Ген. Мутафчийски: Страничните реакции при ваксините са много редки

Пандемията ни е показала какъв би бил животът без тях
5 фев 2021 17:15, Нели Христова
133
Ген. Мутафчийски: Страничните реакции при ваксините са много редки
Снимка: БГНЕС

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и главен лекар на Въоръжените сили на Република България се срещна с военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Той отговори на всички въпроси, свързани с предстоящата имунизация срещу SARS-CoV-2, която започва именно в карловската бригада идната седмица, съобщиха от ВМА във Facebook.

Още по темата
Ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести и инфекции. Пандемията от COVID-19 нагледно показва какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

Той изтъкна историята на ваксините до момента и добави, че днес имаме над 20 ваксини, които ни предпазват от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи и удължаване на продължителността на живота.

По думите му, качествената ваксина създава очаквания имунен отговор, осигурява дълготрайна имунна защита (доказана епидемиологична ефективност), безопасна е, стабилна и достъпна.

Поради бързото разпространение на новия коронавирус, тежестта и високата смъртност от COVID-19, както и от липсата на ефективна терапия и невъзможност за провеждане на ограничителни мерки за продължителен период, надеждата беше в бързото разработване на безопасни и ефикасни ваксини, подчерта още началникът на ВМА.

Според него, науката и фармацията са направили истински пробив в създаването на ефективни ваксини и осигуряване на масовото им производство в невиждано кратки срокове.

По време на срещата бяха засегнати предимства и недостатъци на някои типове съвременни ваксини. Особено внимание бе обърнато на ефективността и безопасността на ваксините срещу коронавирусната инфекция.

Ваксините имат ефективност над 90-95 %, което надхвърля първоначалните очаквания, а създаденият имунитет е достатъчно продължителен. Страничните реакция са много редки и не надвишават тези при други ваксини, заяви проф. Мутафчийски и добави, че ваксините доказват своята безопасност при имунизирани вече милиони хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
12
 
! Отговори
пир преди 3 години
Лъжец изобщо не са редки -всеки втори се оплаква.Но поне не са фатални
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се ваксинирам бе папагал. Набий си го в кухата плевшива манерка!
48
0
 
12
 
! Отговори
Sss преди 3 години
Така ли? За дългосрочните ли говориш? В коя фаза от изпитването си са реално ваксините? Ако се случи нещо с ваксиниран, поемаш ли персонална отговорност, като си толкова сигурен и даже агитираш? Защо тестове и маски се заплащат, а ваксините са безплатни? По -евтина ли е ваксината от обикновена маска? Който иска, нека се ваксинира!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами супер, щом са редки, тия фирми да се застраховат и ако някой получи реакция да му платят 500 000 лв примерно...
46
1
 
6
 
! Отговори
Ще ви дойде края преди 3 години
Бъдете сигурни,БОГ ГЛЕДА!!!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пандемията ни е показала какъв би бил животът без тях"Същия като опреди пандемията, така че си заври ваксините в задния двор.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако недай Боже участваме във война и тоя е генерал, ще дезертирам. Ами той ще иска и ще се радва на повече ранени и загинали наши. Някакъв МАЗОХИСТ. Като нищо ще стане двоен агент и да предава наши позиции, за да имаме повече жертви. Трябва професионален психолог да се изкаже за този ненормалник
43
1
 
5
 
! Отговори
Садист преди 3 години
И изпитващ удоволствие да си играе на плашило ! С две думи - СЛУГА НА БОЙО, А БОЙО НА ШЕФЧЕТАТА СИ СА.ТАНИСТи!!!!!
42
1
 
11
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Мутафчийски да ваксинира себе си и децата си с ваксината на Гейтс и Сорос(Пфайзер).Ще изчакаме още малко за по-безопасни!
41
0
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
С това непрестанно нахалство,не си ли задава въпроса,че може да има линч?
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е супер неприятна и отблъскваща персона. С каква наслада плаши хората по тв. Имам чувството, че ако обявят край на пандемията, ще се пукне от яд. Срам за лекарската професия.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига си плашил народа *** такъв!
38
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Този е Генерал, колкото аз съм завършил висше образование!
37
2
 
1
 
! Отговори
Бейджинг Байдън преди 3 години
удобрява тази статия! Америкън ЕмБаси!!
36
5
 
0
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
който не се ваксинира ще измре яко!
35
0
 
0
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Язък, най-нещастната лъжица на света!
34
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Генерал?!?!? Значи и аз съм -***!
33
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голем! Благодарение на него 7-8 хиляди спечелиха 8-9 месеца повече живот. Който не рабира какво е написано, моля да не реагира.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майтапчийски и твоят край дойде скоро и ти ще си там където ти е мястото
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрахте ли, че прераждането съществува и който не се ваксАнира срещу ковид няма да се прероди. ВаксАнирайте се бе ... бее ... беее ... По тИлИвизията казаха така, аз затова и го пиша бе ... бее ... беее ... хахахах ... Колкото повече агитират за ваксиниране, толкова по-смешни стават. Между другото днес прочетох на едно място, че Европейският съвет е приел резолюция, според която ваксАнирането не трябва да е задължително и неваксАнираните не трябва да бъдат дискриминирани! Дано е вярно!!!

Спонсорирани публикации