Култ: Северна Корея отбелязва 10 г. от управлението на Ким Чен Ун

Семейството му управлява еднопартийната държава от самото ѝ създаване
11 апр 2022 20:30, Йоана Цонева
47
Култ: Северна Корея отбелязва 10 г. от управлението на Ким Чен Ун
Снимка: БГНЕС

Северна Корея похвали лидерството на Ким Чен Ун в разработването на ядрени оръжия, изтъкна политическите му постижения и представи нови портрети и изложби в чест на 10-годишното му управление на управляващата Работническа партия на Корея (РПК).

Смята се, че Ким е поел властта, когато е назначен за върховен главнокомандващ на армията след смъртта на баща му Ким Чен Ир през декември 2011 г.

В понеделник се навършват десет години, откакто по-младият Ким е избран за висш партиен и държавен лидер. Семейството му управлява еднопартийната държава от самото ѝ създаване, предаде "Ройтерс".

В речта си на национално събрание в неделя Чое Рьонг Хе, член на Президиума на Политическото бюро на ЦК на РПК, който е един от най-високопоставените служители при Ким, похвали севернокорейския лидер като "талантлив мислител и теоретик, изключителен държавник и безподобно велик пълководец".

Събитията поставиха началото на седмица на чествания, в рамките на която в петък ще бъде отбелязана 110-годишнината от рождението на Ким Ир Сен, основател на Северна Корея и дядо на Ким Чен Ун.

Търговски сателитни снимки показаха севернокорейски войски, които тренират за военен парад, който може да се проведе тази седмица. Анализатори твърдят също, че има признаци, че Северна Корея може да покаже своите междуконтинентални балистични ракети по време на събитието.

Миналия месец Северна Корея предизвика тревога в Сеул, Токио и Вашингтон, като проведе цялостно изпитание на междуконтинентална балистична ракета за първи път от 2017 г. насам, слагайки край на самоналожения мораториум върху подобни изпитания

На севернокорейския ядрен полигон е забелязано ново строителство, което поражда опасения, че скоро ще може да взриви оръжие за първи път от 2017 г. насам. Миналата седмица Северна Корея заяви, че е против войната, но няма да се поколебае да използва ядрените си оръжия, ако бъде нападната от Южна Корея.

Чое нарече Ким "безподобен патриот и велик защитник на мира" за това, че е превърнал Северна Корея в "пълноценна военна сила, оборудвана с всички мощни физически средства за самозащита".

При управлението на Ким Северна Корея извърши четири от шестте си ядрени опита и разработи масивни междуконтинентални балистични ракети (МБР), които според анализатори могат да бъдат ударени по всяка точка на САЩ.

Още по темата
Въпреки че се сблъска с безпрецедентни трудности, Ким откри нова ера за Северна Корея като мощна социалистическа нация, която просперира и се развива със самостоятелност и независимост, каза Чое.

Ким обеща да подобри живота на жителите и се опита да даде тласък на севернокорейската икономика, но през последните години тя претърпя големи съкращения, тъй като беше засегната от международните санкции, блокиращите мерки на COVID-19 и лошото време. Агенциите на ООН предупредиха за възможни хуманитарни кризи.

В неделя държавните медии представиха рядък нов официален портрет на Ким и съобщиха, че в музея в Пхенян е открита нова изложба, която представя постиженията на неговото "безсмъртно лидерство".

"Десет години са чудесен момент за Ким да се опита да повиши още повече култа към личността си", заяви в Twitter Колин Цвирко, аналитичен кореспондент на NK News.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Северна Корея - вечна дружба!!!
34
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"...похвали севернокорейския лидер като "талантлив мислител и теоретик, изключителен държавник и безподобно велик пълководец" И още: "Чое нарече Ким "безподобен патриот и велик защитник на мира" === Ахахахахахахахаха :)))))) Да се чуди човек да се смее ли, да плаче ли :)))) Това сериозно ли някой може да се изразява по този начин в 21 век за един диктатор? Явно наистина живеем в ненормални времена
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПУТИН ЩЕ ПРИСЪСТВА ЛИ НА ПРАЗНИКА НА КОЛЕГАТА СИ?
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарят Ким се чуди накъде да носочи ракетите. "Приятелите" му се ошумоляват и го нервират. Нещо му омръзна да плаши щатите.
31
0
 
2
 
! Отговори
За да има култ преди 2 години
Трябва да има личност. Това е Ким Чен Ун.
30
2
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Чест, величие и адмирации, МАРШАЛ КИМ ЧЕН УН ! Бъди здрав и благословен ! Още 110 години управление ! ВЕЛИКИТЕ ТИ ДЕЛА ЩЕ ОТЕКВАТ ВЪВ ВЕЧНОСТТА !
29
0
 
2
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
"Недоносче", защото нещо му липсва. Идеалната комбинация е посредата, нещо средно м/у демокрация и комунизъм (или поне добра социална политика). Истината винаги е някъде посредата и никога в крайностите. Но никога никъде не е имало истинска демокрация (дори и в древна Гърция) и истински комунизъм (повечето са диктатури).
28
6
 
14
 
! Отговори
Тотал щета преди 2 години
Достигнахме момента, когато ЕС надплю Северна Корея по тоталитаризъм, като наложи тотална цензура не само за руските медии, но и за собствените си журналисти с различно мнение.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Ким му дреме от американските санкции чака една грешка на краварите и може повече да няма Америка .Произведоха толкова атоми и ядрени че може да приключат всичко на тази земя .Там краваро не смее и носа да покаже че ще бъде закрит.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кимо Обединителят ще накаже сурово предателите от южна корея, ако доставят оръжие на украйна.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЩЕ 100 ГОДИНИ ДА УПРАВЛЯВА
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те го е - духовният учител на Путин.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е било толкова хубаво през "соца" у нас, защо тогава бай Тошо каза, че социализъма е едно недоносче?
22
3
 
9
 
! Отговори
Петров преди 2 години
А за култа към Херо Мустафа дето е всеки час в някоя медия с безкрайнби хвалби и лъжи за Америка някой няма ли да пише?
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американската пропаганда описва Ким Чен Ун като диктатор и че Северна Корея колко е лош живота но аз не мисля така щото и за България говорият някой колко е било лошо през соца но не беше така да е жив и здрав Ким Чен Ун велик човек
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анн ни иииио ! Ким бърка дълбоко вздравето на кравари и техните евро помощници. Браво Ким
19
0
 
2
 
! Отговори
Промоция преди 2 години
Намаление на бомби, срещу светло бъдеще за демокрация.
18
1
 
5
 
! Отговори
Дебелобузогъзест преди 2 години
Безподобно велик пълковод. Майката... Тоя ше стане още по-Велик, кога нападне южняците, ако му държи на тлъстият пърдялник.
17
4
 
5
 
! Отговори
ехаааа преди 2 години
Още малко му остава да достигне рекорда на Бой Че Ун!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че са Сащ да крепат Англииска Кенъда иначе отдавна гордите Куебекуа да с аги издавили и Френският да се говори дорининот мечките.

Спонсорирани публикации