Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте

Според прокуратурата условната й присъда е успех
Обновена: 12 юни 2012 14:58 | 12 юни 2012 09:36,
167
Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте
Калина Илиева получи з години условно с пет години изпитателен срок. Снимка: БТА

Бившата шефка на фонд "Земеделие" лично е подправила подписите на двама немски професори от Берлинския университет по икономика. Печатът на висшето учебно заведение също е бил фалшив, съобщи bTV.

Софийският районен съд осъди преди седмица Калина Илиева на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок заради фалшивата й диплома, след като се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата.

Фалшифицираните подписи са на декана на икономическия факултет на университета в Берлин професор Томас Симеон и на председателя на изпитната комисия професор Бурхард Месер. Двамата преподаватели са изпратили в прокуратурата няколко разписани бели листа за сравнение с имитациите.

Още по темата

"Експертите казват, че единият от подписите, а именно на проф. Симеон, е сходен с начина, по който г-жа Илиева започва своя собствен подпис, а именно, с начина, по който изписва буква "Д" ръкописно. По отношение края и на двата подписа експертите са счели, че те са съответни на начина, по който тя изписва буква "Ц" и буква "Щ" ръкописно. Намерили са достатъчно общи и частни признаци между положените в това свидетелство неистински подписи и нейния почерк", обясни пред bTV прокурорът по делото Виктор Тарчев.

Фактите по делото сочат още, че Калина Илиева наистина е била записана в университета през 2002 година в специалност "Икономическа комуникация". Не се е явила обаче на нито един изпит и е отписана задочно през 2007.

Илиева, която пред съда призна, че е завършила само средно образование, е сред възпитаниците на Художествената гимназия в София. Специалността й е "Графичен дизайн".

От прокуратурата не се наемат да коментират доколко наученото в училище й е помогнало да подправи подписите и печатите на фалшивата диплома.

Документът обаче изобщо не е намерен. В архивите остава само ксерокопието на фалшификата, легализиран без проблеми от Министерството на образованието.

От прокуратурата отчитат условната присъда на Калина Илиева като успех и твърдят, съдът й е наложил възможно най-високото наказание, защото за последната година е имало 122 такива дела, от които има 65 условни присъди от по година - две и 49 наказани само с пробация.

Калина Илиева беше изгонена от Държавен фонд "Земеделие" на 7 октомври 2010 година, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, като представяше фалшиви болнични листове.

След това пък гръмна бомбата, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана.

За условната й присъда съдът взе предвид факта, че Илиева не е осъждана досега, майка е на малко дете и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
30
 
! Отговори
съдебен заседател преди 11 години
Калинка изглеждаше доста добре в съда,явно и със средно образование заработва добре.Трябваше по-строга присъда..,а можеше и малко обществено полезен труд да и присъдят.Но това е България,страна на абсурдите.
94
0
 
28
 
! Отговори
танкист преди 11 години
искам и аз , без образование, да крада милиони и после условна за да мога да си ги изхарча, ама за съжаление имам 2 висши и бачкам като вол за 1000 лв. е не се оплаквам ама ако се пробвам за фонд земеделие сигурно ще ме вземат за младши експерт с 450 лв преди осигуровки, м да и баща ми не е пожарникар и майка ми не е долнопробна *** в министерство на финансите не мога да въртя дудуци и бойко тиквата не ми е приятел еми лоша работа ще духам супата още 30 тина годинки до пенсия после по гръб
93
0
 
28
 
! Отговори
go преди 11 години
"С подписа на Калина Илиева са изплатени 721 594 725 лева средства на ЕС за времето от 18 август 2009 г. до 8 октомври 2010 г., през което тя е начело на Държавен фонд "Земеделие""Мале мале мале. Нямам думи да опиша. Пък и дъщеря на началника на Софийската противопожарна служба комисар Иван Илиев...
92
0
 
5
 
! Отговори
до101 преди 11 години
образУвания ли ве ***? че и 2? хахахахах
91
0
 
7
 
! Отговори
Аз Казах! преди 11 години
Ах мамина сладка , как ща разкрача като варена кокошка ако ми паднеш по тъмно ..
90
0
 
35
 
! Отговори
бахви преди 11 години
я разберете кой е служителя, признал дипломата на калинка и къде работи сега същия този!
89
0
 
20
 
! Отговори
Galabin_Boevski преди 11 години
Тая *** ,излезе по-голям *** и от мене ;)
88
8
 
14
 
! Отговори
шефче с хикс шестица преди 11 години
Аз лично нямам диплома, но държа всичките ми служители да имат поне две виши образувания, иначе не ги зимам изопщо! Трябва да учат хората и да са кадърни, за да ни върви бизнеса, иначе нема управия...
87
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като е била малка що са явзели на такъв пост после е станала неудобна и бай бай така истината е че тя е изпълнявала поръчка и сега вече нямат нужда от нея предполагам че за тва е била добре платена
86
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затвор за тая *** и да върне парите получила като работна заплата като служител с висше образование.Аман от мошеници и лъжци.Спрете бе хора.Не лъжете , не крадете, не бъдете завистливи и злобни.Живота е кратък.Насладете му се .
85
0
 
22
 
! Отговори
затворник преди 11 години
Търся диплома за адвокат не ми се лежи повече във затвора
84
12
 
7
 
! Отговори
работата понамирисва преди 11 години
Когато са я назначили на работа през 2008 (по времето на Станишев) къде са гледали? Или тогава дипломата й е била истинска, а после е станала фалшива изведнъж? Или просто са я набутали нарочно там - като троянски кон.
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тези си приказки и действия само насърчават хората да си купуват фалшификати.
82
0
 
10
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Смешен е коментарът на СРП - че имало 122 такива дела. Не е имало нито едно дело срещу подсъдима на такъв висок пост!!!Остава открит въпросът - предявен ле и граждански иск за щетите от престъплението - на Калинка не са й са полагали получените неправомерно трудови възнаграждения без изискуемия ценз!И още един въпрос - защо не е съдена и за друго документно престъпление - ползване на неверни документи - вместо бременост - фалшиви диагнози?
81
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ не са като предните, не са като Тройната коалиция !!! ГЕРБ са с НОВ МОРАЛ !!! В ГЕРБ на почит са хора с ФАЛШИВИ ДИПЛОМИ !!!
80
0
 
9
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Като я гледам на снимката направо си е фалшифицирала и вече е израз на мерната единица "Щастлива калинка"!
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако беше от тройната коалиция какъв ли рев щеше да има от Боко ? Но като е негов човек, нито гък, нито стон........ И със сигурност Цв.Цв. се е намесил за да има тази присъда !
78
0
 
16
 
! Отговори
AHAHA преди 11 години
А защо не плати и някаква глоба безусловно? Примерно 50 000 лева. Нека да плати и разликата между нехната заплата и тази на обикновена сектретарка
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kak li izlizat neinite roditeli do magazina sas vdignata glava li ili ne im pyka
76
0
 
17
 
! Отговори
Санитарка преди 11 години
Търся да купя диплома за Хирург може и Зъболекар

Спонсорирани публикации