Ердоган: Границите на Турция - от Адриатика до Великата китайска стена

Политически и културно те били далеч отвъд официалната ѝ територия
21 ное 2023 13:06, Елка Василева
359
Ердоган: Границите на Турция - от Адриатика до Великата китайска стена
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че политическите и културните граници на Турция се простират далеч отвъд официалните ѝ граници - "от Адриатическо море до Великата китайска стена", предаде Анадолската агенция.

Ердоган каза това след вчерашното заседание на Министерския съвет на Турция, отправяйки критики към онези в страната, които според него не гледат адекватно на "кланетата в Газа, палестинския въпрос, каузата за Йерусалим".

Още по темата
"Политическите и културните граници на Турция не започват от официалните ѝ граници, а от една много по-широка линия, простираща се от Адриатическо море до Великата китайска стена", каза той, добавяйки, че "когато започнем да гледаме на тези географски територии като нещо извън нас, тогава родната земя също ще бъде в опасност".

Президентът цитира видния писател, поет и политик Яхия Кемал Беятлъ, роден и отраснал в Скопие, който по онова време е част от Османската империя, но се оказва извън пределите ѝ след Балканската война, а носталгията по града бележи значителна част от творчеството му.

"Дори и раздялата да продължи дълго, дори и да минат много години / дори и ние да не сме във вас, вие отново сте в нас", цитира Ердоган стихове на Беятлъ и продължи: "Всъщност изпитваме същото чувство към всеки сантиметър земя в нашето сърце. Когато започнем да гледаме на тези географски територии като нещо извън нас, тогава родната земя, с която сега разполагаме, също ще бъде в опасност".

"Ако не реагираме на случващото се в Газа днес, няма да можем да попречим на нахлуващия фанатизъм, наречен обетована земя, да се простре и до собствените ни земи утре", продължи Ердоган. "Поради тази причина казваме, че всяко събитие, което се случва по четирите ни краища - от Балканите до Кавказ, от Черно море до източните брегове на Средиземно море, ни засяга пряко. Мястото на Карабах в нашите сърца е същото като мястото на Газа в нашите сърца. Както не правим разлика между Босна и Алепо, Триполи и Балх, Солун и Мосул, така и виждаме по един и същи начин нашите древни градове и Йерусалим", заяви още той.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
7
 
37
 
! Отговори
Ха ха преди 5 месеца
Тоя резак си мисли че живота на тая планета е възникнал със създаването на Османската Империя ... Ахахаха. Някой да му напомни че по време на тази Империя турци са наричали само дивите анадолски сееляци и е било кръвна обида да наречеш някого "турчин" . А и да не пропускаме че великия им Мустафа Кемал/Ататюрк е с доказан БЪЛГАРСКИ произход а баба му е българомохамеданка от село край Солун, не от турчеещите се днес индийските пътешественици а от помохамеданчените българи от Родопите.
260
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вие раздавайте още ПВО ракетите...
259
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Древните ПРААРИИ носещи хаплогрупата R1a, разпространяват своята индоевропейска АРИЙСКА култура от Балканите, през Руската равнина, Аркаим, Афанасиево (по нашенски Атанасово), Индия и Иран. Така че не ние сме иранци, турци, славяни, а те са млади Българи - Булгаруш, Булгарчек, Булгичка.
258
0
 
30
 
! Отговори
Who Cares преди 5 месеца
Ердоган: Границите на Турция - от Адриатика до Великата китайска стенаToзи филм сме го гледали с Хитлер в главната роля.
257
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
276 "Османци", има се предвид Османската империя. В текста.
256
2
 
8
 
! Отговори
Е? преди 5 месеца
М/у другото Ердоган каза преди десетина години,че Америка е открита от турци ,което не е вярно ,открита е от траките още ,а може би и по,-рано....Но после се замълча,щото ще почнат да падат една след друга лъжите в учебниците за Веспучи ,Колумб и тн.
255
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
277 При изтичане на българския паспорт, да не се подновява, ако лицето не говори български и не е живяло в България.
254
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България ще пребъде Понеже е Божествена!
253
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Езическа група "тюрки" не съществува. "Тюрки" не е етност а езикова категория - Куманите и Селджуците напридошли от жълтата река на Китай под командването на сина на монголеца Чингиз Хан .... Кулай Хан превзел Анкара.... и след това Константинопол (Цариград) днешния Истамбул!
252
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много моля, надлежните български органи, когато дават български паспорти на турци/от великата ердоганова империя/, чиито родители, или деди са турци живели в България, да изискват от тях, поне, да научат как се казва на български "Добър ден.". Защото учат и работят в ЕС, и Канада с български паспорти, а не знаят български език. Дори си го признават пред работодателите си.
251
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Османци" не е народ, нито етнос. Това е една династия - една фамилия. Интересното е, че името Отоман означава европейската дума "атаман" - предводител (казашкото оаман в украински и оттам - атаман в руски и български)
250
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не трябва да бъркаме жителите на Турция с нашите турци, от които по голямата част са турчеещи се български роми.
249
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прочутият "турски тип" - който е малцинство - всъщност съвпада с ...арабския тип. В Османската империя живеят и немалко араби.
248
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато българите са имали империя салджукските турци са били малко азиатско племе, което е пасяло стада.
247
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Османците идват в Европа едва в 14 век, преди тях е имало други империи, чиито културни граници са се простирали и се простират и до днес, по целия свят. Човешката цивилизация и прогрес са изградени върху християнската цивилизация. Няма просперираща демокрация сред мюсюлманските страни. Ислямът е затвор, ретрограден.
246
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За балканските народи нещата са по-ясни - те са потомци на старото местно балканско население. Но и турците принадлежат към същата общност - в Анатолия. Всъщност "турски етност" няма. Понятието "турци" става събирателно за различни народности, които живеят на територията на бившата Османска империя. То не е по-различно от понятието "съветски хора".
245
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма как да идеш до Китай през Кюрдистан опасс
244
3
 
10
 
! Отговори
Смелчак преди 5 месеца
Я кажи смееш ли да идеш в Кюрдистан сам а?????
243
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Свобода за Кюрдистан
242
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ердо яя дай свобода на Кюрдистан та дса видим докъде сте по точно

Спонсорирани публикации