Обявяването на фалити да не стане игра, предупреди Хампарцумян

Банкерът настоява за регистър на фалиралите длъжници
Обновена: 19 сеп 2012 15:56 | 19 сеп 2012 09:28,
146
Обявяването на фалити да не стане игра, предупреди Хампарцумян
Левон Хампарцумян. Снимка: архив, Булфото

Въвеждането на 10 годишна давност за дълговете на физическите лица трябва задължително да бъде придружено и от създаване на регистър с фалиралите длъжници, така че те след това за дълъг период от време да не бъдат допускани до кредитната система.

Това заяви пред БТА председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, който коментира предложението на депутата от ГЕРБ Емил Радев да се въведе абсолютна 10-годишна давност за задълженията на физическите лица.

Депутатът ще внесе предложението си за промени в Закона за задълженията и договорите през октомври и ако се приемат, те ще влязат в сила от 2013 г.

Регистърът на длъжниците трябва да бъде много подробен и да включва не само кредити към финансовите институции, но и към ютилити компаниите, мобилните оператори и всички други доставчици на стоки и услуги, смята Хампарцумян. 

Още по темата
„Обявяването на фалит не бива да бъде превърнато в игра - сега да излъжем една банка и като минат "Х" на брой години ще излъжем още една. Трябва да има такъв регистър и той да оставя фалиралите веднъж лица завинаги извън кредитната система - иначе ще накараме добросъвестните да плащат и за недобросъвестните, защото за съжаление в България злоупотребата с права е национален спорт“, смята банкерът.

Според него срокът, в който един фалирал кредитополучател не би могъл да получи нов заем, ако веднъж е обявил фалит, би трябвало да е достатъчно дълъг - може и за цял живот.

Запитан дали разполага с данни колко случаи има на длъжници към банките, които продължават да дължат суми, дори и след като им е било отнето ипотекираното имущество, Хампарцуман заяви, че тези случаи не са много.

Отговорността на всеки един за успеха в живата е нещо много важно, посочи банкерът. Изключвам случаи на болест, инвалидност и смърт, но във всички останали случаи, когато някой е придобил имот чрез кредит, обявявайки фалит, той не може да очаква да спечели от това и имотът не може да остане в неговите наследници, добави Хампарцумян.

Според него всички тези неща ще трябва подробно да се разпишат в предлаганите законови промени.

Според Хампарцумян, ако промените доведат до масови злоупотреби при обявяването във фалит, то това ще оскъпи и кредитите. Загубите, които ще се реализират от такива
фалити, в случаите когато това се прави от недобросъвестни лица, ще трябва да се покриват от добросъвестните клиенти, коментира банкерът.

Според него, ако не са прецизирани, промените могат да създадат възможност за още един вид измама и ако тя стане достатъчно развита, това неминуемо ще повлияе негативно на целия банков пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
2
 
! Отговори
Пострадал преди 11 години
Какво става с хора, чиито строител е фалирал и не е довършил строежа? Защо може да има безнаказан фалит за юридическите лица, но не и за физическите? В цяла Европа има законодателство, което подпомага фалирали хора, като критериите се определят от съда?
125
1
 
2
 
! Отговори
дамн преди 11 години
докато има ***, ще има и касапи
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За потребителските кредити е уместно да има такъв регистър на фалиралите физически лица, но за ипотечните кредити при фалит на физическото лице грешката е толкова на лицето, колкото и на банката, която му е отпуснала кредита. Същевременно стои въпросът, че банката умишлено и преднамерено може да доведе до неплатежоспособност при поискване на преждевременно погасяване на кредит, законът и дава това право.
123
2
 
9
 
! Отговори
kuk преди 11 години
Да не би да сте очаквали нещо друго от вълка . Нали трябва да се подготвят главичките на агнетата. Лошото е че ние си плащаме данъците на държавата именно зя това да защитава интереса на данъкоплатеца а те сядат на една маса с вълка и определят менюто. За това трябва да се излезе на улицата и българина е крайно време да си извади главата от. ...що нищо добро не го чака.
122
2
 
8
 
! Отговори
on преди 11 години
За бога братя не теглете кредити!!!
121
1
 
6
 
! Отговори
иван преди 11 години
Да се съберат топ 10 банкерите и да се разберат по колко да лапат.......та да не фалират хората с тези растящи лихви по кредитите.
120
1
 
9
 
! Отговори
А сега преди 11 години
Вие си играете с хората с непрекъснатото повишение на лихвите , а защо не сега хората да си поиграят с вас . Знаете те ли че само Уни кредит от всички търговски банки , при просрочие на вноска по кредита ви ,начислява лихва не върху закъснението , а върху целият размер на кредита . Е това е безсрамие и безкруполност .
119
1
 
6
 
! Отговори
АОК преди 11 години
ТБ и други кредитори действат организирано монополно и умело заобикалят закона . БНБ банков надзор не осъществява кацествен контрол над дейноста над ТБ и нефинасовите институции.Скоро всяко едно повишение дори цената на тока и хляба ще повишава кредитният риск и ще е причина за увеличаване на лихвите. Господа моля опомнете се, вярно е че всеки политик има кредит и ще ви подкрепя но вашето граничи вече с безочие и злоупотреба с право.
118
4
 
6
 
! Отговори
АОК преди 11 години
Г-н Харцумян , умело и за воалироно използва изолзва темата за да оповести бъдещото повишаване на лихвите . И защо редовните платци да плащат сметките на нередовните. Все пак всяке който отпуска кредити поема своя кредитен риск и своята отговорност . Не следва безотговорното поведение на кредиторите по отпускане на почти всеки на кредит да води увеличаване кредитната тежест за добросъвестният платец.ТБ нека поемат отговорноста и загубата от свойте непремерени действия.
117
2
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
До на левон баджанакаБраво пич!!!
116
1
 
4
 
! Отговори
Kiorov преди 11 години
hm...kakto nyakoi umni komentatori tuk po-dolu predlagat 7 godini davnost ...znachi sled sedem godini GR 200 miliarden evro dalg kam EU ste e izchisten avtomatichno?! i posle pak otnachalo?! gorkite gartzi - golyam zor ste vidyat da poharchat tolkova mnogo evro!
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв регистър иска тоя? Такав и сега има ама таен дето банките си го правят.У нас изрядните патци не тегят заеми, а всеки геда да се издължи преждевременно. Нищо добро не чака страна в която лихвите по кредитите са 10% по високи от основния,при ноимано за беия свят 3-4%.С право Левонт надига вой защото заради ачноста им на банкерите им останаха само ошите кредити
114
1
 
2
 
! Отговори
До банките преди 11 години
Това са си раздали маститите банкерите по света в период в които на много държави се налагат рестрикции и ограничения на бюджетите. Увеличаване на данъците и т.н.Е как да вярвам на ХИМИКА12160.info/forum/topics/first-audit-results-in-the-federal-reserve-s-nearly-100-year?xg_source=activity
113
1
 
5
 
! Отговори
До банките преди 11 години
Citigroup: $2.5трлн.Morgan Stanley: $2.04 trillionMerrill Lynch: $1.949трлн.Bank of America: $1.344трлн.Barclays PLC (United Kingdom): $868млрд.Bear Sterns: $853млрд.Goldman Sachs: $814млрд.Royal Bank of Scotland (UK): $541млрд.JP Morgan Chase: $391млрд.Deutsche Bank (Germany): $354млрд.UBS (Switzerland): $287млрд.Credit Suisse (Switzerland): $262млрд.Lehman Brothers: $183млрд.Bank of Scotland (United Kingdom): $181млрд.BNP Paribas (France): $175млрд.
112
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До Цанко КамъкаПрав си Камък , така си беше , дяволски си прав , до него седеше един *** Иван Костов, на когото дъщеря му работеше в Италия, Уникредит . И за три месеца , след ПОДАРЯВАНЕТО на Булбанк , обраха целия годишен дивидент ... тц, тц
111
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До radioprestilkaНа Хампарцумян какво му пука за изчезващия българин. Той си живее в неговото измерение - 50 000 и нагоре на месец. Ама не си дава сметка, че като заколи кравите няма да има откъде да цица . Инженерче, дето се прави на банкерче.
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А КОГА ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ РЕГИСТЪР НА БАНКИТЕ КОЖОДЕРИ? КОГА ЩЕ СЕ НАПРАВИ ЖЕЛЕЗЕН ЗАКОН СРЕЩУ ИЗМАМИТЕ КОИТО ПРАВЯТ БАНКИТЕ С КЛИЕНТИТЕ СИ? ЗНАМ! ОТГОВОВРЪТ Е НИКОГА! В БГ ВСИЧКИТЕ БАНКИ СА СОБСТЕНОСТ НА ПОДЛИ КОМУНИСТИЧЕСКИ, ПАРДОН КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ МАЙМУНИ!... ИМА И ЕДНА, ДВЕ ЗА ЦВЯТ!
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
отде-накъде ще правим регистър на фалиралите длъжници в услуга на ДРУГАРЯ.Та с тези високи лихви НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ КРЕДИТИТЕ,ЧЕ И ЛИХВИТЕ ИМ.Този регистър трябва да си е наш,на редовните платци.А ДРУГАРЯ /или ВЕЛМОЖАТА,или ОЛИГАРХА, или.../може би иска и пушки срещу длъжниците да раздадем на всички банкери.Няма смисъл.Те и без пушки,разстреляха маса хора,че и икономиката на страната.По-скоро трябва да им отнемем и патроните и пушките,а после и униформите.
108
2
 
7
 
! Отговори
Оцеляващите Егоисти преди 11 години
Въвеждането на 10 годишна давност за дълговете на физическите лица трябва задължително да бъде придружено и от създаване на регистър с фалиралите длъжници, така че те след това за дълъг период от време да не бъдат допускани до кредитната система. Цялата българска нация ще влезе за 20 години в неговият частен, физически регистър с фалиралите длъжници.
107
2
 
17
 
! Отговори
CA преди 11 години
Само за сведение как стоят нещата в Северна Америка - големите кредитни бюра - Equifax, и Trans Union пазят информацията 7 години, но на практика банките почват да предлагат нови кредите на фалиралите на третата - четвъртата година, така че с тия 10 години ако си мислят, че правят някаква огромна услуга на БГ народа да ходят да си го ***.