Ген. Мутафчийски: Страничните реакции при ваксините са много редки

Пандемията ни е показала какъв би бил животът без тях
5 фев 2021 17:15, Нели Христова
133
Ген. Мутафчийски: Страничните реакции при ваксините са много редки
Снимка: БГНЕС

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и главен лекар на Въоръжените сили на Република България се срещна с военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Той отговори на всички въпроси, свързани с предстоящата имунизация срещу SARS-CoV-2, която започва именно в карловската бригада идната седмица, съобщиха от ВМА във Facebook.

Още по темата
Ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести и инфекции. Пандемията от COVID-19 нагледно показва какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

Той изтъкна историята на ваксините до момента и добави, че днес имаме над 20 ваксини, които ни предпазват от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи и удължаване на продължителността на живота.

По думите му, качествената ваксина създава очаквания имунен отговор, осигурява дълготрайна имунна защита (доказана епидемиологична ефективност), безопасна е, стабилна и достъпна.

Поради бързото разпространение на новия коронавирус, тежестта и високата смъртност от COVID-19, както и от липсата на ефективна терапия и невъзможност за провеждане на ограничителни мерки за продължителен период, надеждата беше в бързото разработване на безопасни и ефикасни ваксини, подчерта още началникът на ВМА.

Според него, науката и фармацията са направили истински пробив в създаването на ефективни ваксини и осигуряване на масовото им производство в невиждано кратки срокове.

По време на срещата бяха засегнати предимства и недостатъци на някои типове съвременни ваксини. Особено внимание бе обърнато на ефективността и безопасността на ваксините срещу коронавирусната инфекция.

Ваксините имат ефективност над 90-95 %, което надхвърля първоначалните очаквания, а създаденият имунитет е достатъчно продължителен. Страничните реакция са много редки и не надвишават тези при други ваксини, заяви проф. Мутафчийски и добави, че ваксините доказват своята безопасност при имунизирани вече милиони хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
17
 
3
 
! Отговори
555 преди 3 години
Един честен истински лекар ,да сме благодарни , че го имаме !!!
69
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако трябва да избирам ваксина, избирам - ракия, вино, туршия, кисело зеле, кисело мляко, пилешка супа, мазни вратни пържоли и разходка сред природата. Ако съществуваше ковид, щях да го пребия с имунитет.Ваксините са за *** с развален ген.
68
9
 
3
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
О Дженерале мой, ще се боцна с каквото и колкото пъти кажете! Какъв мъж, обичам ви!
67
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега идва въпроса, къде са ваксините?Отново сме на последни място в ЕС по ваксинация, скоро ще си върнем и първото по смъртност след пускането на гимназиалните ученици присъствено.
66
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лудия шапкар пак изкара торбата с лъжите.
65
0
 
21
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Най-добър имунитет се придобива след преболедуване, а не след ваксиниране както се опитват да ни втълпят.
64
2
 
13
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Тия всичките все едно са на хранилка при Пфайзер!Пък може и наистина да е така...Има и други ваксини,бе оу!Пуснете ги,пък хората ще си изберат сами,не са длъжни да се зомбират с продукцията на Гейтс и Сорос!10$ всеки може да извади и да си плати.
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал Плешо е за затвора. Силното оръжение на НОЩ.
62
0
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
На мен лично не ми вдъхва доверие,не бих тръгнал след него,да не говоря за другите доцента и професора ,дето не излизат от телевизионните студия.
61
1
 
8
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Точно така, опасявам се че когато срещне създателя , ще бъде много късно за него!!! Винаги има шанс,всеки съгрешил, но никой не си знае дните! Освен това казват за вакс.ините че прекъсват връзката с Бога , променяйки ДНК-то ти,ставаш ХИБРИД -още по-тежък грях! Работят за самия да.вол!!! Дано се усетят нашите главозамаяни ***!
60
15
 
0
 
! Отговори
Осман Ага преди 3 години
Аз вярвам че г-н Мутафчийски не льже!При пьрва вьзможност ще се ваксинирам.
59
4
 
4
 
! Отговори
Добронамерен преди 3 години
Ваксина, ваксина, ваксина.........му е майката! Трябва да се повтаря постоянно като чалгата, за да се набива в главата на ...
58
0
 
8
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Абе ,наѝстина този човек май психически не е много наред,нормално загрижен човек в тази ситуация би вдъхнал кураж, би си изразил по друг по-нормален начин, а този тип сякаш изпитва удоволствие от това?! Липсата на човештина,съпричастност и срам е гарантирана психическа болест ! Да беше само той... дружките му са същите в малка или голяма степен,кой егоцентричен,кой биполярен... луди хора с болни амбициѝ водят народа,не мога да повярвам! Бог да ни пази,Амин!
57
1
 
14
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
Навремето са твърдяли, че хероинът е прекрасно успокоително.Че радиацията е отличен стимулант.Че Талидомидът е съвършен медикамент срещу дискомфорт при бременни....Че mRNA генна терапия е ваксина срещу корона вирус.
56
0
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Лекар,който плаши,че ще мрем...и ВОЕНЕН.НАРУШАВА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА...И ВСЯВА СТРАХ ...И Е ПОД ПАГОН-ГЕНЕРАЛ!
55
7
 
1
 
! Отговори
Лудия Мангър преди 3 години
Е написал половината идиоттскки коментари тука. Гаранция:))))))))
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Страничните реакции при ваксините"Странични реакции ли? Нали твърдеше, че ваксините ти били "напълно безопасни" бе клоун!
53
2
 
14
 
! Отговори
. преди 3 години
Мутафчийски, помни, че един ден ще се срещнеш със създателя си! Покай се докато е време!
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се ваксинирайте, то веднъж се мре!
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На такъв паникьор, хроничен лъжец и фурнаджийска лопата един интелигентен човек НЕ вярва!

Спонсорирани публикации