По-близо сме с десет секунди до "ядрената полунощ"

Преместиха стрелките на "Часовника на Страшния съд"
24 яну 2023 20:30, Нели Христова
73
По-близо сме с десет секунди до "ядрената полунощ"
Снимка: БГНЕС

С 10 секунди сме по-близо до "ядрената полунощ" на символичния "Часовник на Страшния съд".

"Това означава, че до момента на ядрения апокалипсис остават 90 секунди",  казва Рейчъл Бронсън, председател на списанието Bulletin of the Atomic Scientists.

Решението за преместване на стрелката беше взето заради ситуацията около Украйна

През последните три години "Часовникът на Страшния съд" остана на 100-секундната граница до апокалипсиса. 90 секунди е най-високото ниво на риск за човечеството в историята на проекта от 1947 г. насам.

Организацията описва часовника като "метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение".

Решението за пренастройване на стрелките на часовника се взема ежегодно от Съвета за наука и сигурност на бюлетина и неговия съвет на спонсорите, в който влизат 11 нобелови лауреати.

За 2023 г. от Бюлетина заявиха, че ще вземат предвид войната между Русия и Украйна, биологичните заплахи, разпространението на ядрени оръжия, продължаващата климатична криза, спонсорираните от държавата кампании за дезинформация и разрушителните технологии.

Първоначално часовникът беше настроен на 7 минути до полунощ. Най-голямото разстояние, на което е бил някога, е 17 минути - след края на Студената война през 1991 г.

Бюлетинът е основан през 1945 г. от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта "Манхатън", в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия.


73
Още от За да се разбираме
6 въпроса разкриват дали връзката ви е стабилна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 ден
Какви са тия русоробски коментари? Аз не виждам освен кремъл друг да плаши с ядрени бомби, аааааа да..... и ким че ун също! путин и ким са на един акъл! Тая кремълска *** трябва да се излекува един път завинаги!
42
2
 
7
 
! Отговори
Морен сокол преди 6 дни
Страшният съд е Божа работа ...тез за кви се взеха че да спекулират ?
41
3
 
18
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 6 дни
поредната англосакска простотия да държат в СТРАХ хората, а както е всеизвестно, СТРАХА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕПЯТСТВИЕ ПРЕД ЧОВЕКА
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
е, хайде най-после да се почва и грешката на природата , наречена "човек" да изчезне ! През милиардната история на живота на Земята е имало 5 масови измирания - нека сегашното 6-то да е за по-добро ! Действай НАТО - разпали 3-тата Световна ! Откога ни предричаха Краят на Света, а той все не идва - сега е моментът !
39
0
 
4
 
! Отговори
запознат преди 6 дни
До КУРтев: Егати скапания живот го чака това дете! Целия си живот да прекара в противоядрен бункер и никога да не може да види слънцето и да не може да диша чистия и свеж въздух!
38
0
 
14
 
! Отговори
КУРтев преди 6 дни
До запознат: По всичко изглежда, че внучката на президента Байдън ще трябва да ражда в противоядрен бункер заради тъпия си дядо!
37
0
 
9
 
! Отговори
запознат преди 6 дни
Те американците са много смели и си мислят, че нищо лошо няма да им се случи на континента, но въобще не знаят, че руските ядрени бойни глави са вече на американска територия и само чакат активиране!
36
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 дни
До Случаен минувач 32 . Само дето си перифразирал вица. Не хазайката, а Байдън дърщи ключовете за тоалетната. ха ха ха хххххххх
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За добруването на света, Русия трябва да победи, не само НАТО, но и сащ.
34
1
 
9
 
! Отговори
Не разбирам преди 6 дни
Значи много по-добре ако опенхаймер айнщайн и тем подобни ид иоти не са се били родили тогава нямаше да има и атомна бомба и нямаше да има такова опасност за човечеството
33
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какъв е смисъла това кълбо да съществува, ако Злото Русия надделее.
32
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
германия запали 2 световни войни с над 50 милиона жертви, сега е на път да започне 3 та световна война даже мисля че вече е необратимо. отново отвратителните немци
31
0
 
8
 
! Отговори
Космонавт преди 6 дни
Основателите на проекта и 11-те нобелови лауреати са сериозни учени и точно затова не вземат предвид заплахата от вируси, защото вируси не съществуват. Плeбc, прочетохте ли? Някъде да е спооменато за някаква пандемия?
30
0
 
12
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 седмица
Като са фърли атома коиту оцелее да утепа после сички банкери ,политици и меки китки ! Ако са останали дживи ! Да са прочисти тоаа свет от троскут бря !
29
9
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
ВицШвейк и Путин станали приятели. Завел го Путин в кабинета си и казал: Гледай тук, тука има 3 копчета. Ако натисна червеното - ще бъде унищожена Европа. Ако натисна синьото - ще бъдат унищожени САЩ. Ако натисна зеленото - ще бъде унищожен целият свят. Швейк отговорил: Подобно нещо съм виждал и когато живеех на улица "Кралева" в Праха. Хазайката държеше три ключа от трите тоалетни на трите етажа. Въпреки това обаче веднъж обърка ключовете и докато уточняваше кой ключ откъде е, се пocpa.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 27 То да е само в България тези термити са вече по целия свят и от кадето минат след тях и трева не никне.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На милата ти майка аналновидното устройство е пред апокалипсис ще се пръсна всеки момент и ще изплеска целият свят с кафяво също като теб юруде.
26
1
 
7
 
! Отговори
НЛо преди 1 седмица
Щом не са го казали Нострадамус...баба Ванга...джуна...кашпировски ..Алена и Далай Лама не е вярно!
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко това е заради ненаситността на американските оръжейни фирми и алчността на политиците им!
24
0
 
6
 
! Отговори
Последния човек преди 1 седмица
Е, ако в близките години започне ядрения апокалипсис, ние ще сме последните живяли хора...