България – най-евтината страна за закупуване на имоти от руснаци

На второ място след нас е Тайланд
11 авг 2021 16:00,
53
България – най-евтината страна за закупуване на имоти от руснаци
Снимка: Pixabay

България е най-евтината страна за закупуване на имоти от руснаци, показва допитване на сайта Tranio сред 414 експерти от 35 страни.

Средният бюджет, който рускоговорещите купувачи у нас са заделили за сделки през миналата година, е достигнал 180 хил. евро, което превръща България в най-евтината страна за закупуване на инвестиционен имот от руснаци и граждани на страни от ОНД. На второ място е Тайланд със среден бюджет от 200 хил. евро. На другия полюс е Австрия, където руснаците са заделили средно 3 млн. евро за закупуване на инвестиционен имот.

Като цяло средният бюджет за сделки на руските инвеститори в имоти във всички изследвани страни се е удвоил спрямо 2019 г. и е достигнал 620 хил. евро. Руските инвеститори очакват средна възвръщаемост от 5% на година от инвестиционните си имоти, пише Investor.bg.

Активността на руснаците, които инвестират в имоти у нас, е намаляла наполовина през 2020 г. в сравнение с другите чуждестранни инвеститори, показват още данните от допитването.

Още по темата
57% от анкетираните в България са заявили, че спадът на покупателната способност на инвеститорите заради пандемията е ключовата причина за намаляването на броя на сделките през 2020 г.

Великобритания и САЩ са единствените страни, в които рускоговорещите инвеститори в жилищни имоти са били по-активни през 2020 г., отколкото година по-рано с ръст на сделките от съответно 2,5% и 4%. Значителен спад на инвестиционната активност на руснаците е отчетена също в Австрия (-40%), Италия и Испания (-30%).

Анкетираните обаче наблюдават значително натрупано търсене в някои страни като Германия и очакват пазарът да се възстанови силно след повторното отваряне на границите.

Ключовият двигател за руснаците при закупуването на имот в чужбина е да станат жители на друга страна. 71% от инвеститорите в имоти от Русия и ОНД в България са закупили имот, за да придобият гражданство или местожителство, сочат данните от изследването. Следващите две най-популярни причини са запазването или увеличаването на капитала. В глобален план руските инвеститори предпочитат за тази цел да закупуват жилищни имоти, следвани от хотели, търговски площи и парцели.

През 2021 г. две трети от анкетираните (66%) са заявили, че затварянето на граници е основната пречка за инвестициите в недвижими имоти в чужбина. Това е промяна спрямо предходните години, когато прекомерно високите очаквания за доходност са били най-голямата спънка сред руснаците, закупуващи инвестиционни имоти в чужбина.

Очакванията за нетна възвръщаемост над реалната доходност и за цени на имотите доста под пазарните са двете основни пречки пред сключването на сделки от руски инвеститори в имоти в чужбина от началото на допитването през 2012 г.

По време на кризата руските инвеститори не са продавали по-активно имоти в чужбина, казват 80% от участниците в допитването. Но препродажбите в страни, където ключовият двигател за сделките е увеличаването на капитала като Гърция, Турция, Унгария, Грузия, са нараснали със 122% спрямо 2019 г.

През 2020 г. руските инвеститори в имоти в чужбина са влагали капитали освен в жилища и в хотели, търговски площи – магазини, супермаркети, търговски центрове, и терени, подходящи за строителство.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам тука нашите русофилски м..ши...възхваляват Газпром и остальная... Обаче..., и дума не обелват за дадените от България 3 милиарда лева за строителството на ТУРСКИ ПОТОК /не Балкански/ по който газ ще получава Сърбия, а България нито капчица... + милиарда за кефа на вашата Газпром... Айде почвайте да цъкате минуси и да защитавате чуждите интереси...!
19
3
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Анонимен 22: А коато се събуди от този сън пикан ли беше или акан? Или и двете?
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белорусия купува руска газ на фиксирани цени от 5000 рубли за 1000 куб/м
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американската газ е скъпа, затова дигнаха цените, за да продават и те. Губят джедненрите и ние.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На вътрешния пазар в Русия Газпром продава на цена 60 долара за 1000 куб. метра.
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При бай Тоше нямаше жалки пари подаяния от СИВ и чужденци не можеха да купуват имоти в Бългаирия, никой не инвестираше в България. Страната беше сред 30те най-развити световни икономики и българите живееха на средноевропейски стандарт на живот.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За първото полугодие на 2021 Газпром е релизирал оборот от 9.7 милиарда долара. Благодарение на ЕС който се отказа от фиксирани цени на газа 127$ по дългосрочен договор, през 2021г с високите цени на газта Газпром успя да компенсира всички загуби поради забавянето на Северен поток 2. Русия е благодарна най-вече на Полша която възпрепятстваше сделката за фиксирана цена.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на газта надхвърли 514 долара за 1000 кубични метра. Очаква се зимата цената да мине 1000$.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И най-пропадналата.
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам руски паметник
10
1
 
18
 
! Отговори
void преди 2 години
Само дето в Тайланд чужденци не могат да купят имоти а само да наемат, при това за ограничен период от време. Статията е талаш...
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко русофили са си купили "дача" в руския Гулаг,...че все ни го хвалят тук !?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имате, трие, дава грешни кодове, оправете се!
7
0
 
20
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Ама те ги продават имотите в българия руснаците...какви покуоки ви гонят??????
6
1
 
20
 
! Отговори
Пепи - програмиста преди 2 години
навсякъде в цяла европа може да закупиш имоти . Ама въпроса е да ти носи пари . А не два пъти в годината да отсядаш за по седмица .
5
1
 
12
 
! Отговори
средно как е преди 2 години
Пак обобщения и общи приказки. Значи единият взел апартамент в Златни Пясъци-2500евро/м2 и си трае, а друг къщичка от гипсокартон в Аврен-355лв/м2 и вика-голяма далавера е България(разбирай Аврен), отивайте ще свършат, най евтино след Тайланд е направо!
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сьс сик и гн Борисов напред
3
0
 
15
 
! Отговори
Пепи - програмиста преди 2 години
Да бре да . Молдова Македония Румъния ... че даже селските райони на испания са с далеч по евтини къщи
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евтиното излиза скъпо ! Студио в комплекс 20 хил евро , ама после таксииии -подръжка,басеин,охрана и ще ти ги докарат по 3 хил на година , като сложиш и амортизацията си на минус ! -усетиха ,че ги "торят" задничката и сега продават .
1
1
 
21
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Е как нали доскоро викахте, че продавали всичко по морето..

Спонсорирани публикации