Конфликтът за баклавата – турска или гръцка е тя?

Кухнята - още една арена на споровете между Турция и Гърция
29 юни 2023 18:45, Елка Василева
97
Конфликтът за баклавата – турска или гръцка е тя?

Гърция и Турция, две съседки, които винаги намират за какво да спорят, не се страхуват да кръстосат шпаги и в полето на кулинарията. Двете страни си оспорват произхода на широка гама специалитети от националната им кухня, сред които разядката "дзадзики" (гр.) или "джаджък" (тур.), кафето в джезве и дори популярното улично ястие, приготвяно от вътрешности, наричано в Турция "кокореч", а в Гърция - "кокореци".

А чия е кралицата на сиропираните десерти - баклавата, и какво отличава турския от гръцкия ѝ вариант?

Скорошно социологическо проучване за произхода на баклавата показа, че 95,4 на сто от хората в Турция твърдят, че баклавата е тяхна, докато 4,6 процента я признават за гръцка. В Гърция процентът на онези, които казват, че баклавата е гръцка, е 62,7 на сто срещу 37,3 на сто, признаващи произхода ѝ от Турция.

Гърците и турците обаче имат различни предпочитания към сладкия деликатес - докато мнозинството от гърците я предпочитат с орехи, турците, в преобладаващата си част залагат на варианта с шамфъстък, сочи още проучването на агенция Ареда, осъществено сред 1848 души в двете страни на 14-16 юни т.г.

Освен ядките в пълнежа турската и гръцката баклава имат и други различия, свързани с формата, използването на определени подправки и дори хрупкавостта на корите, казват кулинарни експерти.

Турция и Гърция обаче съвсем не са единствените, които претендират за бащинството на десерта - Кипър и някои близкоизточни страни твърдят същото.

"Конфликтът за баклавата", тлеещ от векове, прерасна в пълномащабна война през 2006 г., когато кипърските гърци решиха да нарекат баклавата своя. Истинско кощунство според турците!", напомня Грийк рипортър.

Войната се разпали, когато баклавата бе включена като кипърски гръцки десерт в брошура с десерти на Европейския съюз.

"Баклавата е десертът на султана", заявиха от Асоциацията на майсторите на баклава в Турция, а политическото ръководство в Анкара заяви, че е твърдо решено да "не загуби баклавата в полза на кипърските гърци", писа в. "Йени шафак".

Брошурата с рецепти на десерти, описани на английски език и представени с националния флаг на съответната страна, представяше баклавата като кипърски гръцки национален десерт. Това разпали допълнително гнева на Анкара, вече разгневена от опит на Кипър година по-рано да си припише и произхода на локума, писаха турски медии. През 2005 г. кипърските гърци влязоха в Книгата на рекордите Гинес с най-големия локум, с тегло от тон и половина, предизвиквайки дебати по темата чие в действителност е това лакомство.

"Да се твърди, че баклавата е гръцка, е същата глупост като да се каже, че Зевс е от Газиантеп", коментира Мехмет Аслан, тогавашният председател на търговската палата в Газиантеп - окръг, славещ се с производството на сладкия деликатес.

Турция в крайна сметка отнесе въпроса към Брюксел и в края на 2013 г. ЕС даде защитен статут на баклавата от Газиантеп. Това превърна "антепската баклава" в първия турски продукт, регистриран в списъка на Европейската комисия със защитени наименования за произход и защитени географски указания - списък, който има за цел да популяризира и защитава наименованията на качествени продукти.

Прословутата баклава от Газиантеп се приготвя от пластове тънки кори и пълнеж с крем от грис и шамфъстък. Традицията повелява турската баклава да има 40 кори.

Разположен в Югоизточната част на Турция окръг Газиантеп, или само Антеп за краткост, се слави като турска кулинарна столица. Турция е един от най-големите производители на шамфъстък в света, а Газиантеп е най-отличителната марка на страната в производството на вкусната ядка, наричана в Турция "зеленото злато". Неслучайно турците казват на ядките "антеп фъстъъ" (антепски фъстък), а не шамфъстък (от Шам - Дамаск) като нас. Според "Ню Йорк Таймс" град Газиантеп разполага със 100 магазина за баклава и произвежда 90 процента от цялата баклава, която Турция изяжда за една година.

Според сведения баклавата е била създадена в древността, след което се е видоизменила в Османската империя. Някои източници твърдят, че произходът ѝ датира от асирийците, които са я приготвяли още през VIII в. пр.н.е., като са слагали нарязани ядки между безквасни плоски хлябове, потапяли са ги в мед и след това са ги пекли на примитивен огън от дърва, посочва сайтът Евгюзар. Древногръцките моряци и търговци, пътуващи до Месопотамия, открили вкуса на баклавата, пренесли рецептата в Гърция и я променили леко, посочва още сайтът. Други учени пък се застъпват за персийския ѝ произход.

През XVII в. в Османската империя се е спазвала традиция в двореца Топкапъ в Истанбул по време на Рамазан байрама да се организира парад на баклавата, на който се поднасяли подноси с прясно приготвена баклава на еничарите, за да се оцени армията и да се отдаде почит на нейната сила. Обикновено тази баклава е била напоена с розов сироп, пълнена с шамфъстък и нарязана на хапки.

Какъвто и да е произходът на десерта обаче, и турци, и гърци, а и всички останали, които са го опитвали, са единодушни в едно - вкусът му е вълшебен!
(Мина Димитрова, БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
5
 
! Отговори
История преди 10 месеца
1453 се оказва разломна година не само в исторически, но и в кулинарен смисъл: Константинопол пада и на негово място се появява Истанбул. Цялото готварско изкуство, научено до този момент от Иран, достига върха на своята виртуозност в двореца "Топкапъ".
56
1
 
3
 
! Отговори
Тюрките взаимстват.. преди 10 месеца
Когато тюрките се местят на запад към Близкия изток, те взимат най-доброто от вече усъвършенстваната Иранска кухня. Съдейки по Персийския произход на думите, това са Яхнията и Кебапът, или тайните на задушаването и печенето на скара.
55
2
 
5
 
! Отговори
История на баклавата преди 10 месеца
Когато през X век Тюрките влизат в контакт с Иранско-Ислямската Култура и се завъртат в орбитата на тази средноизточна цивилизация, едни от първите им придобивки са трите Б-та: Булгур, Бюрек и Баклава (!!!) Тюрките са си присвоили Баклавата от Иран!
54
3
 
8
 
! Отговори
Т преди 10 месеца
Нас, нормалните българи какво ни интересува баклавата гръцка или турска е.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От както Данайците дойдоха от земите на Етиопия на Балканите, Мала Азия, Ючна Италия и си направиха градове колонии иззеха всички Богове, Символи, Готварски ястия на Белазгите - Белите Хора (Гърците не произнасят буквата "Б" и я преместват на "П" и от Белазки стават на Пелазки и понеже голяма част от Белазките се изселват от земите на река Струма и се заселват в днешна Балестина! Та така е "Всичко е Гръцко"даже и "ZIEZI EX QUO VULGARES" - Зевс, от който сме Българите, стана техен!
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като ореха се нарича гръцки значи баклавата е гръцка . Или айде да няма сръдни турска баклава с гръцки орехи
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Македонска е!
50
0
 
2
 
! Отговори
Баклава преди 10 месеца
Баклавата има Ирански произход, няма точна дата която да бележи появата на първата баклава, но тя се разпространява бързо в Мала Азия и преминава в Европа, разпространява се в Гърция, Сърбия, Македония, Армения, Турция, Азърбейджан, България. Тя носи и съответните национални подправки, които ѝ придават специфичен привкус. В Турция я правят с шам фастък, с бадеми, дори с фастъци. Понякога добавят стафиди и локум. У нас тя се прави с орехи.
49
1
 
11
 
! Отговори
Зевс от Газиантеп преди 10 месеца
Гърците са открили секса, а римляните са включили и жените в него.
48
1
 
8
 
! Отговори
Gencho преди 10 месеца
Сирийска. Гърция няма своя кухня от Византия насам. Турция има кухня която като нашата е почерпена от Персия (по новому Сирия), Иран, Афганистан и други народи в Азия. Глупаво е да спорим кое чие е като храната която ядем е минала през толкова народи и традиции. Пример, качамака - уж традиционно наше ястие, да ама преди откриването на Америка в Европа не е имало царевица та това наше ястие е наше до някъде но и индианско до дадена степен.
47
3
 
5
 
! Отговори
А ГЪРЦИТЕ КОГА преди 10 месеца
СА ДОШЛИ НА БАЛКАНИТЕ ОТ СЕВЕРНА АФРИКА.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На баба ми е. Тя я прави.
45
7
 
4
 
! Отговори
Али Реза от Резград преди 10 месеца
Много ясно че баклавата е гръцка. Гърците когато са били на Балканите, ние сме пиели конско мляко в монголската степ.
44
0
 
5
 
! Отговори
НЕ ЗНАМ КАКВА Е преди 10 месеца
НО БАКЛАВА СЪМ ЯЛ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА АЛ. МАКЕДОНСКИ, ТА МИСЛЯ ДА Е МАКЕДОНСКА.
43
0
 
7
 
! Отговори
Г557дт преди 10 месеца
Иранци и турци правят баклавата с много шамфъстък, а гърци и българи - с орехи.
42
0
 
4
 
! Отговори
По-точно преди 10 месеца
Иранската баклава се прави с много шамфъстък.
41
3
 
3
 
! Отговори
Парадокс преди 10 месеца
Иранска е баклавата. Турци и гърци са си я присвоили!
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като се каже баклава всеки на балканите се сеща за турска баклава.Много малко или единици ще асоциират думата баклава с гръцка.Така ,че отговора на въпроса идва от самосебе си.
39
1
 
3
 
! Отговори
Истината!!! преди 10 месеца
Турците и гърците са откраднали баклавата от иранците и сега спорят, защото иранците изопщо не знаят за спапа им пред ЕС.
38
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 10 месеца
Защо мислиш, че "са ни наши техните манджи"? По-вероятно е да е обратното.Бедни пълчища, в повечето случаи номадски, се настаняват в земите на Източната Римска империя, благодарение на къснофеодалната разпокъсаност на Балканите, а също и благодарение на чумните епидемии.И доколкото могат, възприемат някои неща от местната цивилизация, далеч по-високоразвита от тяхната собствена.Южната половина от бълг.етническа територия е по била по-често под скиптъра на Константинопол, отколкото под българския

Спонсорирани публикации