Развитите държави вече са на фронтовата линия в борбата с климата

Обещанията на политиците обаче все още не отговарят на реалността
Обновена: 21 юли 2021 22:33 | 21 юли 2021 22:00, Нели Христова
112
Развитите държави вече са на фронтовата линия в борбата с климата
Снимка: БГНЕС

Доскоро за климатичните промени се говореше като за бъдеща заплаха. А фронтовите линии на тази заплаха бяха отдалечени места като Арктика, където полярните мечки остават без лед, върху който да ловуват. Повишаването на морското равнище и екстремната суша бяха проблеми, пред които щеше да се изправи развиващия се свят.

Но през изминалия месец друг беше на първа линия - развитият свят.

През последните четири седмици наводненията в Германия погълнаха улици и домове, стояли повече от век в тихото село Шулд. Канадски град с население от 250 души, известен повече със своя прохладен планински въздух, изгоря до основи в горски пожар, последвал безпрецедентна жега.

А в западната част на САЩ, само седмици след историческата гореща вълна, около 20 000 пожарникари и персонал са разположени за потушаване на 80 големи пожара, които са погълнали повече от 1 милион акра (4047 квадратни километра).

Учените от десетилетия предупреждават, че климатичната криза ще доведе до по-екстремно време. Те казват, че бедствията ще бъдат смъртоносно и ще се случват по-често. Но мнозина все пак бяха изненадани, че рекордите за топлина и дъжд се чупят в толкова големи граници.

От 70-те години на миналия век учените прогнозират до каква степен светът ще се затопли доста точно. По-трудно е да предскаже, дори когато компютрите стават все по-мощни, колко силно ще бъде въздействието на покачването на температурите.

Майкъл Е. Ман, директор на Центъра за наука за земната система в държавния университет в Пен, казва пред CNN, че последните няколко седмици показват колко ограничени са всъщност моделите на климатичните промени.

"При много от тези събития, включително скорошният "топлинен купол" на запад, има важен фактор, който климатичните модели не улавят", обяснява Ман. "Моделите подценяват степента на въздействие на изменението на климата върху екстремните метеорологични явления."

В климатичните модели, казва Ман, ежедневното време е просто шум. Прилича много на хаос. Само най-екстремните събития се открояват като ясен сигнал.

"Сигналът излиза от шума по-бързо, отколкото прогнозираха моделите", казва Ман. "Сигналът от реалния свят вече е достатъчно голям, за да можем да го видим при ежедневното време, въпреки че моделите не успяха да го предскажат."

Това означава, че историческите събития като наводненията в Германия или горските пожари в Канада не са регистрирани в прогнозите. За да се случи това, казват учените, се нуждаем от още по-мощни климатични модели.

Тим Палмър, професор по физика на климата в Оксфордския университет, е един от няколкото учени, които призовават за глобален център за моделиране, който да разполага със суперкомпютър "exascale" - машина, която може да обработва умопомрачително количество данни.

Учените и правителствата през 50-те години създадоха Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), когато стана ясно, че за да се постигне напредък в областта на физиката на елементарните частици ще е необходима толкова скъпа машина, че е малко вероятно тя да бъде развита само в една държава.

"Международна организация CERN постигна изключително голям успех," казва Палмър пред CNN. "Това е, което ни трябва за изменението на климата."

Учените използват компютърни симулации на метеорологични събития, за да направят прогнози за това как те могат да се променят десетилетия в бъдещето. Но те не могат да увеличат достатъчно - дори до ниво град - за да предскажат най-екстремните събития. Въпреки напредъка на технологиите, компютрите все още не са достатъчно сложни, за да работят с такава висока разделителна способност.

Палмър казва, че климатичните модели трябва да попаднат там.

"Ако в световен мащаб харчим трилиони долари за адаптиране към изменението на климата, трябва да знаем точно към какво се адаптираме - казва Палмър, - независимо дали става въпрос за наводнения, суши, бури или повишаване на морското равнище."

Необходимо зло

Въпреки че последните екстремни метеорологични събития в Северното полукълбо изненадаха мнозина, те "не бяха напълно неочаквани", казва Ричард Алън, професор по климатични науки в Университета в Рединг. "Това е, към което науката винаги е сочила", казва той, но и се съгласява, че по-добрите компютри биха били полезни при правенето на по-подробни и усъвършенствани прогнози.

"Трудно е също да се оцени как метеорологичните модели ще се променят и променят в бъдеще, включително дали западният поток над Европа ще бъде по-често блокиран, причинявайки гръмотевични бури на едно място, какъвто бе случаят над Европа през юли 2021 г. Или пък ще има повече продължителни горещи вълни, като например над Западна Северна Америка" казва Алън.

Дори и без това гранулирано моделиране, климатичните активисти - и все по-често общностите, засегнати от екстремни метеорологични явления - призовават за повече действия по изменението на климата. Германският канцлер Ангела Меркел заяви през уикенда, че: "Трябва да побързаме, трябва да станем по-бързи в борбата срещу изменението на климата."

Няколко развити страни, включително САЩ, тази година значително увеличиха ангажиментите си за намаляване на емисиите на парникови газове. Миналата седмица Европейският съюз разкри амбициозен план за поставяне на климата в центъра на почти всяка инициатива за развитие и икономическа инициатива.

И все пак много активисти казват, че техните обещания все още не отговарят на действията, необходими за ограничаване на средните глобални температури до 1,5 градуса по Целзий, което според Международната група за изменение на климата е необходимо, за да се избегнат още по-катастрофални последици от изменението на климата.

Те също така критикуват правителствата, които дават амбициозни обещания, като същевременно продължават да одобряват нови проекти за изкопаеми горива, включително въглищни мини и петролни и газови съоръжения.

Мерит Турецки, директор на Института за арктически и алпийски изследвания, се надява, че тези метеорологични събития в развития свят ще стимулират този вид действия. Самата тя оспорва собствените си възприятия за това къде са фронтовете на изменението на климата и кой е уязвим.

"Може би това е необходимо зло", казва Турецки. "Преди смятахме фронтовете за островни държави поради повишаването на морското равнище или Арктика. Знаем, че има когнитивен дисонанс, когато изменението на климата засяга хората толкова далеч от вас и всичко, което знаем. Склонни сме да го оставим на страна, защото едно е да го видим по телевизията, но е друго нещо, когато го почувстваме. Намираме се в момент, в който всички на планетата са усетили въздействието на самите климатични промени или поне някой, когото обичат или познават, ги е преживял. Те кръжат все по-близо и по-близо. "

Това със сигурност е усещането сред жителите на германския град Шулд.

"Когато погледнете какво се случва в Канада, където температурата е стигнала 50 градуса, и какво се случва по целия свят, става ясно, че това е резултат от изменението на климата", казва Никлас Питърс пред CNN, докато помага на родителите си да изчистят отломките от опустошения им дом в Шулд в понеделник. "Не искам да свиквам с това."


112
Още от САЩ
Бил Клинтън отказал среща с кралицата, за да е турист във Великобритания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Мда, всички медийни проблеми някакси засягат предимно развитите държави. В бедните си имат по-важни.
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Най-големият проблем на планетата е Китай. Най-мръсно производство, най-примитивно отопление. Тотална мизерия. Не може да се диша без противогаз из големите градове. От там идват поне едно 70% от проблемите с глобалното затопляне.
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тия бомби с обаготен уран на янките съсипаха климата и започнахме да мрем като мухи от рак.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ние също сме развита държава.Може да влияем на климата,да няманаводнения и суши.Имаме ракетни остановки останали от бай Тошос които предотвратяваме градушки с големина на орех.Така че вие на къде отивате ,ние от там се връщаме.
100
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 4 дни
Буш младши сигурно все още не вярва че глобалното затопляне е реалност, заедно с около 1/4 от хАмекиканците
99
0
 
0
 
! Отговори
истината преди 4 дни
Пълна лъжа - тези проблеми са заради отблясъка на слънчевите панели и шума на ветрогенераторите.Веднага трябва да се забранят.
98
1
 
2
 
! Отговори
Demonaz преди 4 дни
След кромид_19 почваме с новата шизофрения. И както обикновенно ще се обвинят белите мъже.Как така те са направили повече открития,а имат и класическа музика. Не може.Трябва да сме като бай монкей да се качваме по дърветата. Къде е онова даунче грета толумпбернг?
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Малко са ни всичките удари, които природата и климата ни нанасят. Човекът е най-големия враг на земята-злобен, подъл и глупав, избива и унищожава всичко след себе си.
96
1
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 дни
До 103 === Само *** човек като теб може да си мисли, че ние не влияем на планетата Земя, на която живеем. Изсичането на Амазонската джунгла, техническият прогрес и най-вече тежката индустрия, самолетите, колите ако си мислиш, че не оказват влияние, значи си мега-ограничен индивид. Гледай новия филм на Джони Деп "Minamata" да видиш японците какво са извършили с цяло едно село и какви *** се раждат до ден днешен, пък тогава ми говори за Слънцето, илюминатите и евреите :)))
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Слънцето е 109 пъти по- голямо от земята. 1300000 планети Земя са нужни да се съберат на едно място за да получим големината му. И най- минималните колебания в реакциите, които се случват на повърхността му биха били пагубни за мравки като нас. Но пропагандата е, че едва ли не ние можем да влияем на процеса. Пара ми треба за злоупотреба.
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пие, развитите държави, сечем гори и леем асфалт за растежа на цивилизования матрял...
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Борете се с климата, докато не го тръшнете безжизнен на тепиха.
92
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 4 дни
Бих се сборил с Никол станкулова синоптичката :))
91
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 4 дни
Неска борба с климата ... утре с климакса :))
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Знаем, знаем. Ще внасят без пари екологични стоки от развиващи се държави и ще им налагат данък колко неекологично им произвеждат екологичните стоки там. А и *** от екологичние стоки пакнякой трябва да го преработва и отново да бъде глобяван за неекологични технологии на преработка. Нещо като да осъдим някой, че ни преработва лаййната, а не си торим градините си с тях.
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сега война на климата ли сме обявили. И докъде ще стигне това ,,човечество" с тия непрестанни битки и обявяване на все нови и нови врагове? Враговете на човечеството не са климата, ковид, хетеросексуалния бял мъж, бялата захар и торния бръмбар, а една шепа *** с извраттени мозъци управляващи световния финансов капитал и подчинените чрез него държави.
88
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 4 дни
Канадски град с население от 250 души, изгоря Туй е село ба ... :)))
87
1
 
8
 
! Отговори
не разбрал преди 4 дни
И какво толкова ще му борят на климата тези "развити" държави?!
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Те развитите държави от столетия са на първа линия , ама само настъпваха срещу природата
85
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 4 дни
и знаете ли...от отчаяние и несправедливости...ще подкрепя...Чудовището!