Джонсън: Разполагането на британски войска в България е само началото

150 британски военнослужещи ще пристигнат у нас
25 мар 2022 13:30, Нели Христова
713
Джонсън: Разполагането на британски войска в България е само началото
Снимка: БГНЕС

Великобритания ще удвои военните си сили в Източна Европа и ще изпрати нов контингент в България, след като в четвъртък лидерите на НАТО се договориха да укрепят източния фланг на Алианса срещу руската агресия.

На извънредна среща на високо равнище в Брюксел, посветена на войната в Украйна, Алиансът подписа споразумение за сформиране на четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия, като в България пристигат 150 британски военнослужещи. Общата численост на четирите групи ще бъде между 1000 и 1500 военнослужещи, които да достигнат до 6000 души.

Още по темата
Те ще се присъединят към 40 000 военнослужещи под прякото командване на НАТО в Европа, които вече са близо 10 пъти повече от броя, с който Алиансът разполагаше преди няколко месеца преди нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

"Засилваме подкрепата си за страните от НАТО на предна линия, като изпращаме ново разполагане на британски войска в България в допълнение към удвояването на нашите войски както в Полша, така и в Естония", заяви Борис Джонсън. "Това е само началото. Трябва да подкрепим една свободна и демократична Украйна в дългосрочен план", добави министър-председателят.

"Повече от 150 британски военнослужещи ще се присъединят в ново бойно подразделение на НАТО в България и се водят разговори с Италия", каза Кирил Петков, българският министър-председател, като приветства демонстрацията на сила.

Съединените щати вече се съгласиха да предоставят механизирана пехотна рота "Страйкър" за българското подразделение, което ще има до 1000 военнослужещи.

Британската армия разполага с около 850 военнослужещи, базирани в Естония под знамето на операция "Кабрит". Обединеното кралство ръководи многонационална бойна група там като част от засиленото предно присъствие на НАТО.

Други 150 британски военнослужещи са базирани в Полша в рамките на ръководеното от САЩ разполагане на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


713
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
567
2
 
2
 
! Отговори
150000 само във ВАРН преди 2 години
и не се бавете
566
0
 
4
 
! Отговори
Тервел преди 2 години
До ВънКопейкин, ти ли си?
565
7
 
2
 
! Отговори
Вън преди 2 години
нато, американци, англичани!Вън хрантутници!Българският народ не е длъжен да ви изхранва!
564
3
 
4
 
! Отговори
demokracia_svoboda преди 2 години
днес много истини от древността са заменени с хитроумни измислици, разполагане на чужди войски в една страна или окупацията и се смята за стремеж към демокрация и сигурност, да изхранваш чужди войници винаги води до това, че не може да вземаш самостоятелни решения, но държави доброволно приели робството на по-мощни господари се смятат за либерални и свободни, такова разбиране на нещата няма как да просъществува за дълъг период от време,въпреки денонощната пропаганда
563
13
 
7
 
! Отговори
До а сега де? преди 2 години
Единствените които избиват цивилно население(понеже военни не им е лесно), МАСОВО са РФ - те водят най-кървавата война от времето на 2рата световна. Виж какво е останало от Мариупол в момента и се запитай как се живее 1 месец без храна вода топлина с купчини непогребани трупове, виж Чернигов и спри с русофилските гл у пос ти понеже това са военни престъпления от огромен мащаб!
562
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 631 Киро нали ти казах да палиш на некаде. Бегай от тука интернет е американски и всичко около тебе е с произход от натовски държави. Не ти харесва изчезвай от бг а и света ще стане много по хубав и бързоразвиващ се без забавящите цивилизацията кроманьонци като тебе.
561
19
 
8
 
! Отговори
Заз до 634 преди 2 години
А ти защо си против НАТО? Цялата цивилизация е с НАТО най добрите икономики са със НАТО защото са съюз против инвазия както в Украйна. Украйна иска да е член на НАТО но е късно ако беше нямаше да я закачат но не е и няма закрила. България е член на НАТО и има закрила но за съжаление е купена от Русия я българите са облъчени от братска любов която украинците я изпитват в момента. За това водим този спор тук.А ти защо не харесваш съюз който би ни защитил от Русия ако ни нападне?или който и да е
560
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А завръщането на турски войск в България е... едно ново начало. Невъзможно???
559
6
 
21
 
! Отговори
Джонсън ли решава? преди 2 години
Откъде накъде Борис Джонсън ще решава да разполага британски войски на наша територия? Какъв е той тук? Никога не е късно да излезем от НАТО. Не сме длъжни да служим на англосаксонските претенции за еднополюсен свят
558
5
 
4
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 2 години
До Zaz: "Виждам че много хора са против НАТО и ЕС".? Да, много хора са против НАТО, но малко са против ЕС. ЕС е икономически съюз, макар че напоследък се бърка и в политиката.
557
0
 
2
 
! Отговори
До 633 преди 2 години
Ходи се прегледай бе. Тая чалга култура те съсипа а жените и дъщерите ви ги превърна в ходещи секс магазини. ше ми купи рокля хаха с парите от на кравата млякото каде издои днеска ли бре?
556
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩОМ нашата армия е слаба след като сме членове на военен съюз нищо необикновено няма да се разположат съюзнически войски. Колкото повече толкова по-добре за сигурността и имиджа на страната ни пред съюзниците , щото не може хем така хем онака. Много празни казарми има в Шумен, Плевен и т.н.
555
6
 
3
 
! Отговори
Киро до 623 преди 2 години
Въздуха в България е за всички, мойто момче! Кой си ти че ще определяш кой къде ще ходи...???
554
8
 
1
 
! Отговори
Заз преди 2 години
Предавам се Дано руската сопа по скоро ви тресне другари бай ***.Аз си живея добре в чужбина и с нетърпение чакам да си дойда в бг 100? да съм господар на жените ви и Бог в ресторантите и хотелите!
553
12
 
7
 
! Отговори
До 624 преди 2 години
В Сърбия се колеха като прасета. Ако не беше НАТО сега да е Албания там. Турците фанатизираха албанците а и милиарди в оръжие им дадоха за тая война. НАТО ги раздели и спря да се колят
552
6
 
8
 
! Отговори
Заз преди 2 години
До 620 Киро Ходи си в Русия и не хаби кислорода в бг
551
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се има предвид, че премиерът Петков не е ходил в казарма и не знае откъде стреля автомата.
550
5
 
16
 
! Отговори
Киро преди 2 години
До 605От къде на къде ще ходим където нямало НАТО??? Ти чуваш ли се, какви глупости дрънкаш бе? Това е България! И ние българите сме на родната си земя! Тая земя е наша, не на НАТО! НАТО - ВЪН!!!
549
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно предателство от страна на правителството да приеме чужди окупационни сили на наша територия.Оставка на правителството!
548
5
 
1
 
! Отговори
ГОЧО ДО 603 преди 2 години
МАНИПУЛИРАШ ИЛИ СИ НЕОБРАЗОВАН. АМИ ЧЕРВЕНАТА ТИ АРМИЯ ПРЕЗ 1944 Г. КЪДЕ БЕШЕ С ОНЯ С ГОЛЕМИЯ КАЛПАК-ТОЛБУХИН,А??? АМИ ГЕРМАНСКАТА АРМИЯ НА ЛИСТ?ИСКА ТИ СЕ ОНЯ ОТ РУСИЯ ОТНОВО ДА НИ"ОСВОБОЖДАВА".ОТ КОГО? НЕ ВЯРВАЙТЕ НА 603