Китай показва сила край бреговете на Тайван с бойни кораби и самолети

70 самолета са били засечени през последните три дни
10 апр 2023 07:09, Александър Попов
98
Китай показва сила край бреговете на Тайван с бойни кораби и самолети
Снимка: БГНЕС/EPA

Китай изпрати няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба към Тайван в демонстрация на сила след посещението на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ, съобщи днес министерството на отбраната на Тайван, цитирано от Асошиейтед прес.

Въоръжените сили на Китай по-рано обявиха тридневни "патрули за бойна готовност" като предупреждение към Тайван. Действията на Пекин са в отговор на деликатната дипломатическа мисия на президентката Цай Ингвен, насочена към укрепване на разклатените партньорства на Тайван в Централна Америка и към засилване на подкрепата от САЩ. Пътуването на Цай включваше и политически чувствителна среща с председателя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Делегация на Конгреса пък се срещна с президентката през уикенда след завръщането й в Тайван.

Китай отговори на контактите на Цай с Маккарти с налагането на забрана за влизане в страната и финансови санкции на свързаните с посещението й в САЩ, както и със засилена военна активност.

Между 6 ч. в неделя сутринта и 6 ч. в понеделник общо 70 китайски самолета са били засечени в зоната, като половината от тях са пресекли средната линия в Тайванския проток - неофициалната граница, някога негласно приемана от двете страни, се казва в съобщението на тайванското министерство на отбраната. Сред самолетите е имало 8 изтребителя J-16, 4 изтребителя J-1, 8 изтребителя Су-30 и разузнавателни самолети.

Между петък и събота в близост до Тайван бяха засечени 8 китайски бойни кораба и 71 самолета. Според тайванското министерство то действа с оглед "да не предизвиква ескалация на конфликта и да не провокира спорове". Тайван заяви, че следи китайските движения чрез наземно базираните си ракетни системи и чрез собствените си военни кораби.

В допълнение към патрулите китайската армия ще проведе "учение с бойни стрелби" в залива Лоюан в китайската провинция Фудзиен, съобщи местната корабоплавателна служба.

От своя страна военноморските сили на САЩ обявиха, че ракетният миноносец "Милиус" днес е извършим мисия за защита на правото и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море в близост до островите Спратли, за които спорят шест страни от региона, включително и Китай, предаде Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: КитайТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
1
 
! Отговори
Тези ще ги-- преди 1 година
-- посоча на самурайте и пак ще ги завладеят ! ХаЙ ! А индиската армия веднага ще премине във настъпление от Джомолунгма на сам !
69
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото Русия показа сила в Украйна толкова и Китай може да покаже сила в Тайван. С калпаво съветско оръжие освен да си изядеш боя друго няма да постигнеш.
68
1
 
1
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
Фирмата ASML има единствен завод в гр.Велдховен в холандия.Ограмоти се преди да ръсиш бисери.Влез в туба и виж какво представлява завода им колко машини прави ,как се транспортират машините до обекта на доставка и колко струват.Те отначало са били дъщерна фирма на PHILIPS.Китайците нямат никакъв достъп до тях.А тайванската TSMC е леярна.Архитектурата как да изглежда чиповете се правят от известните фирми които да не ти ги изброявам .Такива машини на ASML са доставени само ю.корея,сащ и япония
67
3
 
1
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
Да се чудиш на главите на червените кратуни как така заобичаха малкото останали по света диктатури и в съзнанието си ги направиха големи сили.Ами ако в япония и германия започне милитаристична пропаганда знаете ли как бързо ще се събуди военния им .дух Това могат да направят русия и китай.Япония май започна да се събужда с ускорено въоръжаване
66
10
 
5
 
! Отговори
геополитически спец преди 1 година
те и рушнаците се мислеха за много велика армия, но го видяхме каква стока са. фри тибет
65
8
 
4
 
! Отговори
до 63 Бе преди 1 година
Като героичната съвецка армия в Афганистан.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай вдига гири !!!
63
1
 
15
 
! Отговори
Ким сян Си Жимката преди 1 година
Абе май загряват моторите за към зЪпаднАлият Бряг. Залезът на 50те щати.. дано успеят преди гражданската война която се задава. Защо не четем Руска преса и защо Бай Мъпет, не го застрашава нищо за разлика от Владимир Владимирович. Какво става в този наш малък свят? Дядо ми казваше- Налей си една средна ракия и мезето да не забравиш, а той дявола работа си няма освен да влезе в торбата на пратените Божи Агели. НАЗДАРОВЯ
62
1
 
5
 
! Отговори
До Kresi преди 1 година
А ти дали знаеш че на ASML само седалището е в Холандия. Имат 4 завода в Китай, 3 в Тайван,1 в Япония и 3 в Мексико и САЩ.
61
12
 
3
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
Някой червен въздухар случайно да знае че в Китай се произвеждат чипове до 24нм.Случайно да е научил за холандската ASML която единствено в света произежда машините за чипове под тези 24нм, и китай не може да си купи тези машини от подставени лица защото лично ASML монтира и извършва поддръжката.Ами да е чувал че има едни чипове които издържат на много високи и ниски температури, които се ползват във балистичните високо точни ракети и се произвеждат единствено от TEXAS INSTRUMENT.
60
2
 
21
 
! Отговори
гост преди 1 година
Ненапразно първата визита на др.Си бе в Москва . Няма начин да не са обсъждали варианта "Докато умните се наумуват лудите ще се налудуват" . Малко са лидерите с приоритети за благополучието на народа и страната си . Явно нито Си нито Ким или Орбан са завършили престижният Харвард.
59
2
 
13
 
! Отговори
Фори преди 1 година
И нито една от тия тенекии не е паднала? Нещо криете май...
58
3
 
8
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Еха, сега очаквам китайците да се натоварят на лодките, да вземат по един чувал ориз и газ на гребла към САЩ. Да обиколят континента в проява на сила, да натоварят нов чувал с ориз от Южна Америка и газ на гребла обратно. Да си знае САЩ с кого си има работа :)
57
9
 
22
 
! Отговори
Даа преди 1 година
САЩ сигурно ще уплашат Китай толкова, колкото стъпиха и на Луната. В някое студио!
56
4
 
6
 
! Отговори
Ларавел до 79 преди 1 година
Всъщност всичко под 22нм се прави в Тайван. Абсолютно всичко.
55
4
 
21
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Миротворците от САЩ ще направят всичко по силите си в Тайван да цари мир както в Украйна , Ирак , Сирия , Либия и т.н. Тези божий пратеници , миряни , божества .....те бленуват само за мир ...за нищо друго ! Скро очакваме мир и на корейския полуостров ! Смирените люде от САЩ са създатели на този свят ....те искат просто помирение и благо за всички !
54
9
 
4
 
! Отговори
Не е зле преди 1 година
Без малки да уплашат САЩ. На косъм.
53
4
 
20
 
! Отговори
Тайван преди 1 година
го пишете бЕгал! То и за Крим имаше много изхвърляния, че е украински и никога РФ няма да си и помисли да го присъедини, ама кВо стана? A? Както и сега реват ще укрите щели да си върнат полуострова!? Когато японците си вземат Курилите...Демек когато цъфнат налъмите!
52
1
 
6
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Не е от 10 години, а от около 30. TSMC е най-големия производител на модерни микропроцесори. То всъщност друг няма. Интел имат собствена база, но е за прототипи и експерименти. Не е за масово производство. 5нм и надолу се прави само и единствено в Тайван.
51
15
 
6
 
! Отговори
Бабунов преди 1 година
Китайците знаят че американеца няма да тръгне на война с военни средства за да запази Тайвам, но ще има такива икономически санкции, че на китайчетата ще им се завие свят от глад. Да друзя, Китай зависи най-много от САЩ, ЕС , Австралия , Япония. Останалия свят не може да компенсира пазарите защото останалия свят е 50 години назад технологично.

Спонсорирани публикации