Русия се кани за огледални санкции срещу ЕС

Медведев не изключва и затварянето на руското въздушно пространство
Обновена: 8 сеп 2014 15:38 | 8 сеп 2014 10:10, Миглена Иванова
290
Русия се кани за огледални санкции срещу ЕС
Снимка: архив, БТА

Руското правителство вероятно ще въведе огледални санкции срещу Европейския съюз (ЕС), ако Брюксел разшири ограниченията срещу руската икономика, предупреди премиерът на Русия Дмитрий Медведев в интервю за в. Ведомости, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Ако бъдат въведени нови санкции, свързани с енергетиката, както и допълнителни ограничения към нашия финансов сектор, ние трябва да отговорим симетрично", коментира Медведев.

Той не изключва и въвеждането на ограничения за преминаването на самолети над територията на Руската федерация.

"Ние вярваме, че имаме приятелски отношения с нашите партньори, така че небето над Русия е отворено за полети, но ако ние сме ограничени, трябва да отговорим“, посочва още той.

Медведев изтъква, че ако западните превозвачи не могат да ползват руското въздушно пространство, някои от тях на практика ще бъдат доведени до фалит, тъй като и без това са в затруднено положение.

Още по темата
„Надявам се, че нашите партньори ще бъдат по-умни“, заключава Медведев в интервюто.

Руският премиер обаче не изключи възможността в бъдеще да бъдат снети ограниченията за внос и на други храни, освен за млечните продукти без лактоза. Той изтъкна, че правителството не иска да навреди на гражданите, но че трябва да се опита да използва ситуацията „в интерес на страната и нашата икономика“.

Медведев казва още, че войната на санкции не спомага за установяването на мир в Украйна, а напротив, застрашава системата за сигурност в света. Той изразява надеждата си, че украинската криза „ще бъде уредена с добрата воля на украинското ръководство“.

Същевременно световните агенции съобщават, че днес най-вероятно ЕС ще разшири санкциите срещу Русия въпреки постигнатото примирие в Украйна. Предвижда се разширяването на списъка с компании, които няма да имат право да набират капитал в Европа. Сред тях са държавните петролни компании Роснефт, Транснефт и Газпромнефт, както и три компании от военната индустрия – Oboronprom, United Aircraft и Uralvagonzavod, пише WSJ.

Предвижда се забрана на продажбите на руските технологии с двойна употреба в ЕС.

Изданието припомня, че европейските лидери изтъкнаха, че може да не въведат новите санкции, ако се представят доказателства за спазването на мирното споразумение в Украйна и се намери политическо решение за прекратяването на кризата в страната.

Според Еврокомисията за набирането на такива доказателства е необходимо въвеждането на постоянен мониторинг на руско-украинската граница и оттеглянето на въоръжените групи от Украйна, включително и на руските сили, които действат на територията на страната. Примирието обаче е застрашено заради продължаващите боеве в няколко града в Източна Украйна.

Още световни икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
4
 
! Отговори
циника преди 9 години
177, ами точно това направих като те попитах!
134
6
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До циникаАми че защо да налагат руснаците санкции срещу чужди самолети - защо просто не отстрелят някой самолет на своя територия?!---------------- Попитай някое дете от детската градина да ти отговори на елементарния въпрос, не ме занимавай глупости.
133
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da zaradvame vsichki masonozionisti i raboteschite medii za tiah s edna mnogo radostna novina Le Figaro pische che Marine Lio Pen e na praga na vlasta vav Franzia za prezident i tova sche znachi krai na EU i amerika.dnes bg zascho ne pische za neligalnata SCHIITSKA POLIZIA V WUPPERTAL GRADCHETO E S 80 prozenta isliamsko naselenie
132
3
 
18
 
! Отговори
циника преди 9 години
171, Сърбия през целия 19 век е насъсквана срещу България не от Русия, а от Хабсбургската империя. Причината е, че Австрия държи много сръбски и южнославянски територии и за да отклони сръбския национализъм от тях, ги насочва срещу България. По време на сръбско-българската война именно австрийците са тези, които заявяват на Александър , че ако българите продължат контранастъплението ще срещнат австрийските щикове
131
9
 
5
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
Между другото държа да отбележа, че не съм русофоб. Аз съм русофил, но анти-съветски, анти-путинов русофил...
130
12
 
3
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
163Разцепиха България и любимата ти Русия какво направи? Нищо... Насъскаха Сърбия да, защото крал Милан е имал акъл колкото и ти. При Дойран на ген. Вазов му забраняват българските политици, защото са същите като днес. А ВСВ бомбандират София защото първо ние от много акъл атакуваме техни бомбандировачи връщащи се от Плоещ /поразени са 114/ и второ сме във война с тях...
129
0
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
161, ти имаш проблем с разбирането. Доколкото се вижда от предишния твой коментар, на който ти отговорих, ти с ирония посочи Венецуела, Северна Корея и Куба като държави за "пример". Ти сега почваш да ми говориш за Русия. Ами извади си това дето ти е на носа на аватара от устата си и почни да разсъжсдаваш, де!
128
2
 
8
 
! Отговори
витка преди 9 години
а не бе ще ги гледа , само така ... зъб за зъб , око за око , тия некадърни европейски дипломати от друго не разбират
127
8
 
3
 
! Отговори
Макаров преди 9 години
До 150Путин беше избран така както ние избирахме бай Тошо с 99.9% , ако не си гласувал преди 89 г. по- добре е , да не се обаждаш !!!!
126
11
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Има едно просто правило в гебистката кошара Русия.Когато нещата са ОК, на сцената е Путин, за да си дига рейтинга.Когато нещата не вървят и трябва да се говорят откровени глупости, изкарват марионетката Медведев, за да не се излага вожда...
125
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Урунгел A kak прибалтийските държави и Украйна "пожелаха" да влязат в СССР? А "Карело-финската" съветска република.... А как освобождават Полша още от 1939 :)))))))) Какъв го диреха съветски военни в Египет по време на войната от Йом Кипур? Шшшшш, тихо, това са сорос-ки работи :))))))))))))))
124
5
 
5
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
162 GaribaldiАми то за да се почешеш, първо трябва да ги имаш... Медведа от както стана путинова държанка си ги закача на елхата за Коледа... Или Нова Година, те като типични православни и в Коледа не вярват, а в Дядо Мраз...
123
5
 
15
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
До един българинДо един небългарин С какво са ни помогнали западняците! Веднага след освобождението от турско разцепиха България на 5 парчета. След Съединението насъскаха Сърбия да нападне България. През ПСВ, след като ген.Вл.Вазов смля западните армии при Дойран и поиска да удари щаба на Антантата в Солун, му наредиха да се предаде на италианците. През ВСВ ни бомбардираха и сринаха София. После ни натопиха с папата.
122
2
 
4
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Шоп Нищо не каза.Само се почеса по м**ете!
121
8
 
9
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
156И Русия не е правила кървави преврати и не е нахлувала в чужди страни. Това Авганистан, това Чехословакия, това Осетия, това Чечня, това Грузия... А в Украйна пък съвсем не е! :D :D :D
120
2
 
8
 
! Отговори
циника преди 9 години
Гледам долу някакъв шоп е дал стресиращо-"гениалната" идея, че ограничаването на достъпа до руското въздушно пространство било ясен знак, че руснаците са свалили нарочно малайзийския самолет, за да лишат Украйна от приходите й от въздушното й пространство. Ами че защо да налагат руснаците санкции срещу чужди самолети - защо просто не отстрелят някой самолет на своя територия?!
119
11
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Има едно просто правило в гебистката кошара Русия. Когато нещата са ОК, на сцената е Путин, за да си дига рейтинга. Когато нещата не вървят и трябва да се говорят откровени глупости, изкарват марионетката Медведев, за да не се излага вожда...
118
3
 
9
 
! Отговори
do 143 преди 9 години
Пич, в момента теюе пропаганда, каквато имаше преди 89- не се показва хубавото, само лошото, видите ли колко са зле и колко са лоши. Лошото е че тогава имахме качетсвени журналисти, а сега даже и грамотни драскачи- набедени за журналисти- в нет сайтовете няма
117
2
 
14
 
! Отговори
циника преди 9 години
151,изброените от теб държави наистина не са за пример! Не са извършвали кървави преврати в чужди страни, не нахлуват за да им отнемат ресурсите, не рекламират по целия свят своя модел...а бе направо са отвратително немодерни, нали!
116
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Експериментът с харизването ни на Запада от страна на Русия се вижда че излезе неуспешен-ако продължава така Русия няма да има какво да прибере отново под крилото си-само обезлюдени територии и пълна разруха.:) Но както ми казаха в Москва когато отидох да си взема копейките за проруска пропаганда-Курица- это не птица-Болгарии это не задграница-скоро отново ще се върнем където ни е мястото :):))

Спонсорирани публикации