Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте

Според прокуратурата условната й присъда е успех
Обновена: 12 юни 2012 14:58 | 12 юни 2012 09:36,
167
Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте
Калина Илиева получи з години условно с пет години изпитателен срок. Снимка: БТА

Бившата шефка на фонд "Земеделие" лично е подправила подписите на двама немски професори от Берлинския университет по икономика. Печатът на висшето учебно заведение също е бил фалшив, съобщи bTV.

Софийският районен съд осъди преди седмица Калина Илиева на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок заради фалшивата й диплома, след като се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата.

Фалшифицираните подписи са на декана на икономическия факултет на университета в Берлин професор Томас Симеон и на председателя на изпитната комисия професор Бурхард Месер. Двамата преподаватели са изпратили в прокуратурата няколко разписани бели листа за сравнение с имитациите.

Още по темата

"Експертите казват, че единият от подписите, а именно на проф. Симеон, е сходен с начина, по който г-жа Илиева започва своя собствен подпис, а именно, с начина, по който изписва буква "Д" ръкописно. По отношение края и на двата подписа експертите са счели, че те са съответни на начина, по който тя изписва буква "Ц" и буква "Щ" ръкописно. Намерили са достатъчно общи и частни признаци между положените в това свидетелство неистински подписи и нейния почерк", обясни пред bTV прокурорът по делото Виктор Тарчев.

Фактите по делото сочат още, че Калина Илиева наистина е била записана в университета през 2002 година в специалност "Икономическа комуникация". Не се е явила обаче на нито един изпит и е отписана задочно през 2007.

Илиева, която пред съда призна, че е завършила само средно образование, е сред възпитаниците на Художествената гимназия в София. Специалността й е "Графичен дизайн".

От прокуратурата не се наемат да коментират доколко наученото в училище й е помогнало да подправи подписите и печатите на фалшивата диплома.

Документът обаче изобщо не е намерен. В архивите остава само ксерокопието на фалшификата, легализиран без проблеми от Министерството на образованието.

От прокуратурата отчитат условната присъда на Калина Илиева като успех и твърдят, съдът й е наложил възможно най-високото наказание, защото за последната година е имало 122 такива дела, от които има 65 условни присъди от по година - две и 49 наказани само с пробация.

Калина Илиева беше изгонена от Държавен фонд "Земеделие" на 7 октомври 2010 година, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, като представяше фалшиви болнични листове.

След това пък гръмна бомбата, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана.

За условната й присъда съдът взе предвид факта, че Илиева не е осъждана досега, майка е на малко дете и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
14
 
! Отговори
АНИ преди 11 години
Срамота!!!Безсрамници!!!!!Мошеници
54
0
 
21
 
! Отговори
:) преди 11 години
Само може да си представим в последните 20тина години какви Калино-подобни са били на такива постове. В случая не е важна дипломната ,тя не кара влака, трагичното е че се поставят такива хора от други с цел злоупотреби и замазване на очите ни.Най-важното : убеден съм ,че хора от ЕС са я разкрили. Нашите просто са трябвало да измислят как най-безболезнено да я махнат и естествено ни е размахан пръст да не се повтаря , че иначе пак ще има блокаж.Авсъщност Земеделието е златната мина на България
53
0
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 11 години
За измама в особено големи размери с условна присъда какво можем да кажем та тя е колкото 3 октопода взела и нищо
52
0
 
16
 
! Отговори
Беселина преди 11 години
На такава държава, с такава прокуратура, такива са и и успехите... Няма какво да се чудим и възмущаваме, това е положението...
51
0
 
10
 
! Отговори
Администратор преди 11 години
Не се сърдете бе хора ,че пускаме едни и същи статии.360лв ми плащат,не мога да свържа двата края.Даже от икономия минах от тоалетна хартия на вестници и флаери дето ми ги дават по улиците.Флаерите,ако са гланцирани малко се лъзгат ,ама няма как...
50
0
 
23
 
! Отговори
БОЙ преди 11 години
Бой до посиняване!!! Ето заради тия изпълнения на тая *** с недоказани амбицийки и комплекси за малоценност, аз с 2 висши от Лондон седя 2 години без работа защото превод и легализация ме връщат 4 пъти за една запетайка, че накрая за малко да ми загубят дипломата и я търсих по деловодства и пощи в рамките на месец и половина !!! Ако можех, ще я пребия с камъни....
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя кой знае още колко други неща (м..ти) е врътнала за да стигне до тази позиция
48
1
 
17
 
! Отговори
Димо преди 11 години
Нали я видяхте на процеса. Тя е вече милионерка. Купила си адвокати, купила си и правото да не лежи в затвора. Е колеги сме от пожарната дай да оправим детето.
47
0
 
7
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
ALO! DEISTVASHTITE ORGANI NA KOQ PLANETA OT SLAN4EVATAQ SISTEMA STE.?
46
0
 
12
 
! Отговори
faian преди 11 години
Задължителна проверка и на съдията издал присъдата и !-за неговата диплома или за неговото назначение в тефтерчето на Краси Черния
45
0
 
9
 
! Отговори
фалшив преди 11 години
Колко ли подписа е направила във управлението на герб да кажат господата
44
0
 
4
 
! Отговори
Справедлив преди 11 години
Пито платено !
43
0
 
16
 
! Отговори
Справедлив преди 11 години
Целта с която е поставена във фонд Земеделие е по-престъпна - да слуша този ,който я е наредил там и помага парите да отиват в "правилните" хора и фирми.Иначе е могло да и се намери и пост където няма да се налага да фалшифицира дипломи.Другото ако може и иска да го докаже прокуратурата ще е успех за нея.
42
0
 
29
 
! Отговори
Тоня преди 11 години
УСПЕХ??? Присъда като тази насърчава престъпниците в България...
41
0
 
19
 
! Отговори
ico33 преди 11 години
Добър стимул за бъдещи и настоящи фалшивикатори..
40
0
 
17
 
! Отговори
Baceto преди 11 години
Ако си мислите, че е единствената...е не е :) Истината е, че хора като нея гледат на останалите които се бъхтат като на ***. Има 2 типа хора - едните експлоатират системата, другите вярват в системата - учи, труди се, и ще успееш...ама не винаги. Жената си играе фубтол по правилата на ръгби а съдията не свири.
39
3
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
а ти какво си иСкарал :))) ОбразОванието в бг съкс, т'ва е ясно.
38
0
 
16
 
! Отговори
чарли преди 11 години
Дипломата,ами решенията който е вземала,може да е наказвала за провинение,вземала е заплата на която не е имала право и т.н.Споразумение и готово.Егати и държавата,загубена работа.
37
0
 
21
 
! Отговори
:) преди 11 години
Каква държава сме само - Отиваш на мн мн висок пост в държавата с диплома която си си издал сам, разпределяш милиони/да не говорим колко съдби на хора/ и накрая ти дават присъда - повече да не правиш така. В нормална държава щеше да лежи супер мн години, да върне парите и да я съдят поне за още 2-3 обнинения. В БГ обаче - прокурорчето излиза и казва с цялата си наглост - мн и дадохме??? Цирка продължава с пълна сила в БГ и това си е, ако ще и марсианците да ни управляват.
36
0
 
22
 
! Отговори
циганин преди 11 години
Търся да купя шофьорска книжка с всички категории да карам рейс да возя хора

Спонсорирани публикации