На "лов" за злато: Най-голямо търсене от 5 години насам

Хората се безпокоят от инфлация, инвестират в злато
58
На "лов" за злато: Най-голямо търсене от 5 години насам
Снимка: Pixabey

Търсенето на златни кюлчета и монети в света през първото тримесечие на годината достигна 339,5 тона, което е най-високият показател от последното тримесечие на 2016 г. насам. Това става ясно от отчета на Световния съвет по златото (World Gold Council, WGC), озаглавен "Динамика в търсенето на злато".

Търсенето е повлияно от притесненията на пазара относно нарастващата инфлация
, пише БГНЕС.

Слабото търсене на ETF (борсово търгуван фонд – бел.ред.) е частично компенсирано от търсенето на кюлчета и монети, което нараства за трето поредно тримесечие. Инвестициите в тези продукти достигнаха 339,5 тона (ръст от 36% в сравнение със същия период на миналата година) и са най-високият показател от четвъртото тримесечие на 2016 г. Това беше повлияно от "лов за разпродажби" и широко разпространеното безпокойство от нарастващия инфлационен натиск "- се казва в доклада.

Докато световните икономики се възстановяват от пандемията, потребителското търсене на златни бижута нарасна до 477,4 тона, което е с 52% повече от първото тримесечие на 2020 г. Търсенето на злато в технологичния сектор също се е увеличило. Нетните покупки на злато от централните банки през първото тримесечие са били 95,5 тона, което е с 23% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, но с 20% по-високо в сравнение с четвъртото тримесечие на 2020 г.

През първото тримесечие общото инвестиционно търсене на благородния метал спадна с 23% в сравнение с миналата година и достигна 815,7 тона. Причината за това е значителният отлив от ETF (спад с близо 178 тона), тъй като „нарастващите очаквания за по-високи лихвени проценти се отразиха на настроенията на инвеститорите.

Цената на златото в долари през първото тримесечие намаля с 10%. Световният добив на злато в света се е увеличил с 4% (до 851 тона), а общото предлагане на пазара е спаднало с 4%.

През последните четири години производството в Китай - най-големият производител на злато в света, намаля. Той може да отстъпи позицията на Русия, където производството на злато напоследък се е увеличило. Предполага се, че растежът ще продължи, тъй като през следващите години ще бъдат пуснати в експлоатация няколко големи руски проекта", отбелязва WGC в доклада си.

Бъдещето на пазара

В зависимост от това как страните по света продължават да се възстановяват, икономиките започват отново предпазливо да се отварят. Това даде надежда за връщане на доверието на потребителите през първото тримесечие, което се отрази в значително увеличение на търсенето на златни бижута. И обратно, отчитайки факта, че инвеститорите се „скриха” в златото от първоначалното въздействие на COVID-19, цената на метала през първото тримесечие на 2021 г. падна рязко, тъй като доверието в икономическото възстановяване се засилва и лихвените проценти в САЩ нараснаха. Въпреки това златото запази своята актуалност в добре балансираните портфейли, особено предвид риска от предстояща инфлация.

В перспектива, до края на тази година имаме причини за оптимизъм по отношение пазара на злато, тъй като основните му драйвъри имат необходимата подкрепа за “, каза Луиза Стрийт, старши пазарен анализатор в изследователския отдел на Световния съвет по златото.


58
Още по темата: ценазлатопазартърсене
Още от За да се разбираме
3 начина да се научите да казвате "не"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен

Дънди прешъс металс са гепили от България 1.5 милярда до сега.
Иначе се бием колко ни помагат американците!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
При официално добити 5 тона ЗЛАТО на година в България (неофициално не се знае колко) резерва се е увеличил с 345 кг. през 2020г.??? БРЕЙ все по малко се краде в тая държава.
50
0
 
0
 
! Отговори
Щом "финансови& преди 5 дни
експерти ви казват да купувате злато, значи почвайте да се презапасявате. Купувайте кюлчета и си ги дръжте.
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Българското злато от освобождението до ден днешен го крадат руснаци! Регистрираната в Канада "Дънди Прешъс" е на руснаци....
48
9
 
3
 
! Отговори
Сат Н преди 6 дни
До Анонимен

България уж получава 1.5 % концесионна такса. Такава неизгодна концесия няма никъде по света.
----------------

Глупости.
България получава 20 и нещо % от стойността на добитото злато и то сега след поскъпването.
Преди на ниските цени концесионната такса излизаше към 30%.
47
0
 
8
 
! Отговори
Златко преди 6 дни
Прав си друже за златото. Говори се, че може да стигне за няколко поколения българи напред да не работят. Ама какво да направим - красив, умен и силен, но *** народ сме..
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Целия свят трупа златни резерви ,защото доминацията на зелените гущери без всякакво покритие дето ги печата в несвяст рептилското влечуго Родшилд и неговите ционистки банкери от ФЕД приключи.Долар к***пут
45
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Българското злато много са го крали и продължават да го крадат и сега.
Турците са го крали.
Германците са го крали.
Руснаците са го крали.
А сега го крадат американци и канадци.

Голямо крадене падна и още има да се краде!
Значи нямате си идея за какво крадене става дума. Милиарди се крадат всяка година.
Изнасят рудата в Намибия и там я преработват за не се знае какво количество се вади.
България уж получава 1.5 % концесионна такса. Такава неизгодна концесия няма никъде по света.
44
1
 
13
 
! Отговори
Пациент преди 6 дни
Знам един дето веке си е уредил нещата по въпроса с златото.Останало му е ималко кеш около десетина пачки по 500 еврака,но това ще са само за джобни.Абе дръпна този напред яко,няма вече стигане.
43
0
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 6 дни
До Диана.Или пък ако,неправилно съм разбрал сърказъма ти Извинявай!-:))))
42
1
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 6 дни
До 36 " Диана" или " Диянчо" все тая! И кой го " доказа" това? Те Герберската групировка на мутрата,ако помниш.Открито каза,че няма да проверява " глупости" по адрес на вожда им! Или го пропускаш това съвсем съзнателно? Гешев го забрави да го " проверява"! Той и за това беше " избран" под масата,при жив Глав прокурор,с Не изтекъл мандат 1 година предсрочно!Той и за това беше избран! До си трае и " пази" бившата мутра! Та питам те.Кой го " доказа" това?-:((((
41
0
 
13
 
! Отговори
ВСИЧКИ РОМИ преди 6 дни
КЪТАТ ЗЛАТО > И НАЙ-БЕДНИТЕ ДАЖЕ

НИКОЙ РОМ НЕ ДЪРЖИ ПАРИ В БАНКИТЕ
И НАЙ-БОГАТИТЕ СЪЩО

ТЕЗИ НЕЩА ГИ ЗНАЯТ ВСИЧКИ ,
НО С ИЗКЛ. НА УМНИЦИТЕ ОТ СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
40
1
 
6
 
! Отговори
Бг фсете преди 6 дни
БЕЕЕ ПЪК НИИИ НАЩО ГО ХАРИЗВАМЕ ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА И МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА БЕЕЕ
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Златото няма твърда цена. Кво се борят. Печатащите долари като видят зор може да му сринат цената. Отдавна златото не е еталон. Още от една сбирка. Оттогава света върви все надолу.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ее който си има шкафчета е добре
а другите да ***.т супата
демократична супа от пазарна икономика
егати и заблудите
а инак на времето ги печатаха доларите сега просто ги изписват от банката с компютъра и могат да си изписват колкото искат
от там е цялата работа
а и русия и китай им дадоха напън - на там вървим
37
0
 
15
 
! Отговори
Помнещ преди 6 дни
Напълно нормално при сегашната ситуация мисля!-:) Преди години,всеки би обърнал всичко в " долари"! После еднакво обръщаха в евро и долари! Но днес,нито долара,нито еврото е стабилно! Разклатиха се и САЩ и ЕС! Та не се чудете,защо златото е на " почит" днес!-:)))
36
11
 
8
 
! Отговори
Диана преди 6 дни
До Койчо34
Като си видял чекмеджето, не знаеш какво си видял - доказано е вече, че всичко там е фалшиво, та гледай да не се окаже и твоето злато фалшиво, значи...
35
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 6 дни
До Анонимен28
Болкан Минерал енд Майнинг/БММ/ придобива правата върху проучвателна площ "Крумовград" от 130 кв.м. през 2000г. и сключва договор с Министерство на Икономиката и Енергетиката ни за търсене и проучване.През 2003 Дънди Прешъс Металс придобива БММ,а с нея и този рудник-официални данни!Не е ясно какво значи придобиване на права със сключен договор за търсене и проучване..Но,не е само този златен рудник!Чувала съм за такъв близо до София..Както и да е, тези от БММ са имали 130кв.м. само
34
3
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 6 дни
Аз откакто видях чекмеджето на чекмеджан започнах веднага да инвестирам в злато и евро
33
10
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 6 дни
И какво ще го правят това злато? Могат само да си го заврат в онази работа. Никаква доходност не носи, само стои и събира прах. И аз имах злато, ама го продадох и с парите купих ниви, защото ще получавам рента. Не съм толкова глупав, че да купувам злато като онези дето грабят като невидели. Като падне цената му и всички охкат като опарени, защото губят. И аз загубих от моето злато и знам от опит, че след всяко покачване на цената му следва солиден спад и загуби в хиляди.