Ген. Мутафчийски: Страничните реакции при ваксините са много редки

Пандемията ни е показала какъв би бил животът без тях
5 фев 2021 17:15, Нели Христова
133
Ген. Мутафчийски: Страничните реакции при ваксините са много редки
Снимка: БГНЕС

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и главен лекар на Въоръжените сили на Република България се срещна с военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Той отговори на всички въпроси, свързани с предстоящата имунизация срещу SARS-CoV-2, която започва именно в карловската бригада идната седмица, съобщиха от ВМА във Facebook.

Още по темата
Ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести и инфекции. Пандемията от COVID-19 нагледно показва какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

Той изтъкна историята на ваксините до момента и добави, че днес имаме над 20 ваксини, които ни предпазват от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи и удължаване на продължителността на живота.

По думите му, качествената ваксина създава очаквания имунен отговор, осигурява дълготрайна имунна защита (доказана епидемиологична ефективност), безопасна е, стабилна и достъпна.

Поради бързото разпространение на новия коронавирус, тежестта и високата смъртност от COVID-19, както и от липсата на ефективна терапия и невъзможност за провеждане на ограничителни мерки за продължителен период, надеждата беше в бързото разработване на безопасни и ефикасни ваксини, подчерта още началникът на ВМА.

Според него, науката и фармацията са направили истински пробив в създаването на ефективни ваксини и осигуряване на масовото им производство в невиждано кратки срокове.

По време на срещата бяха засегнати предимства и недостатъци на някои типове съвременни ваксини. Особено внимание бе обърнато на ефективността и безопасността на ваксините срещу коронавирусната инфекция.

Ваксините имат ефективност над 90-95 %, което надхвърля първоначалните очаквания, а създаденият имунитет е достатъчно продължителен. Страничните реакция са много редки и не надвишават тези при други ваксини, заяви проф. Мутафчийски и добави, че ваксините доказват своята безопасност при имунизирани вече милиони хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 84По-полека. Смело мога да твърдя, че професионалният ми капацитет (в друга област) е равен на неговия (в коремната хирургия), а не съм и подкупно човече - тоест, струвам повече. Вярвам, че това се отнася до много от коментиращите го в негативен план от една година насам.
89
0
 
4
 
! Отговори
Ядосан гражданин преди 3 години
Ваксините не са одобрени, а разрешени. Има си нормативни документи с изисквания за изпитването им, които абсолютно не са спазени. Не са преминали пълният цикъл, не е ясно какви са ефектите от тях в дългосрочен план!
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос без повишена трудност:Кое повече ви харесва:1) Военната диктатура в Мианмар,или2) Военната диктатура в България, наложена от генерал Венцеслав Мутафчийски?
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхте ли бе? Видяхте ли бе?? Видяхте ли бе???Във Франция ресторантьорите се вдигнаха на БУНТ!!!
86
0
 
4
 
! Отговори
не ни заним.с глупос преди 3 години
тогава си бий 5 бр. наведнаж бре Муфтаджийски
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редки и фатални.Ако трябва да направим аналогия с 0.3%-те процента които умират с "ковид", всеки *** би казал "идете да го обясните на роднините на починалите"
84
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До 93Той и Кантарджиев си каза, че най-добрия имунитет за вирус се получава след преболедуване от вируса! Сега ще му набият каската и ще се отрече за кой ли път!? И ще каже, че ваксината прави по и най-добър имунитет!
83
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И сега да си припомним отново началото на представлението.Месец март, пред камерите се нареждат този ветеринар, шефът на пожарната, полицай, математик и коремен хирург за да ни спасяват от "вирус".В държавата няма регистриран "случай", но градовете са затворени с КПП-та, а външните граници - отворени.Сценария ли ви се струва калпав или актьорите са некадърни?
82
1
 
9
 
! Отговори
Страничен ефект преди 3 години
До ИстуканТака е, но продължават да ни обясняват пълните глупости как след преболедуване нямало имунитет и за всеки случай да се боцнем. А генерал Годжи за страничните ефекти да го каже на трийсетина починали в старческия дом в Холандия, че няма странички ефекти.
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората откачиха от новинте за ковид и много от тях станаха косвени жертви с инсулт, инфаркт и късно поставени диагнози и лечение, заради затварянето на плановото лечение.И късна диагностика.....и много други И.
80
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До анонимен 86Дано да помнят Цачева - бащата на нацията! Ама надали!
79
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До анонимен 89Факт е, че т.нар. пандемия значително подобри стандарта на живота на генерала Мутафчийски! Ако греша - докажи ми, че греша!
78
7
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Дали тези , които го хулят и мразят , осъзнават каква нищожна част от неговия капацитет притежават ?
77
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ако имаме добър лекар за президент , няма да хвърчи из въздуха , а ще е здраво стъпил на земята .
76
1
 
8
 
! Отговори
Тарикатче е Коджак! преди 3 години
Точно така, страничните реакции при ваксините са много редки.............а след три седмици идва ТРЕТАТА вълна на вируса!
75
13
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
много точен това е бъдещият президент на България 99%съм сигорен,че това ще бъде човека предложен от Борисов.
74
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме руска ваксина!Само такава бих си сложила.Вижте Меркел и Макрон .пратиха вирусолози в Русия и започват смекчаване на отношенията.
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От човек с ментални проблеми акъл не желая.Генерал Смърт иска "яко да се мре".Да ходи той да се ваксинира.
72
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Дали е заразно зло професионалното хейтърство , събрано на куп тази вечер ?
71
12
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Добре , че ги има ваксините - спасили са милиони човешки животи .

Спонсорирани публикации