Ген. Мутафчийски: Страничните реакции при ваксините са много редки

Пандемията ни е показала какъв би бил животът без тях
5 фев 2021 17:15, Нели Христова
133
Ген. Мутафчийски: Страничните реакции при ваксините са много редки
Снимка: БГНЕС

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и главен лекар на Въоръжените сили на Република България се срещна с военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Той отговори на всички въпроси, свързани с предстоящата имунизация срещу SARS-CoV-2, която започва именно в карловската бригада идната седмица, съобщиха от ВМА във Facebook.

Още по темата
Ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести и инфекции. Пандемията от COVID-19 нагледно показва какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

Той изтъкна историята на ваксините до момента и добави, че днес имаме над 20 ваксини, които ни предпазват от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи и удължаване на продължителността на живота.

По думите му, качествената ваксина създава очаквания имунен отговор, осигурява дълготрайна имунна защита (доказана епидемиологична ефективност), безопасна е, стабилна и достъпна.

Поради бързото разпространение на новия коронавирус, тежестта и високата смъртност от COVID-19, както и от липсата на ефективна терапия и невъзможност за провеждане на ограничителни мерки за продължителен период, надеждата беше в бързото разработване на безопасни и ефикасни ваксини, подчерта още началникът на ВМА.

Според него, науката и фармацията са направили истински пробив в създаването на ефективни ваксини и осигуряване на масовото им производство в невиждано кратки срокове.

По време на срещата бяха засегнати предимства и недостатъци на някои типове съвременни ваксини. Особено внимание бе обърнато на ефективността и безопасността на ваксините срещу коронавирусната инфекция.

Ваксините имат ефективност над 90-95 %, което надхвърля първоначалните очаквания, а създаденият имунитет е достатъчно продължителен. Страничните реакция са много редки и не надвишават тези при други ваксини, заяви проф. Мутафчийски и добави, че ваксините доказват своята безопасност при имунизирани вече милиони хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
20
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
*** си ти! Хората разкриха измамата и вече никой не вярва.
29
2
 
11
 
! Отговори
Къш, "патриот&q преди 3 години
Тоя па си копи-пейства ПРОСТИЯ коментар на всяка тема... Ами откажи се от този *** народ бе, мегаум, подай си документи за гражданство в някоя ИНТЕЛИГЕНТНА държава!Сигурен съм, че ще наддават за гений от твоя калибър!
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За чии са им на военните ваксини? Водиме ли война? НЕ! Истинските войници на пандемията са продавачките в супермаркетите и фармацевтите в аптеките - те трябва да са с предимство.
27
23
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Чета коментарите и за пореден път се убеждавам в максимата, че българите сме малък, но за сметка на това изключително *** народ!Всеки късопишковец е решил, че с плюене ще му порастне...Е, нито ще ти порастне, нито ще поумнееш!
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя и смъртта от вируса е рядка 1-2% ама това не ви попречи да съсипете целия свят.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай доказателства черно на бяло.на плямпания никой не вярва вече!
24
2
 
14
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Тоя виден вирусолог епидемиолог/бършеше си очилата с маската/ нали ни обеща преди малко,че ще млъкне и няма да говори?!? Кво стана сега???Хубаво го бяха скрили,сега защо пак ни мъчат с това недоразумение продажно???
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето го "героя" на държавата,човека със звания безчетни и лъжи мерзостни.....Но бъдете сигурни,всеки един от вас мерз вци ще си плати за стореното,скъпо ще платите,всички вие,които унищожихте,сринахте,подивихте хората в държавата ни,а и по света.Няма и никога няма да има ненаказано зло.
22
0
 
20
 
! Отговори
ПИТАМКА преди 3 години
Какви други корона-вирусни инфекции са били успешно предотвратени с ваксини?
21
0
 
4
 
! Отговори
Не си честен дазнаиш преди 3 години
Стига бе, модиии за какво ми изтри, задето повторих нещата, които ваксърчетата изстрелват с тонове по наш адрес ли? Много несправедливо, да знаеш... Извън факта, че не са и кой знае колко обидни думи...
20
1
 
13
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
"Ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести и инфекции"... Жалко тогава... Че експерименталната, нетествана генна терапия НЕ Е ВАКСИНА... Не действа на принципа на ваксина, и не дава никой от ефектите на ваксина...
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пак ли се появи?
18
1
 
9
 
! Отговори
Внучетата на Бойко преди 3 години
Да ги ваксинират с всички видове ваксини и след това като произведат антитела от кръвта им да произвеждат лекарство за цялата Българска нация у нас и у чужбина.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората са казали "смехът е здраве". Така че колкото повече им се присмиваме на НОЩ-ниците, толкова по-здрави ще сме... :) ... Ай наздраве за следващия щам, за следващата ваксина и за следващия локдаун! Да живее ваксината! Да живее СЗО! Да живее глобализма! Да живее бай Дън! Утре дори и всички хора да умрем, Гейтс да е спокоен, че пак ще се ваксинираме. Все пак ако не си ваксиниран сигурно не можеш да отпътуваш със самолетчето за Рая.Това още не са го споменали, но очаквам скоро да го направят.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ген. Мутафчийски: Страничните реакции при ваксините са много редки----------Моя от 17,8 см порасна до 21, 2 см!!!!Жената е във възторг!!!!Разкошен сън беше...-)))))))
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде се е чуло и видяло богат да дава на беден? Ваксините, ако бяха надеждни, изобщо нямаше да разберем за тях. А сега ни ги пробутват. Трябват опитни зайчета, това е истината.
14
1
 
22
 
! Отговори
Батко преди 3 години
До кога ще ни натрапвате този долнопробен лъжец? Нищо не разбира от ваксини, имунитет, вируси, за широката нито е инфекционист, нито пък епидемиолог. Изключително нагъл и арогантен тип, пропагандата продължава а пълна сила! Май при военните ваксината няма да е доброволна, а задължителна и ще бъдат принудени от този мишок Мутафчийски и шефовете им да бъдат ваксинирани!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
УмноТелефонно Зомби преди 3 години
Ураааааааааааа
12
2
 
20
 
! Отговори
LOL преди 3 години
А дългосрочните странични ефекти какви са? О, забравих. Не знаем още.
11
3
 
5
 
! Отговори
Нощен Статистик преди 3 години
Аз знам лично за поне 7-8 случаи на по- сериозни стр. ефекти от Рнк ваксините, които преминават за 2-3 дена-става въпрос за ваксинирани 35-40 души, или може би всеки 5 има някакъв проблем за ден, два или три Не са на този етап трайни стр. ефекти, но не са и леки! Обикновенно след втората доза са. Преобладава температура с треска, подуване на лимфните възли по тялото. Имаше и случай на треска с нещо като пареза на едната половина от тялото за 2-3 дни .

Спонсорирани публикации