Русия "къса" от Украйна: Взехме контрола над Херсонска област

Украйна призна, че е назначен нов градски съвет
27 апр 2022 06:46, Александър Попов
274
Русия "къса" от Украйна: Взехме контрола над Херсонска област
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната на Русия заяви, че нейните сили са "освободили" целия Херсонски регион в Южна Украйна, съобщи агенция Интерфакс.

Би Би Си не успя да потвърди това чрез независими източници, но по-рано днес украински регионален военен представител заяви, че руската армия е назначила нови ръководители на регионалната администрация и на градския съвет.

В публикация в Telegram Генадий Лахута заяви: "Вчера окупаторите завзеха помещенията на Херсонския градски съвет, премахнаха всички украински символи и смениха охраната им".

Кметът на град Херсон, Ихол Колыкаев, заяви, че отказва да сътрудничи на администрацията, назначена от руските войски.

Още по темата
"Оставам в Херсон и съм със жителите на Херсон, които преди повече от 18 месеца ми повериха управлението на нашия град", заяви той във Facebook.

В обръщението си към нацията във вторник вечерта украинският президент Володимир Зеленски призна, че руснаците се опитват да затвърдят придобивките си на завладяната територия.

"Те продължават да атакуват нашите войски край Харков, в Донбас", каза той. "Опитват се да издигнат предполагаемо "ново правителство" в Херсон и част от Запорожска област".

Областният административен център Херсон, град Херсон, беше превзет в първите дни на войната. По-късно обаче Пентагонът заяви, че руските войски частично са загубили контрола си върху него. Херсон е най-големият населен пункт, държан от Русия до момента.

Във вторник президентът Путин заяви, че боевете в Мариупол са приключили.

Стратегическият южен пристанищен град претърпя продължителни руски атаки, в резултат на което около 1000 украински бойци бяха обкръжени в завода "Азовстал".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съжалявам,Друже,не съм закърмен в комунистически идеи и партизанско минало...Ти си знаеш родословното дърво.Ако ли пък там всичко е наред значи си промит по рождение...
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Барселона много си г пав ако не разбираш защо!
102
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украина? Няма такава държава!
101
19
 
8
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
...САЩ може да са правили войни,къде с основание,къде не толкова,но Никога не са завземали територии за сметка на Руският ботуш...четете история...
100
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където и да са минали...Освободителите....правят това...убийства и грабежи...Егати и Държавата....
99
11
 
28
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
От колко време руснаците са превзели Херсон - обърнете внимание - чак сега махат украинското знаме. Намирам това за много тактично и културно. Да напомня ли как тук в БЪЛГАРИЯ един мрсен кaтил си позволи да гори руското знаме и полицаите не посмяха да го арестуват? А сега ревем, че са ни спрели природния газ, нали?
98
14
 
26
 
! Отговори
ФАКТИ преди 2 години
Вече няма такава държава Украйна. Сега се формират нови държави на територията и също както стана със СССР. Прогреса не бива да се спира. Полша вече е хвърлила око на Лвовска област.
97
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете кога краставиците и бензина ще паднат под 2лв.
96
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
62 дни чакам фалита на *** русия. 62 дни чакам украйна и целият западен свят да го нахендряд на русите ... още колко бре
95
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито на ВСИЧКИ българите! Една от първите био-еко-държави изпълняващи еко-био-програмите! България е свободна, не знам дали не е по правилно да се казва освободена от газта! Да видим с какво ще ни помогнат нашите приятели от ЕС - хе хе хе? От много време насам чувам за пръв път да се споменава България директно, голямата част от новините са само за Полша, чиито газови хранилища са 92% т.е. 100% пълни, защото не разрешено хранилищата да са 100% пълни заради дууум, пляс бум! А алтернативи куку?
94
7
 
10
 
! Отговори
карачанаков преди 2 години
">Министерството на отбраната на Русия заяви, че нейните сили са "освободили" целия Херсонски регион в Южна Украйна, съобщи агенция Интерфакс.Ти да видиш Министерство на ОТБРАНАТА това не значи ли че трябва да БРАНИ Русията а те освободили значи нападнали Херсонския регион ,който се намира в Украйна.
93
3
 
15
 
! Отговори
Украйна преди 2 години
Става Унгария, ама без Балатон..
92
7
 
8
 
! Отговори
ОТМЪЩЕНИЕ преди 2 години
Украйна има ли по пътищата триножни камери за превишена сторост? ??.....Ако няма то искам Русия веднага да нападне и България за да се отървем от тази милиция АМИН
91
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все бях виждал марионетки, ама чак като окрайнските не си бях помислял дори че може да има. Армията им без оръжие, гориво и продоволствие, а те викат Ура. Пушечно месо. Добре, че руснаците са милостиви.
90
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Освободили" - няма по-отвратителна нация от руската!
89
1
 
11
 
! Отговори
179 преди 2 години
Друга природна даденост която защитава дадена държава са блатата. - Танкове много трудно минават от там.
88
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че ще отказва, като са му взели баницата, да се радва, че е жив и здрав!
87
5
 
10
 
! Отговори
179 преди 2 години
Личи ви колко разбирате само при положение ,че сравнявате Афганистан със Украйна - две държави толкова различни по релеф. Колко по планинска е една държава толкова по-трудна е за завладяване и на обратното ако релефа е равнинен като Украйна , настъплението със всякаква бойна техника става по-лесно. И още нещо по време на войната СССР - муджихадини 2рите са били въоръжени със оръжие много по иновативно и напреднало от съветсткото. Такива разлики във военните технологии няма днес.
86
14
 
18
 
! Отговори
рашиститите преди 2 години
От алчност за чужди земи въпреки че са загпрабили една шеста от земното кълбо са готови да празпалят трета световна война.А не знаят че китай ги чака отзад с готов и голям китайски приготвен за Сибир
85
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека позная, следва напълно легитимен и законен референдум, в който "освободените" благодарни украинци с 99% мнозинство прокламират, че стават част от Русия.

Спонсорирани публикации