76% от икономистите смятат, че разходите за живот ще останат на кризисни нива

Натискът е особено силен в някои развиващи се икономики
2 май 2023 16:09, Нели Христова
42
76% от икономистите смятат, че разходите за живот ще останат на кризисни нива
Снимка: БГНЕС

Според проучване, публикувано от Световния икономически форум (WEF), главните икономисти са разделени по отношение на вероятността от глобална рецесия, тъй като динамиката на растежа и инфлацията в отделните региони е различна, но повечето от тях очакват разходите за живот да останат високи в много страни.

Докладът за май 2023 г., който включва отговорите на водещи главни икономисти от публичния и частния сектор, разкрива, че равни дялове от 45% от икономистите смятат, че глобална рецесия през тази година е вероятна или малко вероятна.

Отговорите им обаче се различават в зависимост от регионите. Азия е мястото, където се очаква най-оживена икономическа активност с повторното отваряне на Китай. Половината от икономистите прогнозират умерен, а 43% - силен икономически растеж в страната тази година.

Съответно, 93% от главните икономисти очакват поне умерен растеж в Източна Азия и Тихоокеанския регион, докато 50% и 75% от главните икономисти очакват слаб или много слаб растеж, съответно, в САЩ и Европа през тази година.

Латинска Америка и Карибския басейн и Африка на юг от Сахара остават в по-слабия край на прогнозите – за тях над половината от анкетираните предвиждат слаб растеж.

Високата инфлация ще продължи и през тази година, като 90% и 68% от икономистите очакват висока или много висока инфлация, съответно, в Европа и САЩ, а 74% и 73% от тях виждат висока или много висока инфлация, съответно, в Африка на юг от Сахара и Латинска Америка и Карибите.

Незначително мнозинство очаква и регионът на Близкия изток и Северна Африка да отбележи висока инфлация през тази година, докато Китай остава отклонение по отношение на инфлацията - само 14% очакват там висока инфлация.

Според 79% от главните икономисти, централните банки ще бъдат изправени пред компромис между управлението на инфлацията и поддържането на стабилността на банковия сектор, докато 82% от тях очакват повишаването на лихвените проценти да се забави предвид опасенията за финансовата стабилност.

Същевременно 76% от икономистите смятат, че централните банки ще се борят да доведат инфлацията до целевите си равнища.

Вероятността от нови банкови фалити и финансови сътресения през тази година е голяма

Според 76% от главните икономисти, разходите за живот в много държави ще продължат да бъдат на кризисни нива.

Икономистите отбелязват повишаване на инфлацията във всички региони в сравнение с предишните си очаквания през януари 2023 г.

Натискът върху разходите за живот е особено силен в някои развиващи се икономики, където динамиката на вътрешните цени се изостря от обезценяването на валутата, се казва в доклада на WEF.

"Тъй като ръстът на заплатите в световен мащаб трудно успява да се справи с цените, съществува риск уязвимите общности да изпаднат в още по-голяма бедност, особено при по-строги финансови условия", се предупреждава в доклада.

Въпреки неотдавнашните банкови сривове и сътресения на финансовите пазари обаче главните икономисти изразяват увереност в системната цялост на световните пазари.

Около 69% от анкетираните характеризират неотдавнашните затруднения в банковия сектор като "изолирани случаи с ограничено допълнително въздействие", докато 67% от тях твърдят, че по-нататъшни банкови фалити или други сериозни финансови смущения през 2023 г. са малко или много вероятни.

Повече от 80% очакват, че в резултат на неотдавнашните финансови сътресения бизнесът по-трудно ще си осигури банково кредитиране, което ще доведе и до забавяне на инвестициите и активността в технологичния сектор.

"Те посочиха и верижните ефекти от високите лихвени проценти, особено в сектора на недвижимите имоти, където две трети очакват високите лихвени проценти да доведат до значителни смущения през 2023-2024 г.", заявиха от WEF.

"Последното издание на прогнозата подчертава несигурността на настоящото икономическо развитие. Пазарите на труда засега се оказват устойчиви, но растежът остава бавен, глобалното напрежение се задълбочава, а разходите за живот в много страни остават високи ", заяви Саадия Захиди, управляващ директор на WEF, по повод констатациите в доклада.

"Тези резултати потвърждават спешната необходимост както от краткосрочна координация на политиките в световен мащаб, така и от по-дългосрочно сътрудничество около нова рамка за растеж, която да включва приобщаването, устойчивостта и издръжливостта в икономическата политика."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Ти си страхлива мишка.
26
0
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Симид 830 грама струва 1.55 във Фреш маркет. Мерси.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
светът трябва да се отърве на всяка цена от Клаус Шваб и остналите нацисти и комунисти около него.
24
1
 
13
 
! Отговори
Статистика преди 1 година
Цената на зърното падна от 650 на 400 лева на тон , а хлябът се покачи на 2,19 лева 830 гр Симид . Хлебозаводът е спекулант и веригите
23
0
 
0
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Пазара на труда остава стабилен.
22
3
 
13
 
! Отговори
Производствените преди 1 година
Цени на всичко скочиха, защото цената на енергията скочи! Защото вече купуваме много скъпо от САЩ и с много прекупвачи!
21
3
 
15
 
! Отговори
Пидалите от ППДБТ+ преди 1 година
закопаха България за поне 100 години напред! Бягайте, Махайте се, Спасявайте се, докато е време, щото скоро всичко което имате в България, ще е загубило стойност и ще са ви 0лирали напълно!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повервал си си много, че внучката ти ще бъде позлатена игрица, която има съзнание и подсъзнание на страхлива мишка.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да си спомня вдигнати цени да са паднали? Другарите направиха удара на живота си с тези цени. Имам познати които за две години събраха пари за мезонет.от два магазина. Може да си представите за какви печалби става въпрос.
18
3
 
3
 
! Отговори
contractor преди 1 година
какво ще правя сега като безработен търтей? Ще живея от пенсията на таштата, вместо от дебелоперската ми заплата ... Трябва да съ мисли положително.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво толкова се промени в света,че станахме свидетели на тая небивала инфлация?Нормалната логика говори,че на база това автоматизирано свръх производство на всичко,стоките би трябвало да поевтиняват,да ама не?Аз за сбъркана парична политика,а именно целенасочено печатане и пускане в обръщение на световните фиатни знаци долар и евро за друго не се сещам!А дали е сбъркана?От гледна точка на производителят и потребителят ДА,от гледна точка на владетелят на света НЕ!
16
2
 
16
 
! Отговори
Искате да кажете, че преди 1 година
все пак "Битият - бит! Такованият - такован!"? Нали уж за малко само щяхме да затягаме коланите, а то какво стана - за постоянно? Защо всички, които бутаха за абсурдните мерки срещу Ковид и Путин не си подадат оставките и да си дарят депутатските заплати на малкия бизнес и пенсионерите? Или пак ще има "Еми не знаехме, че така ще стане."? Като не знаете, какво правите на тия постове?!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в България уязвимите общности са 90% от населението, другите 10% за това пък забогатяват повече от колкото трябва
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
видя ли думата световна, веднага става ясно нищо добро няма да видиме..спрете тази луда планета земя искам да сляза :))
13
8
 
5
 
! Отговори
ама недейте така преди 1 година
да разочаровате българския злобар,дето толокова се надяваше,че света ще потъне в чудовищна рецесия,но той,наш *** чо ще продължи да се къпе в мляко
12
1
 
0
 
! Отговори
Вервам преди 1 година
Ти така беше
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече не пазарувам от магазини. Отивам с колата до най близкото село и си купувам яйца мляко сирене кашкавал месо от производител. Хем евтино хем качествено. В магазините освен химия друго не продават. Продават ми прясно мляко от прах и кисело с нишесте. Да дойдат да им покажа истинско прясно мляко кисело и узрял кашкавал и сирене а не с палмово масло.
10
3
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До 7 Ми много ясно в джобчето на шарлатани и в банките.
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяната трябваше да започне с арестите на Цв. Цветанов и Васил Божков. Обаче се случи точно обратното, клатят държавата вече 2 години.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за капак атентат срещу главния прокурор. Тия дето много плюеха и искаха промяната, това ли искаха или са просто като Киро и лесни за употреба?

Спонсорирани публикации