Британският щам на коронавируса разболявал само за 5 минути

Най-добрият имунитет се придобивал след преболедуване
Обновена: 5 фев 2021 10:31 | 5 фев 2021 10:15, Камелия Цветанова
101
Британският щам на коронавируса разболявал само за 5 минути
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-добрият имунитет срещу всички антигенни компоненти на коронавируса се придобива след преболедуване. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) пред bTV.

Още по темата

По думите му британският вариант на коронавируса е по-прилепчив. Досега при разстояние от 1,5 метра е можело вируса да се хване за 15 минути, а при британския това ставало за 5.

„Говори се, че антителата намаляват. Те винаги намаляват в човешкия организъм, но при следващата среща с вируса, още на втория-третия ден, ще има огромно количество антитела“, каза епидемиологът.

Кантарджиев обяви, че за добър стаден имунитет може да се говори, когато 70% са ваксинираните и придобилите защита след проболедуване.

Той напомни, че във все повече области на страната има увеличаване на заболеваеомстта и призова да се спазват мерките – дистанция, правилно носене на маските и най-вече да се избягват събирания в затворени пространства.
Проф. Кантарджиев: Сега 10 души заразяват 12, но заради британския вариант се очаква ръст

Ако не се спазват мерките, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици, предупреди Кантарджиев.

По думите му засега болниците имат капацитет за пациенти с COVID-19, като най-натоварени са тези в Бургас, Сливен и Кюстендил.

Относно маските проф. Кантарджив препоръча на закрити обществени места да не се използват маски с клапа, защото така не пазим околните. Най-сигурни са маските FFP2, следвани от хирургическите и най-малка защита дават тези от плат, напомни епидемиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Призовавам всички джурналисти да намалят веселите хапчета,и всичко което ги развеселява.Читателите не могат да си поемат дъх от смях,ей!
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените вече говорят за хроничен Ковид19. Интересно какво мисли проф. Кантарджиев за хроничен Ковид19 ?
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените вече говоря за хроничен Ковид19. За първи път руски учен предвиди още през юли 2020, че Ковид ще стане хроничен."Коронавирусът може да започне да живее постоянно в човешкото тяло като херпесния вирус, заяви академикът от Руската академия на науките и професор в Московския държавен университет Сергей Колесников."Вече е факт. Така, че хронично болните от Ковид ще се борят трудно с вируса.
83
0
 
2
 
! Отговори
Козягата преди 3 години
Майтапите се с Танзанийските кози, ама там президента ко напрай? Експериментира. Даде проби от Киви, от кoзa, от Папя, от кво ли не. И каза че са от хора. И ония викат - всичките положителни. И президента ко напрай? _ Показа им един клатещ се лакът и каза "Айде, всички изчезвайте." Затова в Танзания няма коронавирус. Той там е забранен. Смейте се, Танзания-Манзания, ама там хората си живеят нормално, маски не носят, няма ограничения никакви. Всичко работи и живее нормално.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега търсят други щамове, тъй каза бай Шиле. Разбира се че ще търсят, щот иначе кеша спира. Чудя се - дали след 2 или 20 години, те всички държави ще си минат по реда с техните щамове. После ко ша стаа? Сигурно марсиански щам ше дойде, после от Сатурн, от Юпитер... де да знам. А всъщност проблема можем да си го решим с кило гвоздеи, 3 греди и въже 3 метра - за има-няма 20 кинта, можем да си решим проблемите. Сковаваме едно нещо и почваме да ги закачаме един по един. Да види той, 5 минути живот.
81
3
 
3
 
! Отговори
ХИТЪР ПЕТЪР преди 3 години
НЯКОЙ ВЯРВА ЛИ МУ ОЩЕ НА ТОЯ ***.
80
2
 
3
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
Е, по-голяма лъжа досега не бях чувал!
79
2
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
И децата разбраха, че това е биологично оръжие. Дали е създадено в Ухан или е изпуснато нарочно там - няма как да се докаже, създателите му са унищожили всички документи със сигурност. Каква е целта? Да бъде поставено на колене цялото човечество, да започне страшна икономическа криза, и най-богатите държави да обеднеят. Тя, кризата, вече взе да се усеща и при богатите, щом и в Германия взеха да говорят, че ще има инфлация. Кой има интерес от кризата? Ротшилд, Рокфелер, Морган и другите като тях!
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
59Казват съвсем друго. Преди е било доказано, че стоящ на 1.5м в продължение на 15 минути от заразен се заразява и той. Сега вече 5 минути на 2.5 метра стигат. Няма нищо общо с инкубационния период, т.е. кога ще имаш симптоми.Нали няма вярващи, че след минаване за 2 секунди покрай заразен си се заразил? Ако беше така, вече нямаше да има хора, щото всички щяхме да сме се изпонатръшкали.
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом човек е болен, частиците на тялото му трептят дисхармонично.Не са в хармония.В Божественото.Но ако човек има чиста мисъл и вибрациите му са висши, той всякога е здрав,ако ще и десет болни да има около него.Страхът и гневът ви са тъмната страна, в която живеете и успешно се опитват да ви привлекат с вирус плана.Но не вируса грипа или каквото и да е друго е причина за вашето състояние,а мисленето ви.
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тежко преболедувалИмал си късмет да попаднеш на добро място, защото едно младо момче от Търново се отиде самотно и уплашено точно в ковид отделение...А в интензивно отделение и в реанимация винаги в очите на всички болни ще виждаш колко реална е болестта...Вирусът е реален, но още по-реална е трагедията на здравната ни система, която ние трябва да "пазим", а не тя нас да лекува.Нелепо е да умираме от глад без работа, за да щадим системата, на която сме и платили предварително.
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма британски щам, има китайска чума.
74
15
 
15
 
! Отговори
Тежко преболедувал преди 3 години
До АнонименЧовече, май ти не си наред! Вирусът съществува и за съжаление удря лошо, въпреки че тежко засегналите не са толкова много, колкото ни лъжат слугите на Бойко Разбойко! Аз лично лежах 15 дни в интензивно отделение, въпреки че съм млад човек. Най-добре посети едно Ковид отделение отвътре. погледни в очите болните и тогава ще видиш колко е реален вируса.
73
4
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Видяхте ли, най-добрият имунитет се придобива след преболедуване, а не след ваксина както се опитват да ни втълпят.
72
0
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Сега е момента да лансираме български наш щам.Имаме си достатъчно на брой хора близки до властта с научни титли ,готови да говорят каквото е необходимо ,вярващи също дал Господ.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
razbolqva za 5 min i posle si zdav, extra
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 минути невнимание и после цял живот коронясал одиш.
69
0
 
5
 
! Отговори
За всеки случай преди 3 години
Дар почнат да броят хората с британският вирус и да изчисляват парични компенсации Великобритания да си плаща глобите за вируса дето сее сред другите държави.
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То британски щам ли не беше то южноафрикански ли не беше та сега чакаме бразилския щам който ще дойде на 30 март за да няма избори на 4-ти април. Маските не пазят но това определено пази https://microclimate/
67
5
 
12
 
! Отговори
game over преди 3 години
КАТО НА МАЛКИТЕ ДЕЦА ВИ ГОВОРЯТ :УУУУ Ковид , страшен ковид БРИТАНКИ ЩАМ ИДВА И ЩЕ ВИ ИЗЯДЕ СТОЙТЕ СИ У ВАС ,ДЕМОКРАЦИЯТА ОСТАВЕТЕ НА НАС ! Демокрацията е велика работа само ТИ да я контролираш ! Честито от сега за ГЕРБ -ПОБЕДА . Доживот ще си карате с дядо ви Бойко.