този път не успяхме да го сторим ние- гърците ни изпревариха.
12
5
 
15
 
! Отговори
МВ преди 11 години
Това, което казва е, че добре измислената стара Американската система за печатница на пари в криза трябва да задейства и в ЕС (не само заради Гърция). Ясно е, че вече няма за кога да се чака да се случат чудеса. Това неминуемо ще доведе до инфлация и влошаване на стандарта в страните от ЕС. На нас дупе да ни е яко с Валутния борд, финансовата стабилност и политика на мизерията.
11
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е ако само смучат пари, тогава как точно ще е лошо за европа ако Гърция излезе от ЕС? Ще има повече пари за всички по пътя на логиката.... Пак плашат гаргите тия измамници...
10
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още един шут в гъзеца на гърчолята. Вече никой не ги брои за бели хора.
9
4
 
21
 
! Отговори
ттт преди 11 години
Всъщност Роберт Зелик е прав но не достатъчно ясен. Трябва да има подкрепа за банките, но само за кредитиране на икономиката. А икономика е създаване на блага - произвеждане на нещо, което задоволява потребностите на други лица. Всичко останало е като да пресипваш нефт от един варел в друг и да чакаш той да стане повече.
8
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мдаааааааа, ще наливат още пари на банките. А всъщност тяхната алчност породи кризата..
7
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чист евреин Cоросоид.
6
9
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Хайде бе то и Хитлер е един ариец с гърбавия нос и плешивите мустаци я *** виж съседната статия дето всички сме евреи после дрънкай глупости.
5
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Таман влязохме в ЕС и той ще се разпадне :))))където отидем всичко объркваме
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми то тъй и баба знае един път тегля заем от банката, втори път правителството ме обира с данъци и подкрепя тая банка е колко пъти ще го плащам тоя заем, да ви имам умната икономика чудно как още не са ви избесили.
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо трябва да се подкрепят банките да надуем балона още малко та експлозията да е по-голяма.
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоз пък какво се е разквичал толкоз, какви са тия радикални промени разпадането на ЕС е въпрос на време, като че ли е тайна за някой.

Спонсорирани публикации