Европа и Русия не бива да забравят обединителния си фактор - антифашизма

Континента може да продължи напред само единен
Обновена: 10 май 2020 21:32 | 10 май 2020 21:00,
187
Европа и Русия не бива да забравят обединителния си фактор - антифашизма
Снимка: БГНЕС

Европейците и руснаците трябва да помнят какво ги свързва – антифашизмът, пише руският активист и поет Кирил Медведев за The Guardian

Руските медийни шоумени се подиграват на Европа, но общият ни континент може да продължи напред само в условия на единство.

Още по темата

В началото на 90-те години Русия се чувстваше неразделна част от Европа. Но в един момент всичко започна да се променя: постсъветските реформи в рамките на програмата "шокова терапия” се превърнаха в болезнен преход към пазарна икономика. Тогава цената на килограм колбаси достигна размера на една месечна пенсия и много семейства останаха недохранени и дори гладуваха, пише "фокус".

Внезапният преход към по-"западния" начин на управление на икономиката постави много хора под прага на бедността, от което в крайна сметка се възползва - след дълги войни за власт между руските олигарси - нов политически лидер, избрал за себе си консервативната, националистическа реторика - Владимир Путин.
Днес водещите руски телевизионни канали ни разказват истории, че европейският континент е в упадък, че "агресивните мигранти" са станали напълно неконтролируеми, че социалните служби могат да вземат децата от родителите им за един "шамар", че "сексуалните малцинства" там унищожават традиционната институция на семейството.

Междувременно руската либерална опозиция възхвалява европейския път за Русия - за разлика от "азиатския" и "съветския". Тя категорично осъжда радикалите отляво и отдясно, които се опитват да развалят образа на уж чистия и светъл ЕС. Тя не иска да чуе за отвратителната реакция на европейците към притока на бежанци или за това как преобладаващите икономически догми и нагласи източват южните членове на съюза и обогатяват банките на северните членове. Тези либерали са склонни да вярват на интерпретацията, която се е утвърдила в Европа през последните няколко години и според която няма разлика между Съветска Русия и нацисткия Трети райх, защото въпреки разликата в заявените цели и кървавата борба помежду си, те бяха отвратителни тоталитарни системи. Либералите искрено вярват, че цялото съветско минало на Русия е срам и че руснаците трябва да се стремят към безусловна интеграция със Запада.

Но този конфликт между либералите, гледащи на Запада през розови очила, и руските реакционери, които упрекват всичко европейско, ни затруднява да различим какво някога е свързвало Русия и Европа. През 1945 г. Западът и Съветският съюз заедно побеждават нацизма и стигат до извода, че фашизмът е абсолютно зло, което няма място в политиката. Днес, когато отбелязваме 75-годишнината от края на Втората световна война в Европа и когато фашистите и ултрадесните политици отново засилват позициите си на европейския континент, трябва да си припомним тази обща връзка между нас.

От шведските демократи до неофашисткото италианско движение "Каса Паунд", съвременните ултрадесни не само се опитват да възкресят антиимигрантските настроения, но и се представят като жертви на "ляволибералната” европейска система, която се формира след края на Втората световна война и която се основава на принципите на социалното благосъстояние и междудържавната солидарност. Вижте как в Унгария управляващата партия реабилитира Миклош Хорти, който беше лидер на страната по време на Войната и съюзник на Хитлер.

Европейските либерали също смятаха за подходящо да пренапишат миналото с помощта на резолюция за значението на европейската памет за бъдещето на Европа, която Европейският парламент прие през септември 2019 г. Тази резолюция, внесена от група либерални членове на парламента, беше критикувана за действителното изравняване на съветския и нацисткия режим, без да се споменава приноса на комунистическите групи за съпротива и Съветския съюз за разгрома на фашизма.

Междувременно властите на съвременна Русия използват наследството от Втората световна война за постигане на собствените си цели. Вземете например войната в Източна Украйна, която започна през 2014 г. В този момент руснаците бяха убедени, че причината за това е наличието на ултрадесни елементи в редиците на привържениците на антируския Майдан. С други думи, Кремъл оправдава нашествието си на територията на съседна държава, криейки се зад предполагаемата необходимост от провеждане на антифашистка кампания. Това изглежда особено отвратително, като се има предвид симпатиите и много контакти между путинското обкръжение и европейските крайнодесни партии като Френския национален фронт и Италианската лига.

И така, има ли по-обнадеждаващ образ на миналото и настоящето, който да обедини руснаците и европейците и на които прогресивните фигури в цяла Европа могат да разчитат? Когато чуя фразата "европейски ценности", фалшиви исторически сравнения или Путиновата пропаганда за моралния упадък на Европа, аз си представям Европа със своите масови профсъюзи и защитата на правата на работниците; Европа с февруарската си стачка в окупираната от Германия Нидерландия, организирана в защита на нидерландските евреи евреи през 1941 г .; Европа, която е домакин на много бежанци; Европа, готова да отнеме проекта за постепенна интеграция от ръцете на европейските служители, обсебени от свободния пазар, готова да предизвикат ултрадесните; такава Европа, каквато се появява в движението на труда в Обединеното кралство и скандинавската социалдемокрация, както и в движението на "жълтите жилетки" във Франция.

И ако понятия като "европейски ценности" изглеждат чужди на много руснаци, тогава трябва да помним опасностите от внасянето на готови модели на прогрес и вместо това да създадем универсализъм, като вземем предвид освобождаващите епизоди от нашата собствена история. Например Съветският съюз стана пионер в прилагането на политиката на равните права чрез квоти за представители на различните народи, етнически малцинства и жени да влизат в университети. Всъщност, отчасти благодарение на дейностите на революционни феминистки като Александра Колонтай, Съветска Русия предостави на жените избирателно право и декриминализира хомосексуалността, когато повечето европейски страни дори не можеха да мечтаят за това.

Когато руското правителство се връща към нашето героично минало днес, то няма предвид тази прогресивна история. Като гледам тази демонстрация на путински национализъм, ще припомня искрените песни на италиански, югославски и беларуски партизани, на работниците и европейска съпротива. Любовта към родните ни страни и укрепването на антифашисткия консенсус е единствената прогресивна основа, на която континентът ни може да почива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
9
 
9
 
! Отговори
история преди 3 години
Та,когато немците откъсват руските територии(днешна Полша,Украйна, Финландия, Балтика и останалите руски територии) , немците започват не само да сменят езика на руснаците с насилие,убийства,терор с друг език или с новоизмисления украински,но и умишлено настройват поляците срещу техните кръвни братя руснаците да работят срещу тях и се избиват помежду си.Румъния също е създадена по подобен начин,със смяна на езика,азбуката от австрийцитеДнес виждам,че фашизма и нацизма се повтарят,а това е зле
77
4
 
4
 
! Отговори
история(продължение) преди 3 години
Въпреки победата си на Източния фронт,Централните сили не успяват да се наложат на Антантата и войната завършва с тяхно поражение през ноември същата година,след което Брест-Литовският договор е анулиран.Именно тогава дерибействат и немските концлагери и насилствената смяна на идентичността на руснаците с украинска,смяна на езика им от руски на измисления украински,с много кръв и насилие върху руското население от 1914г. до 1918 г.Същото е и с поляците,като умишлено поляците се настройват срещ
76
4
 
5
 
! Отговори
история преди 3 години
А ето и как е създадена Полша,пак заради немците(да не говорим и как бе създадена и Румъния от австрийците,историята е подобна)Претърпяла поражение,скоро след Октомврийската революция Русия е принудена да сключи мир с цената на значителни териториални, демографски и стопански загуби. В резултат на Бресткия мир,Полша,прибалтийските страни и Финландия са трайно,а Украйна,Беларус и Кавказ временно,откъснати от Русия и преминават за няколко месеца в германската сфера на влияние.
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците са били от Анатанта(Русия,Великобритания,Франция),а Антантата е била подкрепяна и от САЩ срещу централните сили -Германия,Австро-Унгария, България и Османската империяНие сме извадили възможно най-късата клечка и нашите политици избирайки немски аристократи да ни управляват,вместо руски княз и съюз с Антантата,са ни евали мамата на държавата и населението и две трети от нашите български територии бяха откраднати!
74
4
 
0
 
! Отговори
Карл Танер преди 3 години
До 122 българин Фашизъм = нацизъм = националсоциализъм
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде гаси и лягай, че санитарите идват.
72
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Антифашизмът ги събира, Антикомунизмът ги разделя. Завинаги.
71
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В съврението пак ще измислят някакви -изми,дали комун -изми,либерал -изми,фаш -изми,консерват -изми или други -изми,няма значение,само внимавайте добре в картинаката ,да не стане така,че да се избием европейците по между си както през Хитлеризма,тази пропаганда и вражда между европейските държави ,много ми намирисва точно на това,внимавайте в картинката,да не съсипете трети път Европа и се самоизбиете помежду си!
69
4
 
12
 
! Отговори
Историк преди 3 години
В История на БКП е записано, че след 9 септември в България е установена ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА начело с БКП.40 години по късно члена на същата тази Партия Желю Желеев написва устройството на фашистката държава в книгата си "ФАШИЗМЪТ", където се описва 1:1 огледалната прилика на държавата на комунистите и фашистката държава, заради което книгата е забранена за отпечатване.Същото се отнасяше и за СССР и останалите държави от източния блок.за справка: виж "ФАШИЗМЪТ на Д-р Желю Желеев
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако видим, че Германия побеждава, ние ще помогнем на Русия, ако Русия почне да печели, ще помогнем на Германия, така ще им дадем възможността да избият колкото се може повече от армиите си, въпреки това не искам да видя Хитлер като победител при никакви условия."Хари ТрюманНю Йорк Таймс, 24 юни 1941 г.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАко знаеш каква хубава къща има Карл Маркс в Германия,с чардаци и вътрешен двор,ще му завидиш! А баща му е бил адвокат,не са били прости хора.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да мрът ЕВРЕИТЕ 1Абе стига с твоята Хазария,която е най-кратко съществувалата държава в Европа - около 100 години и не е с никакво особено значение за Средновековната история на Европа,вече се оляхте с това! Да не говорим,че Хазария е била смесена държава от българи и хазари,а не е била чисто хазарска държава!
65
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер и Сталин са инициаторите, подпалвачите и главните действащи чудовища във ВСВ, а Европеските държави са заложници на жаждата за грабеж на тези чудовища.Връх на перверзията е да се оправдава единия кръволок за сметка на другия.Кремълската пропаганда именно това се опитва да стърпи на Европа, но за радост безуспешно.
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер е оплют много повече от Сталин само защото губи войната.
63
5
 
2
 
! Отговори
почакай преди 3 години
До 93Говоря за в бъдеще.Сега все още е рано...да се види всеки един резил. Докато се разпадне това което се нарича ЕС в момента.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам как може да има обединение с хора които постоянно говорят как ще завладеят Лондон и Париж за 72 часа или още по-лошо за превръщането на Европа в радиоактивна пепел.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да правим заедно с азиатските болни мозъци.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлеризма е най-огромното зло,което се е случвало някога на Европа и е смазало завинаги цяла континентална Европа,превръщайки я от гоподар в жалка марионетка и с десетки милиони жертви,нека се учим от предишните си грешки и това да не се повтаря НИКОГА,никога европеец да не вдига ръка срещу друг европеец!
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До поукаАко изискването е за свестни националности ... НИЙ КО ПРАЙМИ ТАМ УЕЕЕ!! Аахаххахахахха

Спонсорирани публикации