Вървим ли към 4-дневна работна седмица?

Повечето хора в глобален план вярват, че до 25 г. тя може да бъде постигната
1 мар 2023 16:10, Йоана Цонева
81
Вървим ли към 4-дневна работна седмица?
Снимка: Pixabay

Повечето хора са съгласни, че през следващите 25 години 4-дневната работна седмица ще бъде норма по целия свят. Това показва глобално проучване на "Галъп интернешънъл", проведено след 59 716 души по света в периода август-октомври 2022 г.

Половината от анкетираните са на мнение, че мнозинството от нас ще започнат да работят четири дни в седмицата още през следващите десетилетия, докато 38% са скептични, а 12% отказват да отговорят или не знаят как.

Хората в Северна Америка, Южна Азия, Близкия изток и Северна Африка, Източна Азия/Океания и ЕС са по-уверени, че 4-дневната седмица ще бъде достъпно право за повечето хора през следващите 25 години.

Още по темата
На противоположния полюс са Латинска Америка и европейските държави извън ЕС, следвани от страните на юг от Сахара, които са по-малко склонни да се съгласят в сравнение с други региони.

Най-висок дял отговори "Не знам" пък е регистриран в европейските държави, които не членуват в ЕС - там почти 1/5 не могат да вземат отношение.

Твърдението показва видими (макар и не драматични) разлики в отговорите по лични доходи и образование - хората с висше образование и по-висок доход са по-склонни да очакват по-кратка работна седмица в бъдеще.

4-дневната работна седмица се счита за най-вероятна придобивка следващият четвърт век в ОАЕ, Индия, Ирландия и Канада с дялове на съгласие до 70%. Много по-скептични са например гражданите на Перу, Швеция, Еквадор и Италия.

В България увереността, че скоро ще работим само 4 дни през седмицата, не е толкова силна, колкото регистрираното средно за ЕС. И у нас обаче оптимистите по този въпрос надвишават песимистите - 42% у нас очакват през следващите 25 години 4-дневна работна седмица, а 38% са скептици.

Значителен дял - 1/5 от респондентите - не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То няма достатъчно кадри за 5 дневна, а те си мислят за 4....това може се случи в някоя витаеща в облаците фирма, която не произвежда нищо, а само върти някакви пари и имитира дейност. Ето за това ще влизате в магазина и щайгите с домати и краставици ще са празни, всеки иска в офисчето да цъка на компютърчето...
27
0
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Ама по 10 часа на ден ли? Някой трябва да ги изработи тези липсващи часове. Не може надница, без да ходиш на работа. Ако законът за работните часове остане същия, хората ще се прибират като трупове след 11 престой на работното място.
26
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Не знам кой върви към 4-дневна работна седмица,но в България масово се работи на две места и 4-днвната седмица се появява само в сънищата след тежък работен ден.
25
0
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До БЪЛГАРИН Аз такива работодатели ги УВОЛНЯВАМ направо без да се замислям! Като млад дихател се скапвах от работа и ми беше кофти че има още 100 неща, които не са свършени, а вече е 1 часа през нощта, но какво получих - съкращение от фирмата и преместване в друга с повече работа. Сега да ме хванат за шлифера и за началник-сектор и за денонощна работа. Работодатели с лопата да ги ринеш кой от кой по-крив. Бачкам колкото мога и в 18-19ч кой от къде е!
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да стане, бизнеса е 24/7 и не може Асанчо да си опъва чепките 3 дни и да се прави че работи другите 4. Няма как да стане.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това няма да стане, или ако стане ще е в много изолирани и единични сфери като ИТ примерно. Няма да навлизам в подробности защо това няма да стане за повечето сфери.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм на нулева работна седмица, благодарение на лошия Боко, а за вас извънреден труд.
21
1
 
7
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Да, това е страхотно, път в правилната посока, дано стане по-рано!
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тия пари дето плащат в България и 3 дни в седмицата им е много да им работим.
19
0
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
СЕГАШНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ-СЕЛЯНИ ИСКАТ НОН СТОП ДА СИ НА РАБОТНОТО МЯСТО ДАЖЕ И ПО ПРАЗНИЦИТЕ И ЧУПЯТ ПРЪСТИ КОГАТО ПОИСКАШ ДА СИ ВЗЕМЕШ ПОЛАГАЕМАТА ОТПУСКА , КАМО ЛИ ДА РАБОТИМ 4 ДНИ В СЕДМИЦАТА , ЗА БЪЛГАРИЯ Е НЕМИСЛИМО
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искат да нямат пари, може и на три.
17
0
 
19
 
! Отговори
Трагедия преди 1 година
За какво въобще говорят тия хора???Половината българи работят и в събота
16
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Абе,те в БГ се чудят как да ни го набият да работим и през уикенда,тия ми говорят за 4 дневна седмица
15
3
 
13
 
! Отговори
Робовладелец преди 1 година
Аз не харесвам това
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
alo те у държавния апарат и ден не работят в седмицата! Ние откъдето иддваме, те тепърва...
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалки опити, за да се вдига заетоста. Ще набримчат някакви глупсот от рода на тая семдица работиш 3 дена, другата 4 и така е по закон (както е сега с 40-те часа. Няма искам/не искам. Ако работиш повече,ззпаочват едни екстра плащания, една мизерия, едно чудо и никоой не те пуска ...), за да оже всички хем да са по-бедни, но хем да са "потребители".
12
3
 
20
 
! Отговори
6-дневна седмица преди 1 година
Е бъдещето за купа ориз. Хляб от *** и пържоли от миризливки. Страшен глад идва в комбинация с войни.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Повечето хора са съгласни, че през следващите 25 години 4-дневната работна седмица ще бъде норма по целия свят." - Повечето хора имат IQ под 101 ...
10
0
 
21
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Абе по комунокапиталистическите фабрики експлоататорите да има как да ни задължат по 24 часа 31 дена в месеца да бачкаме за 500 евро,без отпуска!Тия чантаджиите по столове и офиси ще е уредят ..ама работника никога!
9
0
 
7
 
! Отговори
ЗАВИСИ преди 1 година
Зависи от това къде са комисионните на Ърцула Фонлайнен

Спонсорирани публикации