Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте

Според прокуратурата условната й присъда е успех
Обновена: 12 юни 2012 14:58 | 12 юни 2012 09:36,
167
Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте
Калина Илиева получи з години условно с пет години изпитателен срок. Снимка: БТА

Бившата шефка на фонд "Земеделие" лично е подправила подписите на двама немски професори от Берлинския университет по икономика. Печатът на висшето учебно заведение също е бил фалшив, съобщи bTV.

Софийският районен съд осъди преди седмица Калина Илиева на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок заради фалшивата й диплома, след като се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата.

Фалшифицираните подписи са на декана на икономическия факултет на университета в Берлин професор Томас Симеон и на председателя на изпитната комисия професор Бурхард Месер. Двамата преподаватели са изпратили в прокуратурата няколко разписани бели листа за сравнение с имитациите.

Още по темата

"Експертите казват, че единият от подписите, а именно на проф. Симеон, е сходен с начина, по който г-жа Илиева започва своя собствен подпис, а именно, с начина, по който изписва буква "Д" ръкописно. По отношение края и на двата подписа експертите са счели, че те са съответни на начина, по който тя изписва буква "Ц" и буква "Щ" ръкописно. Намерили са достатъчно общи и частни признаци между положените в това свидетелство неистински подписи и нейния почерк", обясни пред bTV прокурорът по делото Виктор Тарчев.

Фактите по делото сочат още, че Калина Илиева наистина е била записана в университета през 2002 година в специалност "Икономическа комуникация". Не се е явила обаче на нито един изпит и е отписана задочно през 2007.

Илиева, която пред съда призна, че е завършила само средно образование, е сред възпитаниците на Художествената гимназия в София. Специалността й е "Графичен дизайн".

От прокуратурата не се наемат да коментират доколко наученото в училище й е помогнало да подправи подписите и печатите на фалшивата диплома.

Документът обаче изобщо не е намерен. В архивите остава само ксерокопието на фалшификата, легализиран без проблеми от Министерството на образованието.

От прокуратурата отчитат условната присъда на Калина Илиева като успех и твърдят, съдът й е наложил възможно най-високото наказание, защото за последната година е имало 122 такива дела, от които има 65 условни присъди от по година - две и 49 наказани само с пробация.

Калина Илиева беше изгонена от Държавен фонд "Земеделие" на 7 октомври 2010 година, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, като представяше фалшиви болнични листове.

След това пък гръмна бомбата, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана.

За условната й присъда съдът взе предвид факта, че Илиева не е осъждана досега, майка е на малко дете и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4ydq se tazi koi li 6te q vzeme na rabota ve4e ili tq e mafiotka vsi4ko moje
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne gi li e sram maikata i ba6tata kato gledat kakav prastapnik sa otgledali
73
0
 
8
 
! Отговори
моряк преди 11 години
Търся да купя кетап за капитан да карам кораб
72
0
 
10
 
! Отговори
ined преди 11 години
Бедна ви е фантазията какви хубави и засукани подписи врътка Калинката с френската писалка.Няма да се учудя и ако присъдата си е успяла да фалшифицира - да е била ефективна при тежък първоначален режим, а тя да я е врътнала на условна.
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кое му е успехът? Може би *** от прокуратурата имат предвид личния си финансов успех?За подобно престъпление наглата мухла трябваше да лежи двуцифрено число години ЕФЕКТИВНО!Прокурорчето да не бе влизало в съдебна зала, на база на очевидните доказателства пак трябваше да я осъдят на повече!А той взел предвид, че имала дете(кой няма!) и че "когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст"!!! *** в правото няма такива - пълнолетна ли е - носи наказателна отговорност!Продажници!
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде айде, сама .... тя няма акъл за 5 стинки бе, друг път сама си е фалшифицирала дипломата. Просто на никой не му се занимава да търси кой е - нали имаме самопризнания...
69
0
 
5
 
! Отговори
до Среднист преди 11 години
виСше образование.... няма визше
68
0
 
4
 
! Отговори
ТОМАС преди 11 години
Софийският районен съд МАЙ МАЙ НЕЩО
67
0
 
12
 
! Отговори
хм преди 11 години
Колкото и Левски да е искал сами да се освободим накрая на бесилото е разбрал , че има много предатели.Следващите Революционери след него са търсили външна подкрепа и така сме успели. В момента сме в подобна ситуация , извикахме ЕС за да ни помогнат с "робството" да видим след 10-20 години на каква цена ще е. Очевидно ЕС ни помага иначе тази "калинка" нямаше да бъде бутната доста годинки.Един ден щяха да я обявят и за Бизнес Дама на България.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като той не е легитимен- тези хора какво да очакват КАКВО КАКВО ЛЪЖА И ПАК ЛЪЖА ДО КРАЯ НА СВЕТА
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и аз си купих дипломата, ама не умея да връткам та не ме приеха в министерството на хранилката, то връткането си иска чалъм не просто тъй да връткаш, всеки може да врътка, ама истинското връткане го умеят малко, едно време как се връткаше, а това днешното връткане ли да му викаш или какво, връткането му е цаката, щото без връткане няма прогрес, без да връткаш си аут и хората не те уважават, викат щом не мож да връткаш аре у лево в канафката, затова трябва връткането да го изучават в училище
64
0
 
12
 
! Отговори
Боби преди 11 години
Що за аргумент и скудоумие е "когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст..."?! Щом е пълнолетна - знаела е много добре какво прави и че е престъпление.
63
0
 
11
 
! Отговори
млад РОМ преди 11 години
Тия Българи лъжат повече от дърт ***
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Върнете се малко на зад във времето преди Калина Илиева, имаше също на ръководни позиции във Фонда лица, за които медиите изписаха за търговия с виляние и корупционни схеми. С тях какво стана - май всяко чудо за три дни и до тук! Няма правосъдие в тази държава- само сделки и споразумения с прокуратура и т.н. или имат пари- спасяват се. Смешна държава е това...... А какво ще стане с поректите върху които е полага подписа си К.Илиева, след като той не е легитимен- тези хора какво да очакват?
61
1
 
10
 
! Отговори
Цитат преди 11 години
"От прокуратурата отчитат условната присъда на Калина Илиева като успех и твърдят, съдът й е наложил възможно най-високото наказание, защото за последната година е имало 122 такива дела, от които има 65 условни присъди от по година - две и 49 наказани само с пробация"Без коментар... фактите говорят сами. Така ли предотвратява ме бъдещи престъпления!?
60
0
 
7
 
! Отговори
БГ ЦИРК преди 11 години
Дават клетва АМА ФАЛШИВА ФАЛШИВА АМА КЛЕТВА
59
0
 
8
 
! Отговори
Яко преди 11 години
"Калина сама врътнала..." След това забременя...
58
0
 
6
 
! Отговори
Графолог преди 11 години
Къде в " професор Томас Симеон " има ръкописно "Д" ?
57
0
 
9
 
! Отговори
цигани преди 11 години
Нали дават клетва пред РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ААаа ХА ХА И ТЯ ФАЛШИВА
56
0
 
21
 
! Отговори
бръмбар преди 11 години
Наистина ли тази калинка е само с художествена гимназия?И колко такива като нея има по високите етажи,с абсолютна некомпетентност и невежество ,но с истински дипломи.Те май са повече и по-опасни!

Спонсорирани публикации