Домусчиев: Може и да наближава криза, но бизнесът върви нагоре

Сивият сектор обаче остава заплаха, делът му е цели 38%
112

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Макар някои да говорят за наближаваща криза, българската икономика работи стабилно и вървим нагоре, смята председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Той припомни, че страната ни е отбелязала ръст в Брутния си вътрешен продукт (БВП) с размер на 3,6% за 2019 г., който дори е надминал прогнозните стойности от 3,1%.

Според него тази положителна тенденция се дължи главно на българските работодатели, които са реалният двигател на икономиката в България.

"Направен е и рекордно висок износ през изминалата година. По данни от първите 7-8 месеца на миналата година той беше близо 17 млрд. евро, което показва, че българската икономика работи качествено и конкурентоспособно. Благодаря на реалния бизнес, на членовете на нашите организации, за усилията, които влагат за развитието на икономиката и просперитета на българското общество", отбеляза още Домусчиев, цитиран от Dariknews.

Тази година КРИБ поема ротационното председателство на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), в която влизат още Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП). На традиционната си пресконференция от организацията очертаха приоритети, върху които ще работят през 2020 година.

Набелязаните мерки са свързани с подобряване на бизнес климата, ускорено решение на проблемите с човешките ресурси и цялостна реформа на енергетиката в България.

Сред приоритетите са ускорено изграждане на електронно управление, битката със сивата икономика, отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци, както и присъединяване на България към ERM II, Шенген и ОИСР.

От АОБР ще настояват още за спешни мерки срещу злоупотребата с болнични листове, отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, както и промяна в трудовото и социалното законодателство, за да се ограничи недостига на работна сила.

"Борбата със сивата икономика е един от приоритетите, който засягаме всяка година. Като представители на отговорния български бизнес обединяваме усилия на всички заинтересовани страни, за да покажем нетолерантното си отношение към неформалната икономика, да изтъкнем добрите бизнес практики и да очертаем основните проблеми и пътища за тяхното преодоляване", отбеляза Домусчиев.

По данни на Международния валутен фонд към края на миналата година делът на сивата икономика у нас е 37,8%.

 "Сивата икономика е заплаха за светлия бизнес", категоричен е председателят на КРИБ.

Според него ефективното противодействие на корупцията е основно в случая, защото именно тя улеснява сивата икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
25
 
! Отговори
нонаме преди 4 години
Да перефразирам изказването на господина Домосчиев- Вие може да сте бедни, но за Ваша сметка(данъкоплатците), ние ще станем още по-богати!
60
1
 
24
 
! Отговори
българин преди 4 години
Този така наречен "бизнесмен" Домусчиев.Си го спомням като футболист като "фамилия"! Значи нещо посредствено като футболист! А кой му е дал парите ,та да стане "бизнесмен"днес.И се вживява като водещ "фактор" в така нареченият "български бизнес" Не знам и не ме интересува! Само си мисля следното. След 1989 г бяха "групировките" Нагледахме им се преди господ да си прибере вересиите! После в годините "изпъкнаха" познати във времето имена"! Кога ще се почви 1 вият истински бизнесмен в България? -:)
59
1
 
2
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Великото *** на коментари. 116 място ли бе каскети?!? Комунизмът не си е тръгвал от нашите медии
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
разбира се докато има присвояване на евросубсидии икономиката ще върви нагоре проблема е баламите като спрат кранчето
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в България няма какво да се шпионира.
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бивш сътрудник на ЦРУ предполага, че САЩ са развалили транспондера на украинския самолет, за да провокират Иран на ракетен удар
55
1
 
21
 
! Отговори
нонаме преди 4 години
Така и не се разбира от статията какво произвежда "бизнеса". Писано е за агенции , асоциации, и сдружения с неизвестен предмет на дейност.Реалното производство е химера. Струва ми се че се "перат" пари от незаконен бизнес и някои "бизнесмени" се опитват да си узаконят милионите?!
54
1
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
говори и си вярваголям бизнес без протекция не върви на никъдебизнесите вървящи на горе са на някогода видим какви ще ги дъдрдори като дойде кризатасъс сигурност извинението и оправданието ще бъде че не завис от нас(от вас) а от лошите външни факториако домусчиев е успешен бизнесмен тогава защо му се налага да се намърдва в политическото пространство?
53
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Европа иска енергийна сигурност, трябва да си го вкарва от САЩ газта.
52
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Пасольствата с капацитет по голям от насрещния Парк хотел Москва... - и всичкото "дипломат" - руски шпионин...
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холивуд нараняват и убиват актьори
50
7
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
"Здравствуйте братушки"... - и марш до 48 часа...
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холивуд нараняват и убиват актьори.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холивуд нараняват и убиват актьорите.
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво развиваш бе крадец и експлоататор
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aз обичам много шийтаке!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46..много от тук пишещите не знаят кво е белуга...и аз я харесвам
44
0
 
9
 
! Отговори
Йо преди 4 години
Тоя е за ...
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравейте, богаташи! Два национални отбора по футбол ли ще имате вече? Уефски и Уесека? Ние това много добре го знаеме, това е като хипопотам и крокодил. Накратко - цял Хиподил, пълна идиотщина.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изнасяли информация за изборите..голям смях..и децата знаят че изборите се купуват..или направо комисията

Спонсорирани публикации