Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте

Според прокуратурата условната й присъда е успех
Обновена: 12 юни 2012 14:58 | 12 юни 2012 09:36,
167
Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте
Калина Илиева получи з години условно с пет години изпитателен срок. Снимка: БТА

Бившата шефка на фонд "Земеделие" лично е подправила подписите на двама немски професори от Берлинския университет по икономика. Печатът на висшето учебно заведение също е бил фалшив, съобщи bTV.

Софийският районен съд осъди преди седмица Калина Илиева на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок заради фалшивата й диплома, след като се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата.

Фалшифицираните подписи са на декана на икономическия факултет на университета в Берлин професор Томас Симеон и на председателя на изпитната комисия професор Бурхард Месер. Двамата преподаватели са изпратили в прокуратурата няколко разписани бели листа за сравнение с имитациите.

Още по темата

"Експертите казват, че единият от подписите, а именно на проф. Симеон, е сходен с начина, по който г-жа Илиева започва своя собствен подпис, а именно, с начина, по който изписва буква "Д" ръкописно. По отношение края и на двата подписа експертите са счели, че те са съответни на начина, по който тя изписва буква "Ц" и буква "Щ" ръкописно. Намерили са достатъчно общи и частни признаци между положените в това свидетелство неистински подписи и нейния почерк", обясни пред bTV прокурорът по делото Виктор Тарчев.

Фактите по делото сочат още, че Калина Илиева наистина е била записана в университета през 2002 година в специалност "Икономическа комуникация". Не се е явила обаче на нито един изпит и е отписана задочно през 2007.

Илиева, която пред съда призна, че е завършила само средно образование, е сред възпитаниците на Художествената гимназия в София. Специалността й е "Графичен дизайн".

От прокуратурата не се наемат да коментират доколко наученото в училище й е помогнало да подправи подписите и печатите на фалшивата диплома.

Документът обаче изобщо не е намерен. В архивите остава само ксерокопието на фалшификата, легализиран без проблеми от Министерството на образованието.

От прокуратурата отчитат условната присъда на Калина Илиева като успех и твърдят, съдът й е наложил възможно най-високото наказание, защото за последната година е имало 122 такива дела, от които има 65 условни присъди от по година - две и 49 наказани само с пробация.

Калина Илиева беше изгонена от Държавен фонд "Земеделие" на 7 октомври 2010 година, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, като представяше фалшиви болнични листове.

След това пък гръмна бомбата, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана.

За условната й присъда съдът взе предвид факта, че Илиева не е осъждана досега, майка е на малко дете и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
2
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 11 години
Ей, пак "омотахме" простия електорат. Никой не попита, дали не е организирана престъпна група /където наказанията л.о.с. са ефективни/ - снабдяване с оригинал на диплома, която да се подправи, изработване на печати и най-вече "легализирането" й от Министерството... За организирана престъпна група се искат поне три лица, а тук са някъде поне 5. Г-н цв.цв. къде е "безкомпромисната" ви борба с организираната престъпност?
134
0
 
2
 
! Отговори
А-я преди 11 години
И без проблем е легализирана от великия МОМН. ;)
133
0
 
4
 
! Отговори
учуден преди 11 години
току що четох в една друга статия как са съсипали един кокошкар за дърпане на чанта 8 години--а на тая зъбла дето е откраднала милиони -условна -какъв е извода -ако крадете да има за вас за съдията прокурора и всички по веригата или не се захващайте -смешна територия
132
0
 
5
 
! Отговори
Терминал 1 преди 11 години
Квото и да си говорим файда няма,ами спасението и изходът са само един-ТЕРМИНАЛ 2!За последните 23 години оттам минаха 2млн.българи!Както са тръгнали нещата през Терминал 2 ще минат още 2млн. българи...Пък тука нека да си останат само калинките,малинките,златките,гоцетата,тракторите,янетата,тиквочите,багите и вся остальная ***!
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Калина най-много да е врътнала някоя *** на прокурора и съдията, макар че с тия предни зъби аз не бих рискувал. Дипломата и менте е писана на оригинална бланка, което знаете много добре какво значи.
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
. Калина себе си не може да разпише, камо ли ректора на дипломата си. Самата и диплома струва 3000 евро и се продава, стига да ги имате парите. Има още дипломи във властта и в предни кабинети, които могат да изгърмят при проверка. Всички знаем (то е обществена тайна) кои в бг имат печати на всички университети, включително западни, печатат задгранични паспорти, лични карти и шофьорски книжки на оригинални бланки. Моля, не се правете на ударени!
129
0
 
7
 
! Отговори
Една българка преди 11 години
Браво на прокуратурата,поздравления за добре свършената работа!Заслужават големи бонуси!Вижте я *** на снимката,каква мъка и причиниха,не може да скрие подигравателната си грозна муцуна...Дерзай,Калинке,има още хляб в тебе,гладна няма да останеш с тези фалшификаторски умения!
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а генералната калинка ще е вече със 6 вместо с 3 точки, опа бона
127
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 11 години
Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте??ДА ГОЛЕМАТА РАБОТА Е...
126
0
 
7
 
! Отговори
Малинка преди 11 години
и още нещо...институциите знаят как се проверява достоверността на дадена диплома от европа...става и по интернет...и то много бързо...И за калина -срам,но и за институциите на Бг-два пъти по-голям срам...Не трябва само условна присъда,а да върне парите,които е вземала като заплата , а може би и бонуси...Институциите ,които са признали дипомата ,министъра,който я е назначил-персонална отговорност,стига криене зад системата.Не е само Калина виновна...има още...много по-виновни,не че я защитавам
125
0
 
6
 
! Отговори
Малинка преди 11 години
Не никак случаен този казус с фалшивата диплома на калинка.Народът е казал:покрай сухото гори и мокрото!Знаете ли колко млади хора ,завършили в Европа,имат проблеми с признаване на образованието им.Гледат под лупа и се чудят как да ги унижават ,по няколко пъти им искат едни и същи документи...Така е със законните дипломи...а незаконните ,те минават ...И заради тези с купените и фалшивите дипломи,свястни хора няма как да си проправят път .Системата го позволява.И като калина с лопата да ги ринеш
124
0
 
10
 
! Отговори
генерал Жуков преди 11 години
Тази нагла и ехидна усмивка....
123
0
 
26
 
! Отговори
Митко преди 11 години
Защо не и е повдигнато обвинение по чл.212, ал.5 от Н.К.(Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) За документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години,а само за фалшифициране на документи?
122
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Na tezi ot Prokuraturata sto ne vzemat da im plastat za svarshena rabota kakto na vsicki ostanali
121
0
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Aloooooooooooooooo Prokuraturata vseki Parvokursnik po Pravo ste vi se smee,pri takiva fakti da skljcish sdelka oznacava samo edno ili Podkup ili Natisk,no Vie si znaete nai dobre
120
2
 
23
 
! Отговори
висшистка преди 11 години
Имала средно образование .Познавам много хора със средно образование по- интелигентни от много т. н. висшисти. Така .че това не е най- страшно.По страшното е че ни управляват луди.
119
0
 
20
 
! Отговори
висшистка преди 11 години
Видяхте ли младия прокурор .който беше доволен от"заслужената присъда". Той с нищо не се различава от Калина.
118
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не се окаже, че и биографията на СиДянков е фалшива !
117
3
 
17
 
! Отговори
РЕКТОР преди 11 години
НАЙ-ДОБРЕ СИ Е ПРЕМИЕРА - ТОЙ НЯМА ДИПЛОМА ЗА ПО-ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ СРЕДНОТО!!!А И ПО ВСИЧКО МУ ЛИЧИ!!!!
116
0
 
12
 
! Отговори
висшистка преди 11 години
чиста порода- ШИЗОФРЕНИЧКА