Обама доволен, икономиката на Русия на пух и прах

Големите не могат да тиранизират малките, заяви той в реч
Обновена: 21 яну 2015 14:05 | 21 яну 2015 07:00, Александър Попов
599
Обама доволен, икономиката на Русия на пух и прах
Снимка: Reuters

САЩ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, противопоставяйки се на руската агресия, подкрепяйки украинската демокрация и вдъхвайки увереност на съюзниците си в НАТО. Това заяви американският президент Барак Обама пред американския Конгрес, цитиран от агенция Ройтерс, която публикува пълния текст на годишната му реч "За състоянието на съюза".

"Миналата година, докато работехме здраво по налагането на санкции, заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах", каза Обама и допълни, че това е показателно за начина, по който Америка предвожда - не с гръм и трясък, а с непоклатима решителност.

Западните сили обвиниха многократно Русия, че активно се намесва в украинската криза с анексирането на Крим, с изпращането на подкрепления и оръжейни доставки за бунтовниците в Източна Украйна - нещо, което Москва категорично отрича, припомни Франс прес.

Подложена на западни санкции и спадане на цените на петрола, руската валута се обезцени с 41 процента спрямо долара през 2014 г. и с около 16 процента от началото на тази година.

Междувременно Обама призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава".

САЩ и техните партньори ще победят "Ислямска държава", но това ще отнеме време, допълни президентът. Той изрази солидарност с всички жертви на терористичните атаки срещу училище в Пакистан и по улиците на Париж.

"Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно - нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", каза президентът пред Конгреса.

В речта си той бе категоричен, че Америка навлиза в нов етап от своето икономическо възстановяване и тази вечер отгръща нова страница.

"Изминаха петнайсет години от началото на новия век. Петнайсет години, които започнаха с терор, който достигна бреговете ни. Които продължиха с ново поколение, което води две дълги и скъпоструващи войни, в които станахме свидетели на жестока рецесия, разпространила се в нашата страна и по света. Тази вечер, след година на голям напредък за Америка, нашата икономика расте и създава работни места с най-бързото темпо от 1999 година. Нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза. Сянката на кризата премина и Състоянието на съюза е солидно. В този момент - с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава не Земята. Сега зависи от нас да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години и през идните десетилетия", допълни американският президент.

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба - още един признак за историческото сближаване между двете страни.

"Тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото, което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век. Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо", каза още Обама пред Конгреса.

Той допълни, че няма да спре с усилията си да закрие затвора в американската база Гуантанамо в Куба, за което пое ангажимент в началото на първия си мандат.

(БТА)

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
383
5
 
2
 
! Отговори
бо преди 9 години
В братска Венецуела, нямат дори тоалетна хартия по магазините, а предполагам много от вас дригари и дригарки помните 1990,2000 и т.н., когато нямаше прах за пране , тоалетна хартия и прочие и в наето скъпо отечество. Жените нямаха с какво да ги зашият в родилното,...простъкундели московски! За това ни дередже са виновни единствено руснаците и техните дълги ръчички...О, не на последно место и продажната пасмина политици и страхът да се противопоставят на руското чудовище. Хубаво, че сме в НАТО,
382
3
 
2
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Ми за кво да го пише пак човека като и ти си го разбрал. Русия ще громят и плашат паляци,*** и *** тва сте! Пуф пинковци обамисти,центажии...
381
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** я напишете как Русия има всичко,как може да се изолира и ей тъй да си живее ,чакайки капиталзма да рухне.Как на Русия не и дреме.,Напишете колко злато, танкове,,картошки, огурчики,морковка,има и как ще си живуркат ...
380
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Русофили що се дразните--от Обама,ако това беше реч на Путин --лиги и езици ще изплезите до коленете-и песни хвалебствени ще съчините.Ами сори -могат развиват се ,...могат...това е..ще се хвалят.Като бяха в криза не пяха като ***...че Русия им е виновна,или ,,Световния Комунизъм,,,:-) :-) :-) :-) :-) ..както вие пеете...сега..капитализма е виновен.той е виновен ...да..--да--да--
379
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уплашиха се от Русия и започнаха да се хвалят.Първи признак на поражението. Когато говориш колко са зле другите, а не гледаш собствената си паница. А именно, страна с главоломно растяща безработица и главоломно растящ външен дълг, която печата хартия и я разменя за ресурси благодарение на репутация установена чрез агресия.А за Куба.... Пак се дължи на това, че ги е страх от Русия. Искат да приложат и там гнусната си стратегия на троянския кон. Като отворят посолсво почва мъката!!!!!
378
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко!Хавайската врана изведнъж реши да се прави на глобален ястреб.Но хапката,която иска да клъвне може фатално да й приседне!Подпалят ли нова световна война-въобще няма да излязат сухи,както по време на ВСВ.Светът щеше да е много по-различен ,ако янките не се стремяха на всяка цена да налагат интересите си на други народи!
377
1
 
1
 
! Отговори
Мой преди 9 години
http : // *** . dokumentalni . com / ?p=2967Премахнете разстоянията и ще откриете истината.
376
1
 
5
 
! Отговори
Мой преди 9 години
dokumentalni/?p=2967Премълчаваната история на САЩ - Оливър СтоунЗащитници на "Доброто"???
375
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам го тоя кафявият маймун на снимката и нещо ми се присра ....
374
4
 
0
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
A puk ako amerikancite "prevzemat" rusnacite, to e qsno, 4e naroda shte jiveee po-dobre. Che te i rusnacite go znaqt tova :D :D :D
373
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Striker Не знам какво свалил ,ама от 1 февруари, в Русия вдигат пенсиите! Щото ,икономиката им е на ,,пух и прах,,А дългът на краварите ,расте всякасекунда.
372
2
 
4
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Maiko mila! :-)
371
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на това същество му дадоха нобелова награда за мир... в какъв свят живеем, какъв морал само...
370
13
 
7
 
! Отговори
товариш Путин преди 9 години
Щерките ми са в Европа, имам няколко млрд. долара под дюшека, дреме ми на пиперката какво ще става в Русия.
369
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе са само 4 държавите,противопоставящи се на САЩ,и то,много успешно!Виетнам първи им свиха сармите,след 10 годишна,необявена война!С.Корея също не им цепи басма,въпреки десетилетията жестоки санкции,ха са я пипнали,ха им треснат ядрена ракета в Капитолия и Белия дом!Други такива са Иран,латиноамериканците също взеха да се осъзнават!Лошото е,че западната пропаганда ни втълпява,колко са "лоши" те,колко зле се живее там,сякаш,тука сме цъфнали и вързали!
368
7
 
12
 
! Отговори
Обама -БГ гражданин преди 9 години
До Обама -БГ гражданин Ето текста: "Не искам аз да съм добре ,а да е зле съседа,когато тръгвам на море ,със скрита завсист да ме гледа" "На всеки втурнал се напред ,ако не е късно,дори да ми е братовчед,нарочно да направя мръсно" И Припева: "Аз съм най-обикновен ,имам дом и нерви здрави ,по-зле има и от мен и това щастлив щастлив ме прави" И последния абзац "В мойта кръв е зависта ,да се променям не умея ,давам всичко на света ,но не и нея ,не и нея" 100% важи за Обама
367
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бързайте, Обама! Това е само началото на световната катастрофа. Вие ще получите голяма изненада от Русия....и от целия свят!
366
6
 
20
 
! Отговори
Обама -БГ гражданин преди 9 години
Речта на Обама ми напомни една песен в който той си пее "Не искам аз да съм добре ,а искам да е зле съседа" "На всеки втурнал се напред ,ако не е късно ,дори да ми е братовчед ,ще му направя мръсно" А бре Обамов,ти стана по-българин от българите Може държавата ти да е с супер-рекорден дълг от 18 тлрд. $ ,но пък се стараеш всякакси да направиш мръсно на Русия
365
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Общото събрание се опита да приеме резолюция с подобно съдържание, представителите на САЩ гласуваха против нея, като съумяха да я отхвърлят с помощта само на Израел и Ел Салвадор; на следващата година САЩ успя да си осигури само автоматичната подкрепа на Израел. Малко от станалото бе споменато в медиите или в списанията с претенции за обществени трибуни - да не говорим за опити да се прецени истинското значение на тези събития.
364
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Презрението към закона е дълбоко вкоренено в практиката на САЩ и интелектуалната култура на страната. Спомнете си, например, реакцията на присъдата на Международния съд през 1986 година, осъждаща САЩ за "незаконно използване на сила" срещу Никарагуа, изискваща незабавно изтегляне и плащане на огромни репарации и определяща цялата подкрепа на САЩ за контрите, независимо от характера й, за "военна", а не "хуманитарна". Съдът бе повсеместно заклеймен и бе обявено, че се е дискредитирал. Присъдата не бе приета като достойна за отпечатване и беше игнорирана. Контролираният от демократи Конгрес неза

Спонсорирани публикации