Ситуационни връзки, полът вече не е значим... Как се промени любовта?

Начинът, по който мислим за секса и любовта постоянно се развива
31 дек 2022 21:00, Нели Христова
94
Ситуационни връзки, полът вече не е значим... Как се промени любовта?
Снимка: Pixabay/StockSnap

Навлизане на понятия като "небинарен", отърсване от табутата - в годината на големи събития и промени любовта и сексът също се промениха.

Начинът, по който мислим за секса и любовта постоянно се развива, повлиян от културни, политически и глобални събития.

Тази година не беше по-различна. Голяма част от това влияние се разпространяваше най-вече онлайн, особено в общностите от и за тези, които се идентифицират в целия спектър на ЛГБТИК+. Междувременно ефектът от самоанализата, предприет по време на пандемията на COVID-19, продължи да разтърсва по-широкия свят на запознанствата, което доведе до по-целенасочени практики. Хората се замислиха повече за това с кого искат да се срещат и как искат да го правят.

През 2022 г. това означаваше, че все повече хора открито се отдалечават от бинарните категории за пол и привличане. Видяхме, че хората разчитат повече на интернет, за да намерят потенциални партньори, за добро и за лошо. А тези, които се запознават, все по-ясно заявяваха, че изследват различни видове взаимоотношения - от солова полиамория (връзка с повече от един човек) до платонични житейски партньорства.

Хората се отдалечават от дългогодишните банализации

В западната култура взаимоотношенията, полът и сексуалността отдавна се определят от бинарни категории. Или една двойка се среща, или не; човек е привлечен от жени или мъже; човек е или жена, или мъж. През последните няколко години обаче тези бинарни понятия непрекъснато се размиват, тъй като все повече хора гледат по различен начин на сексуалната ориентация и половата идентичност. И това бе особено ясно изразено през 2022 г.

Що се отнася до сексуалната ориентация, полът на даден човек стана по-малко значим за много хора, когато търсят партньор; това важи особено за много представители на поколението Z, които се ориентират в интимните отношения. Това е особено вярно за хората, които се определят като куиър или пансексуални, което означава, че техните романтични и/или сексуални влечения не зависят от пола.

Както казва 23-годишната Ела Дереговска от Лондон, определянето ѝ като пансексуална ѝ е позволило "да приема всяко привличане, което изпитва, без да се чувства така, сякаш трябва да преразгледа идентичността си или етикета си, за да го обясни". Експертите твърдят, че повишената откритост към небинарните влечения отчасти е свързана с увеличеното представяне в популярните медии - от телевизионни предавания като канадския Schitt's Creek, в който Дан Леви играе пансексуалния Дейвид Роуз, до знаменитости като Джанел Моне, която се идентифицира с пансексуалността.

Тази година не само сексуалната ориентация усети изместване от бинарността. Все повече млади хора (и знаменитости) също се отдръпнаха от бинарните понятия, за да опишат пола си. Определянето като небинарен или флуиден пол позволява на много хора да изразяват себе си по-истински. "Един ден се събуждам и се чувствам по-женствена и може би искам да нося горнище и да си сложа обеци. А има и моменти, в които се чувствам така, сякаш имам нужда от стягаща лента (за да намаля до минимум на гърдите си)", казва 26-годишната Карла Ернандо от Барселона.

Дори и все повече хора да разчупват сексуалните и половите различия, запознанствата все още могат да бъдат минно поле за тези, които се определят като небинарни. От приложенията за запознанства, които налагат половата бинарност, до партньорите, които принуждават небинарните партньори да влизат в полови роли, не всички части на обществото са наваксали с движението за отхвърляне на бинарните полови норми.

Все по-често оспорваме табутата и традициите във взаимоотношенията

През тази година връзките на младите хора все повече се противопоставят на утвърдените норми. Поколението Z особено силно прегръща сивата зона на запознанствата, като целенасочено влиза в "ситуационни връзки". Тези връзки задоволяват потребностите от близко общуване, интимност и секс, но не са непременно обвързани с дългосрочни цели за връзка - вместо това съществуват някъде между връзката и случайното запознанство.

Като цяло отвореността към много видове нетрадиционни връзки също придоби видимост. Етичната немоногамия е навсякъде в TikTok, често под формата на полиаморни връзки, в които съжителстват повече от двама обвързани романтични и сексуални партньори. След това има отворени връзки, които могат да изглеждат като всичко - от партньори, които се закачат с други двойки, до такива, които имат отделни връзки с други хора извън основното си партньорство. Съществуват и хора, които предпочитат да живеят самостоятелно, като възприемат "соло полиаморен" начин на живот, чрез който живеят сами, но участват в многобройни, отдадени връзки. Други избират да съжителстват с платонични партньори, като създават трайни връзки и дори купуват жилища и планират бъдещето си с близки приятели, а не с любовници.

Въпреки всичко това много табута и митове за връзките са се запазили и вероятно ще продължат да се запазват. Например, срамът на самотниците е силен още от началото на пандемията, когато проучване на услугата за запознанства Match показа, че 52% от самотните възрастни в Обединеното кралство са се срамували от липсата на връзка. Хората все още съдят Леонардо ди Каприо и приятелите му за връзките им с голяма възрастова разлика. Междувременно митове като идеята за "привличането на противоположностите" продължават да съществуват, въпреки че често не е така.

COVID-19 и икономиката направиха раздялата по-трудна

Много двойки, които попаднали в "балони" по време на блокирането, се борят да се адаптират към отношенията при по-нормални условия. Оказва се, че някои двойки, които процъфтяват в самота, не се справят в реалния свят.

И все пак през 2022 г. видяхме решения за двойките, които се колебаят на ръба на раздялата. "Променящи живота" треньори по разводи могат да помагат на брачните двойки да се ориентират в борбата за психично здраве при раздяла - от Обединеното кралство до Канада. Тези треньори представляват промяна към нормализиране както на търсенето на терапевтична помощ в моменти на силен стрес, така и на развода като цяло. "Разводът вече не се разглежда като недостатък на характера или провал в живота", казва Ясмин Саад, клиничен психолог и основател на Madison Park Psychological Services в Ню Йорк. Затова наемането на треньор по разводите е толкова естествено, колкото "да искаш финансов съвет, преди да инвестираш парите си".

Или пък двойките, които си вземат продължителна почивка един от друг, която не означава край на отношенията им. Терапевтите по взаимоотношения съобщават, че след пандемията се наблюдават все повече такива случаи, тъй като двойките, които са се чувствали затворени заедно през последните няколко години, искат да изследват живота самостоятелно, без да се разделят.

И все пак двойките, които са решили да се разделят, попадат в капана на настоящото икономическо сътресение. В края на краищата, да живееш сам в днешно време не е евтино, както и да откупиш от бившия партньор неговия дял в общото жилище. Както казва Шантал Тъкър, 37 г., която притежава имот в Лондон заедно с бившия си партньор: "Знаех, че никога повече няма да мога да си позволя да си купя имот, а перспективата да живея под наем в Лондон завинаги, ставаше все по-неприятна."

Хората се опитват да направят все по-мрачния свят на запознанствата по-добър

Междувременно за тези, които са сами, навигирането в коварните води на приложенията за запознанства все още е трудно.

Безспорно е, че приложенията за запознанства се превърнаха в основния начин за запознанства на по-младите, като съществуват хиляди сайтове за запознанства и 48% от 18-29-годишните в САЩ ги използват. За съжаление, лошото поведение в тези приложения е в изобилие, като се започне от хора, които ги използват, за да изневеряват, или дори тормоз, на който най-често са подложени потребителите от женски пол.

"Понякога се чувствам прегоряла, когато трябва да прелиствам буквално 100 души, за да намеря някой, който според мен е умерено интересен", споделя друг проблем 32-годишната Розмари Гийзър от Филаделфия, САЩ.

Но заради пандемията хората свикнаха да се срещат онлайн като първоначална среща.

Някои спални са "мъртви", а други са в подем

Макар че пандемията даде време на хората да изследват и дори да преосмислят своята сексуалност, тя определено се отрази и на сексуалния живот на хората. Данните от 2021 г. показват, че базираните в САЩ женени двойки съобщават за много проблеми със сексуалното желание през тази година, които често се дължат на изтощение от голямото работно натоварване, проблеми с психичното здраве и финансов стрес.

Тази година научихме, че двойките, родени в началото на хилядолетието, изглежда стигат до отношения без секс по-бързо от по-възрастните си колеги - както забеляза базираната в Сан Франциско, САЩ, секс терапевтка Селесте Хиршман. На нейните клиенти двойки са били необходими около 10-15 години, за да спрат да правят секс помежду си. "Сега това отнема от три до пет години", казва тя.

Поколението Z, което има репутацията на хора, които не правят достатъчно секс, всъщност просто се отнася към него по-прагматично. Техният фокус не е да се установят заради самите себе си, а да подредят собствения си живот, преди да си намерят партньор или да мислят за създаване на семейство.

Независимо от вида на секса, който правим, има добри новини. Това, което подобрява сексуалния живот, е положителната нагласа. Може би е време за вземане на новогодишно решение!

Анализът е на Джесика Клейн, BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е хайде няма нужда да промивате мозъци Точно тези, които не могат да решат от днес за утре какво са, ли ще ни дават наклон в живота? На запад вече от детските градини ги моделират! И всичко е с цел - деградация! Семейството е основна градивна единица в едно общество! Когато тя е разбита, се разпада и обществото!!! Това не е модерно, това е просто жалко!
51
0
 
16
 
! Отговори
Банши преди 1 година
Апокалипсисът идва
50
0
 
20
 
! Отговори
робензон преди 1 година
Такива пост-новогодишни гомца ме карат и аз да се изкендзам. Който иска да се убеди какво дъно сме, да обяви позиция за работа и да види що гладни ЛГБТИQ ще му дойдат с претенции за всичко, освен да си вършат работата
49
2
 
26
 
! Отговори
Тттт преди 1 година
Заради ей тия гнусотии се води СВО в Украйна.
48
2
 
29
 
! Отговори
Антон преди 1 година
Бях свидетел на тези бленувани ценности преди няколко седмици в Испания. Наркомани на всяка крачка, двойки и тройки нежни мъже в свободни взаимоотношения и тук там хетеро двойка с бебешка количка и вътре.... кученце. Това не са нови тенденции, това е празнота, страдание и смърт. Смърт на една цивилизация. Но всеки край предвещава ново начало и тук в България сме по-близо до него!
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На автора на тази гнусотия му пожелавам за новата година да му се случи това,което се случи на 15 годишното момче в Гърция!
46
2
 
32
 
! Отговори
българина преди 1 година
платена статия..... убеждаващи, че все повече хора са решили да са, не хора..... няма такова нешо. 10000 пъти казана лъжа не става истина, просто е казана 10000 пъти
45
0
 
10
 
! Отговори
продължение преди 1 година
И на българки език има издадени книги по въпроса... ВСИЧКИ биологични дейности в девността са били публични и колективни: ядене, раждане, смърт, секс, ... Във френската практика е регистрирано, че Луи (не помня кой точно) е ОГРАНИЧИЛ броя на хората, които трябва да присъстват на церемонията по ползването на НОЩНОТО гърне до членовете на семейството му и първите по ранг в държавата, общо да 14 човека...Т.е. сегашната публичност(чрез телевизия, интернет, печат..)ни връща невъобазимо назад.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има многобройни писмени свидетелства за Римската империя.Зняе се, че при римските императори е било практика публичния (на стадиона)секс на императора с МНОГО момичета и момчета, регистрирали са с десетки бройки, най-вероятно след употреба на наркотици, като доказателство за мощ.Освен това е добре да се припомни,че точно по римско време е изчезнало поради хищничеката употреба растение гигантски копър(не етова, което въртят в нета),което е изобразено даже на монета,използано като противозачатъчно
43
0
 
16
 
! Отговори
Боже мили преди 1 година
Някой дочете ли до края това творение в 8:33 на 1-ви януари? Честита Нова Година!
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то заради това ново "нормално" онзи ден писаха как в Гърция 7-8 момчета изнасилили групово друго 15 г момче.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според древните книги човечеството е било наказано заради разврата, в който живее. Тъй че това, което представявте за ново, е връщане към най-първобитните етапи на съществуване не биологичня вид. Даже преди това, Има изследвания за едрите маймуни в Африка, направено от една англичнака ли беше, германка ли, която е живяла сред тях в средата на 20-ти век. Във Филипините също и до днес има практика с горили.За всякакви практики на сексуалните отношения, включително с човек с животно, пише и Фройд,
40
0
 
8
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Висок, рус със сини очи търси блага милеонеркя с цел брак. Възрастта, тонажа и пола нямат абсалютно никакво значение.
39
2
 
48
 
! Отговори
Антон преди 1 година
Не разбрахте ли, че в България хората са нормални и няма поле за подобна журналистика. Анализирайте някъде другаде прогресивните си възгледи. Пък новата година да донесе повече единение на мъжкото и женското начало, здрави семейства и щастливи деца на мама и татко!
38
4
 
27
 
! Отговори
нормален преди 1 година
благодарим за образователната статия . не се чудете на децата ви че стават обратни , просто го приемете с усмивка и се радвайте , той или тя вече ше е ТО . честито ви европеизиране .
37
2
 
14
 
! Отговори
,,ко преди 1 година
Не!
36
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма сексуален проблем - природата определя ясно кой какъв е, има интелектуална недостатъчност, а оттам и толкова много объркани хора. Светът върви към рязко разграничение между шепа умни хора и останалите, които един ден ще са само евтина работна ръка, която ще осигурява комфортния живот на малцинството. Не че сега не е така, но все още има т.нар. средна класа. Скоро няма да я има. сега е времето да избирате и докато децата ви ходят по чалготеки си помислете какво щ стане с тях.
35
4
 
38
 
! Отговори
?? преди 1 година
"западната култура"
34
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това вече ни втръсна. Време е да рекламират "комуникацията" с животни.
33
3
 
9
 
! Отговори
avaraus преди 1 година
Точно така,Димо! Напълно съм съгласен. И аз съм така. Между другото,в България населението намалява не защото не могат да се правят деца,а защото никой няма желание да прави. Това е световна тенденция-Япония, Корея и мн други.Техниката и технологиите променят навици, тенденции и желания...

Спонсорирани публикации