Британецът Дейвид Бодил пред съда: Не искам да бъда депортиран

Той остава в ареста
Обновена: 11 яну 2023 15:41 | 11 яну 2023 15:40, Нели Христова
48
Британецът Дейвид Бодил пред съда: Не искам да бъда депортиран
Снимка: Facebook

28-годишният Дейвид Майкъл Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол и задържан в никополското село Любеново, остава зад решетките. Това реши Окръжният съд в Плевен, който гледа мярката за неотклонение на британеца.

Чужденецът бе арестуван вчера при специализирана полицейска операция. Бодил бил обявен за издирване във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби. В червената бюлетина е било записано, че той е изключително опасен, въоръжен и агресивен.

Още по темата

Младият мъж пристигнал в Любеново в края на ноември и се настанил в къщата на дядо си Филип. Последният му пост в социалните мрежи пък гласи, че е преследван за "нещо, което дори не е престъпление и предпочита да умре в чужда държава вместо да прекара остатъка от живота си в затвора в родината си".

По информация от прокуратурата в къщата в никополското село са открити схеми за направата и взривяването на бомба.

В съда стана ясно, че Дейвид Бодил е роден на 12 февруари 1994 година в Нотингам, а за последно е живял в Бъкстън, Дербишир, предаде БНТ.

Плевенският окръжен съдия Румен Лазаров отчете, че след издадена на 2 март 2020 г. заповед е претърсено жилището на издирвания британец в родината му.

Там са открити вещества под формата на течност и прах, включващи над 1 кг въглерод, 10 кг калиев нитрат, 1.2 кг сяра и 990 мл ацетон, които отговарят на състава на експлозивен черен барут. Те са съвпадали и с написаните съставки за взривни съединения в рецептите, които също са намерени в дома на Бодил.

Вследствие на това от 28 декември миналата година е издадена заповед за задържането му от съдия в Уестминстър, Лондон. Тя е за нарушаване на местния Закон за взривните вешества от 1883 г., касаещо подготвяне и притежаване на експлозиви, и предвижда наказание доживотен затвор.

Прокурорът Снежана Георгиева заяви, че нарушенията на законодателството във Великобритания, за които го издирват властите там, представляват престъпление и според Наказателния кодекс у нас. Освен това той е излязъл от родината си, знаейки че срещу него има производство, което предполага, че може да се укрие.

Затова беше поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Служебният адвокат на британеца Жоро Нинов се съгласи с доводите на обвинението и че това е единственото възможно развитие към този момент.

Бодил заяви, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", сподели той в съдебната зала.

Посолството и консулските власти на Обединеното кралство ще бъдат уведомени за решението на плевенския съд за постоянното задържане в ареста на Бодил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
2
 
! Отговори
High Life преди 1 година
Не рзбрахме точно какво взривно вещество са намерили тези които са го гинили? Явно този е от онези рицари,които са се врекли в името на истината.И е бил издирван толкова много,че докато не се е издал сам къде е ,никой не го е потърсил.Поредния ПР за медиите,и народната милиция.
22
3
 
9
 
! Отговори
Бодил преди 1 година
се оказа , че не издирван с червена бюлетина. Издирват го по силата на закон от 1888 година за притежание на вещества, с които може да се направи бомба. И това е от преди две години. Не е извършил престъпление. Обаче гербавите веднага загубиха 2 часа в парламента да говорят, че депутатка била вербувана от терорист. А в дома на дядо му са открили оръжие - детска играчка.
21
2
 
12
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
"Всеки е невинен до доказване на противното". Черен барут...голям смях.Тези съставки за направата на черен барут можеш да си ги купиш откъдето си поискаш и да си ги използваш по предназначение без да правиш барут. Ясно някой в Англия му търси цаката на момчето.
20
1
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Киркоров (дядо му Филип)
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
днес.бг благодаря че дадохте схемата на бомбата. Сега отивам в железарията да си купя всички съставки и очаквайте скоро половината градове да са заминали.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и не разбрахме,...кой е дядо му Филип...
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууу,и що стана.Умнокрасивите от Дее Бъ крият английски терористи.
16
1
 
2
 
! Отговори
роден на 12 февруари преди 1 година
тия водолеи са големи откачалки, сверете разни психота са все водолеи:))))
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех,че е по желание депортирането....
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какъв е проблема да си прави човека бомби за лична употреба? Навремето 90-те години като бяхме ученици и ние сме правили бомби. Беше забавно. Правили сме си такъв черен барут, той най лесно се прави. И пироксилин сме правили със целулоза и азотна киселина. Учителя по химия ни обясни как се прави.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя па, да бил избягал в Русия? Бе ти акъл имаш ли бе? Той да не е луд?
12
1
 
4
 
! Отговори
мак преди 1 година
Защо тук не са го засекли, че е издирван? Пък и не е в позиция да иска да не го връщат в родината, но може би там наказанията са по-тежки от българските и той го знае. Тук за убийство получават условни, а той "никого не е наранил" (но само защото го хванаха). Според мен ще го депортират, бг съдиите имат опит в това.
11
3
 
1
 
! Отговори
Чочолина преди 1 година
Ой шотландедчето ми...
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англия е аутсайдър, дори беше натирена от ЕС ,заради ниски икономически показатели, само се възползваше от останалите, сега се видя колко струват
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е милионер да беше избягал в Дубай, ако не в Русия или ЮАР.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешката на такива като тоя е, че си мислят, че в България могат да се скрият от техния съд. Не, не могат, защото България е колония на САЩ и Англия. Истината е, че ако този тип беше отишъл в Русия, никой нямаше да го депортира със сигурност.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да е избягал в Русия бемоззъчния.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е като Андрю Тейт отишъл колонията Румъния дет може да подкупи дребни чиновници и си мисли, че краварите или боззавите няма да го арестуват с техните маррионетки на власт там доста наивно.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, тука в БГ няма да го накажат, защото нямаме сурови закони, но нека да иде в Англия да видим.
4
0
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Грешката му е, че не е ислямски терорист. Щеше да се ползва със защита в целия свободен западен свят. Справка Ахмед Чатаев, пуснат от Тиквата след обаждания от западните партньори, ЕС, ЕСПЧ и въпреки бюлетината за преследване от Интерпол.

Спонсорирани публикации