КЗК наказа "Метро" със 143,7 хил. лева за нелоялна конкуренция

"Най-добра цена за деня" подвежда потребителите и нарушава конкуренцията
Обновена: 15 май 2014 14:33 | 15 май 2014 14:00,
4
КЗК наказа "Метро" със 143,7 хил. лева за нелоялна конкуренция
Снимка: архив, Булфото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи парична санкция на „Метро Кеш енд Кери“ в размер на 143,7 хил. лева (0,02% от приходите от продажбите на дружеството през 2013 година) заради нелоялна конкуренция.

От комисията посочват, че основание за наказанието са разминаване на промоционални предложения в каталога „Хранителни стоки“, като в някои магазини на веригата рекламираните стоки са били в недостатъчни количества, а в други дори са липсвали.

Анализът е изготвен на базата на промоционалните каталози в периода 16 януари – 29 януари 2014 година. В тях се разминават периодите на валидност на „предложения с промоционални цени“ за някои от посочените продукти.

В различните магазини цените се разминават, като в някои от тях са по-високи и от обявените на страницата в интернет страницата на „Метро“ в раздел „Най-добрата цена за деня“.

Регулаторът отчита още, че предложените от рекламодателя цени в определени дни не са били най-ниски.

Твърдението „Най-добра цена за деня”, с определяне на период на валидност от няколко дни на същата, не е коректно поднесено поради динамичността на пазара и обективната невъзможност да се заложат предварително продажни цени на конкуренти за дни напред, под които цени "Метро" да продава, допълват от комисията.

Поради това комисията счита, че рекламните послания в промоционалния Каталог №2 „Хранителни стоки” и раздел „Най-добра цена за деня” съдържат елементи със заблуждаващ характер, като по този начин може да подведе лицата, до които достига, и поради това е в състояние да повлияе върху тяхното икономическо поведение, като евентуално нанесе вреди на конкуренти.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко много добре знаем, че тия скапаняци в Метро Кеш енд Кери ги въртят тия номерца от как са в България. Евала на КЗК, но да се вземат в ръце смешно е да се налага такава мизерна глобичка 0.02 % на фона на ограбените хора през всичките тези години е просто смехотворно, а какво да кажем за съглашенията им с другите търговци? Договорката на Метро с др. търговци да не предлагат определени стоки на по-ниска цена от Метро, а търговците на Метро да им ги доставят на преференциални цени??? ВЪН!
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите съсипаха енергетиката, а сега и търговските вериги. Всичко оправиха тези еийй.
2
2
 
3
 
! Отговори
Кака Пена преди 9 години
Аха, стана ми ясно, жената на някой чиновник от КЗК не е намерила нещо на далавера в деня на посещение там и комисията "се е самосезирала". Най-мразим ***!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По *** история не съм чел! И кво, карфур и кауфланд подадоха жалбата?

Спонсорирани публикации