Скокът на минималната заплата тласка към сивия сектор

Броят на наетите лица няма да се промени, смятат от КРИБ
Обновена: 30 окт 2013 14:05 | 30 окт 2013 09:24,
35
Скокът на минималната заплата тласка към сивия сектор
Снимка: архив, Dnes.bg

„Увеличението на минималната заплата ще тласне повече фирми към сивия сектор“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Камен Колчев от Kонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Според него не е ясно какви ще са ефектите от повишението на минималното възнаграждение. „Не сме съгласни, защото това означава повече разходи за бизнеса. Да, вероятно около 300 000 души ще получават фиш за по-висока заплата, но нетно те пак ще взимат същите пари, а работодателят им ще плаща повече за осигуровки“, посочи Колчев.

По думите му броят на наетите лица няма да се промени, просто доста от тях ще влязат в сивия сектор. „Считаме, че това не е здравословно за бизнеса, защото ще доведе до нелоялна конкуренция. Много предприемачи ще бъдат принудени или да затворят, или да минат в сивия сектор“, каза още експертът.

Още по темата
Той уточни увеличението на минималната работна заплата няма да осигури повече доходи, но ще вкара в държавния бюджет повече приходи.

Според Kонфедерацията на работодателите и индустриалците в България е необходимо преразглеждане на политиката по отношение на помощите за безработица и да се помисли за повече мерки, които да насърчат почасовата и сезонната заетост.

„Повече възможности за гъвкаво работно време биха довели до намаляване на фирмите, които работят на черно“, уточни Калчев.

По думите му бизнес климатът е отражение на това как работи администрацията. „Очевидно е, че нашата не функционира добре, а за да се промени това, има нужда от реформи, които от своя страна ще доведат и до икономии, което пък би позволило да бъдат насочени повече средства за инвестиции“, поясни Камен Колчев.

Според него причината все още да няма работещо електронно правителство е, че управляващите от последните години нарочно спъват реализацията му, за да не се види колко много дублиращи се длъжности има във ведомствата и колко са неефективни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе,вашта мила ******а от конфедерацията.преди 24г. какви мижитурки бяхте ,бе?кой ви знаеше именцата?туй, че през криминалния български преход крадахте на воля не ви прави недосегаеми!ще плашите със сив сектор.ами национализация дали няма да ви се отрази по успокояващо?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм *** и не знам че формалната такса за регистрация е 2 лева. Също и не знам че банките ще ми съдерат *** от лихви защото става само с 2 лева. Аз съм много успешен и ми пречат най-ниските данъци и заплати в европа, ако реша да ги платя изобщо. Аре бегайте мумии нещастни от тука с тез мрънканици за 20 лева че трябва да си купувам нови гуми за джипа, инвестирам в иновации все пак така ми заръчаха държавните агенции и служби ревете на тях.
32
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки който смята че заплатата му е ниска му предлагам да си отвори фирма - струва 2 лева. Да си печели на воля а в допълнение да наеме 10 души и да им плаща по 2000 на месец! Аман от мрънкащи *** в тази държава!
31
1
 
10
 
! Отговори
докога? преди 10 години
А броят на унижените лица с тези смешни заплати кога и как ще започне да намалява?Тоталната нищета и евакуацията ли е стратегията за развитие ако не вдигането на заплатите?
30
0
 
19
 
! Отговори
Нина преди 10 години
Българите нямат никаква мотивация да плащат данъци.И как иначе след като и малкото честни хора виждат как е пълно с тарикати, които съзнателно заобикалят закона, държавата е абдикирала от своите задължения и парите отиват за разни търтеи и ***....
29
0
 
24
 
! Отговори
От 12 преди 10 години
До 14 имам предвид да се подгонят всички и производителите включително. А за земеделците си мисля, че най-справедливо е да им се плаща субсидия на продадена С ФАКТУРА продукция, а не на обработваема площ. Тогава или ще излязат на светло или ще се простят със субсидиите. Писна ми да гледам как разни "бизнесмени" с вид на австралопитеци харчат едни хилядарки за нови джипове, къщи с басейни и почивки, а в същото време да държат работниците си на МРЗ. Време е да си платят данъците.
28
0
 
17
 
! Отговори
хахха преди 10 години
някой спомня ли си ВЕЛИК ДЕН ами във фалиралата гърция и дадоха на пенсионерите по 180 евра не че на Коледа не и дадоха ама примерно КЪДЕ СМЕ НИЕ КЪДЕ СА ТЕ......ОСТАВКА НА ТИЯ ОТ КТБ БАНКА И УРКО УРЕШАРСКИ
27
0
 
25
 
! Отговори
АВАТАР преди 10 години
ТОВА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЛИ Е ИЛИ Е МИНИМАЛНА СОЦИАЛНА ПОМОЩ НА МЕСЕЦ. ПИСНА НИ ОТ РАЗНИ НАЯДЕНИ *** КОИТО ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА МИЗЕРСТВАЩИЯ НИ НАРОД. В ГЪРЦИЯ ВЗЕМАТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ НА МЕСЕЦ 200 ЕВРО А НИЕ СЕ ГЪРЧИМ ЗА ТИЯ ПАРИ И НЕ МОЖЕМ ДА ПОКРИЕМ ТЕКУЩИТЕ СИ РАЗХОДИ. ТИЯ КНСБ, ПОДКРЕПИ НЯМА ФАЙДА ОТ ТЯХ. И НА ТЯХ ИМ ПЛАЩАТ ОЛИГАРСИТЕ ДА НЕ ИСКАТ ВДИГАНЕ НА РЕАЛНИ ЗАПЛАТИ. ЦЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ - ЗАПЛАТИ РОБСКИ.
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе 20 лева отгоре щели да съборят бизнеса, че това са 3 кутии цигари и 7-8 литра дизел. Всички ги виждаме родните бизнесмени какъв стандарт се опитват да показват, а реват за 20 лева.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо щяха да са 1000 лева? К'во стана? То бкп и сив сектор е дупе и ***.
24
0
 
18
 
! Отговори
то преди 10 години
като регистрираш фирмата се почват проблемите ............интересното е че от толкова много години ДДС за окло два МИЛИАРДА се краде всяка година и нищо ама те са НАШИ НА ДАНЪЧНИТЕ ШЕФОВЕ И ПОЛИТИЦИТЕ ХОРА И ***
23
0
 
23
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Е от такива като Колчев българския работник е на този хал и няма средна класа. Какви са тези фирми и работодатели, които ревът за 350лв. и то минимална работна заплата, такива в реалната икономика не трябва изобщо да съществуват. Затова и в чужбина работещите българи са второ качество и ни цакат. Какви са тези профсъюзи, които с години мънкат за 10лв. увеличение. Какво е това Социално министерство, което защитава само богатите и ***. Какви са днешните политици дето мислят само за г--а си???
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички които знаят как се прави успешен бизнес да бъдат така добри да "отворят" фирми и да дадат положителен пример, все пак необходимия капитал за регистрация на фирма е 2 (два) лева. Действайте!
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА бе ,само плашат ,предприятия щели да закриват ,хора щели да съкращават щото нямали пари.Айде погледнете ги повечето,яхти за милиони къщи за милиони,коли за стотици хиляди ,и изведнъж изннанада няма пари за заплати.Така ще е докато няма държава и институции ще е така.Издевателство на гърба на народа.
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почасово заплащане трябва да има ! Да се знае -работиш толкова часа по толкова лева е равно на толкова ! Извънредна работа или работа по празници да се заплаща двоино Сега ако се сметне минималната се получава по малко от лев на час - интересно нали ? Изход има ли ? Разбира се - терминал 1 и 2 !
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България има 240 човека Всички останали са мат'рял !
18
3
 
20
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Какво гъвкаво работно време бе, частниците ни карат да работим по 14 часа за мизерни суми , и ако не искаме и не ни отърва ни уволняват, защото за нашето място чакат още 10 гладни душици... Всичко трябва да е държавно и държавата да се грижи за хората за да има ред, частниците се подиграват супер много...
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичките ми познати които имат бизнес са с единия крак в сивия сектор , а някои от тях дори изцялоКогато сложиш всички данъци един върху друг се получава че държавата ти прибира над 50 % от всичко което си изкарал На гърба на бизнеса са всички държавни служители , пенсионери ,*** и тн Държавата няма много опции да събира пари и винаги натиска часния сектор и то наи-малките , дребен и среден бизнес Всички знаем как държави като Испания заложиха на малкия и среден бизнес и се оправиха
16
0
 
8
 
! Отговори
aman преди 10 години
не думай
15
0
 
24
 
! Отговори
БизнесменРаботодател преди 10 години
Аз на мойте работници плащам 290 лева заплати.Работят ми събота и малко от неделя до 17 часа.По 12 часа работят но аз все съм недоволен и поучително им казвам не си мислете че в Гърция живеят добре след като вече нямат пари за круизи а само за таверни и сносен живот с месечни доходи на семейство с около 5000 евро където и Държавата ги подпомага.Мойте работници патетично ме питат а кога ще вземаме заплати като в Европа-а аз ги успокоявам няма да сте живи да ги вдите тук защото е криза ЗАВИНАГИ!

Спонсорирани публикации