Вървим ли към 4-дневна работна седмица?

Повечето хора в глобален план вярват, че до 25 г. тя може да бъде постигната
1 мар 2023 16:10, Йоана Цонева
81
Вървим ли към 4-дневна работна седмица?
Снимка: Pixabay

Повечето хора са съгласни, че през следващите 25 години 4-дневната работна седмица ще бъде норма по целия свят. Това показва глобално проучване на "Галъп интернешънъл", проведено след 59 716 души по света в периода август-октомври 2022 г.

Половината от анкетираните са на мнение, че мнозинството от нас ще започнат да работят четири дни в седмицата още през следващите десетилетия, докато 38% са скептични, а 12% отказват да отговорят или не знаят как.

Хората в Северна Америка, Южна Азия, Близкия изток и Северна Африка, Източна Азия/Океания и ЕС са по-уверени, че 4-дневната седмица ще бъде достъпно право за повечето хора през следващите 25 години.

Още по темата
На противоположния полюс са Латинска Америка и европейските държави извън ЕС, следвани от страните на юг от Сахара, които са по-малко склонни да се съгласят в сравнение с други региони.

Най-висок дял отговори "Не знам" пък е регистриран в европейските държави, които не членуват в ЕС - там почти 1/5 не могат да вземат отношение.

Твърдението показва видими (макар и не драматични) разлики в отговорите по лични доходи и образование - хората с висше образование и по-висок доход са по-склонни да очакват по-кратка работна седмица в бъдеще.

4-дневната работна седмица се счита за най-вероятна придобивка следващият четвърт век в ОАЕ, Индия, Ирландия и Канада с дялове на съгласие до 70%. Много по-скептични са например гражданите на Перу, Швеция, Еквадор и Италия.

В България увереността, че скоро ще работим само 4 дни през седмицата, не е толкова силна, колкото регистрираното средно за ЕС. И у нас обаче оптимистите по този въпрос надвишават песимистите - 42% у нас очакват през следващите 25 години 4-дневна работна седмица, а 38% са скептици.

Значителен дял - 1/5 от респондентите - не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-добре да хващаш обръщалки и да не се занимаваш с глупости, 4-дневна 5-дневна...
47
2
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Домашните кибици-*** дето нямат и 2 лева да излязат на кафе не ги бърка дали 4 или 100 дена!Те са айлази и панелката отгоре им да падне на работа няма да се хванат!
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне за топлия сезон съм съгласен .Дълъг уйкенд , витамин Д , природа ,все предимства за здравето
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да 3 дена работиш 3 дена почиваш... всичко фифти/фифти и един ден подготовка/настройване за новата работна седмица... .че с тия стресове...
44
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Абе , какво си играем на дребно, давайте направо 2 -дневна работна седмица ! През останалите дни ще си правим избори ! Избори до дупка , докато не изритаме днешната *** от менте-политици и не изберем читави хора да ну управляват !! та, значи, 2-дневна , па може и еднодневна работна седмица ! Важно е да има време за избори !
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предпочитам 4 дни по средно 9 часа, отколкото 5 по 8 часа. Дори и седмицата трябва да стане 37 часова, като във Франция.
42
1
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Абе може ли работна години като депутат в България? За цяла година, на две, три гласувания си там и заплатата си върви, като Шиши например. В Индия имаше случай за държавен служител който от 13 години не е ходил на работа, но всеки месец си получавал заплатата! В българската администрация е абсолютно същото, но за 90% от служителите!
41
0
 
21
 
! Отговори
ох преди 1 година
Ама нашите работодатели си искат шест дневна Те се не наядоха
40
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 1 година
тука ш България щели да я правет 7 дневна работна за същите пари. Смятай
39
0
 
5
 
! Отговори
Мързел преди 1 година
Абе най добре ще да е 3 дневна работна седмица
38
0
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Какво са ти виновни жените, само не разбрах? Че не искат дете от теб? Ами то и аз не бих искал от 90% от трътлестите и несиметрични жени деца, защото ще му предадат лоши гени.
37
6
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Нижният пол в бг са мъжете, драги! Вечно мрънкат, вечно са без пари, вечно първи тичат да седнат в градския транспорт...Ааа и не на последно място, не са особено умни, също като теб. Трагедия!
36
1
 
7
 
! Отговори
С 4 дни се започва: преди 1 година
Чувам че в някой големи вериги магазини че има каси на самообсужване (сканираш САМ хранителните продукти ис карта или телефонно прилложение с виртуални пари си плащаш ).Сега са само поедна каса тук-там,представете си това да е на всяка каса .Пестиш шефа заплати иклиентите сами вършат работата на касиерки . Само за 4 бодигарда като даде ехее кеф ти печалба . Ами това самоуправляващите се камиони за доставки с навигация ? За какво дасе дават пари на някакви шофьори които искат почивки, робота не яде ,не си спи,не се уморява ! А за изкуствения интелект чували ,гледали ли сте? И. И вече можеда
35
3
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До Анализатор България не принадлежи към тези страни. България е с евроатлантическа ориентация с всичките и позитиви и негативи. У нас истина ще стане много трудно и тромаво след регулация от ЕС, но макар и последни в ЕС ще го въведем след примерно 10г и тогава мога да работя и до 70 както се очертава с оглед липсата на раждаемост у нас, но за последното сами сме си виновни или поне нежния пол :). Не е случайно че в Азия са по-убедени от Европа. Прави деца за да не работиш :)
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да бъде нормална. Вероятно ще вкарват роботи и изкуствен интелект и вероятно няма да ни позволяват да излизаме през почивния пети ден. Изобщо не очаквам нищо хубаво, особено след насекомите в храните и обявената преди дни от Сорос идея да скрият слънцето за няколко години, уж заради климата. И как ще имаме храна без слънце, ааа забравих, ще ядем насекоми
33
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има свободни позиции, запълваме дупки всякакви, каква ти 4 дневна работна седмица.
32
0
 
6
 
! Отговори
буци преди 1 година
И тридневна да я направите, мен пак си ме мързи и се чудя къде да скатавам, докато ми тече работното време.
31
0
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Докато се натуткаме машините и роботите ще ни изхвърлят от работните места. Нова система трябва. Работодателите богати , работещите средна класа , безработните на малко пари от бюджета , колкото да преживяват.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то след 25 години я съм тук, я не- в моето време няма да е...
29
5
 
6
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Млад пенсионер съм, на 55 години, с 1800 лева месечна пенсия. На нула дневна работна седмица съм. Хич не ми е зле.

Спонсорирани публикации