Ердоган: Границите на Турция - от Адриатика до Великата китайска стена

Политически и културно те били далеч отвъд официалната ѝ територия
21 ное 2023 13:06, Елка Василева
359
Ердоган: Границите на Турция - от Адриатика до Великата китайска стена
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че политическите и културните граници на Турция се простират далеч отвъд официалните ѝ граници - "от Адриатическо море до Великата китайска стена", предаде Анадолската агенция.

Ердоган каза това след вчерашното заседание на Министерския съвет на Турция, отправяйки критики към онези в страната, които според него не гледат адекватно на "кланетата в Газа, палестинския въпрос, каузата за Йерусалим".

Още по темата
"Политическите и културните граници на Турция не започват от официалните ѝ граници, а от една много по-широка линия, простираща се от Адриатическо море до Великата китайска стена", каза той, добавяйки, че "когато започнем да гледаме на тези географски територии като нещо извън нас, тогава родната земя също ще бъде в опасност".

Президентът цитира видния писател, поет и политик Яхия Кемал Беятлъ, роден и отраснал в Скопие, който по онова време е част от Османската империя, но се оказва извън пределите ѝ след Балканската война, а носталгията по града бележи значителна част от творчеството му.

"Дори и раздялата да продължи дълго, дори и да минат много години / дори и ние да не сме във вас, вие отново сте в нас", цитира Ердоган стихове на Беятлъ и продължи: "Всъщност изпитваме същото чувство към всеки сантиметър земя в нашето сърце. Когато започнем да гледаме на тези географски територии като нещо извън нас, тогава родната земя, с която сега разполагаме, също ще бъде в опасност".

"Ако не реагираме на случващото се в Газа днес, няма да можем да попречим на нахлуващия фанатизъм, наречен обетована земя, да се простре и до собствените ни земи утре", продължи Ердоган. "Поради тази причина казваме, че всяко събитие, което се случва по четирите ни краища - от Балканите до Кавказ, от Черно море до източните брегове на Средиземно море, ни засяга пряко. Мястото на Карабах в нашите сърца е същото като мястото на Газа в нашите сърца. Както не правим разлика между Босна и Алепо, Триполи и Балх, Солун и Мосул, така и виждаме по един и същи начин нашите древни градове и Йерусалим", заяви още той.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
1
 
8
 
! Отговори
До ястреба... преди 5 месеца
Съгласен съм до някъде,ама хайде извади от списъка България,защото тя е съществувала много преди османската империя и руската.
280
12
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 месеца
Най-великият лидер на турския народ от времето на Сюлейман Великолепния насам. Един от двамата най-велики държавници и политици на нашето време с Путин. Те са държавници, способни да управляват империи. Което ме навежда на мисълта че възстановяването на предишните имперски граници на Русия и Нео-Османската Империя ще разреши много от проблемите между измислените държави в Европа. Що за държава може да е Косово, Украйна, Македония, Молдова, България, Црна Гора и пр. измишльотини?!
279
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Турция няма история. Тя има едно дълго криминално досие.
278
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
във Венеция не са имали бани и тоалетни през 14 век и затова от там е тръгнала чумата ------/////------- А в Търново е имало, така ли?
277
0
 
12
 
! Отговори
Мара преди 5 месеца
То много голямо сърце, бе! Да не вземе да се пръсне от любов.
276
1
 
22
 
! Отговори
БЕН преди 5 месеца
Сънува сънищата на Александър Македонски.
275
0
 
23
 
! Отговори
anon преди 5 месеца
Валутата на Турция ... 5% от стойността си преди да дойде този умник.
274
2
 
21
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 5 месеца
Хубавото при порезняците е, че заедно със сюнета се отстранява и 30% от мозъка! От там нататък всичко е лесно.!. Слава на алахата!
273
0
 
28
 
! Отговори
Дзъ преди 5 месеца
Я да вземе да се разбере с македонците, че нещо взеха да се дублират.... поредния изплискал легена
272
0
 
15
 
! Отговори
а-и преди 5 месеца
Да,светът е полудял.Всички си мислят,че при тях всичко е наред,докато гледаме тия кадри от фотьойлите,докато един ден не се стовари върху главите ни!!!Не е на правилната страна!А нашата Европа я превзеха,като с Троянски кон,и един ден ние-европейците-ще сме емигранти от нея!
271
1
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Кой ще освободи кюрдите от турско робство?
270
0
 
22
 
! Отговори
Чочо преди 5 месеца
Поредният завоевател.Такива умират в мъки и нищета.Наследник на Хитлер.
269
2
 
16
 
! Отговори
аноним преди 5 месеца
Тоя тихомълком си построи 35 -етажен небостъргач,в центъра на Ню-Йорк,с подкупи на кмета на града!Кръсти го-Турска къща.Собственик-синът Билялчо Ердоган и фамилия.Разпрострял се е по целият свят.Скоро ще носи титлата-султан!Светът спи!!!
268
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сред такава изява е редно веднага да спрем новините на турски по БНТ и да срутим всички джамии в България
267
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Когато Българи са плавали в световния океан, гърци и римляни са считали, че земята е плоска, или може би не са съществували", ама измислили оргията с точност 6 знака от обиколката на земята.... Тюрките по-принцип ги няма. Тях ги измислят в лаболаториите на царска Русия, там където измислиха и славяните. Нито тюрките, нито славяните са нито етнически, нито езикови общности!!! Измислена общност с още по-измислена история от антропологически и етнографски измислици.
266
4
 
19
 
! Отговори
Тъжно преди 5 месеца
А нашите доброволно се отказаха от всичко българско отвъд границата. После някой друг ни бил виновен.
265
14
 
16
 
! Отговори
GEORGE LOUKAS преди 5 месеца
Гръцката армия ще направи бомбене на туркия по ЕВРЕЙСКИЯ МЕТОД = ТОТАЛНА ЛИКВИДАЦИЯ НА ТУРСКО-АЦЦИНГАНСКОТО ПЛЕМЕ..= БОЛНИЦИ, ЯСЛИ, ДЕЦКИ ГРАДИНИ--ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ИЗГЪРМЯНО , ИЗГОРЕНО, И РАЗРУШЕНО ОТ ГРЪЦКИ РАКЕТИ И БОМБИ--ТОТАЛНА ЛИКВИДАЦИЯ НА ТУРЦИЯ.
264
2
 
41
 
! Отговори
Хм.... преди 5 месеца
Време е на Ердоган да му бъде припомнено че държавата му се намира на територията на Империята създадена от Александър Македонски .... А също така Перси и Гърци са владели части от сегашна Турция ОТ ВЕКОВЕ . Няколко пъти ПО-ДЪЛГО от колкото времето в което днешна Турция ги притежава. Турците са били само едно от малките незначителни етноси в състава на ОСМАНСКИТЕ племена създали Османската Империя . Защо си преписват техните заслуги и се обавяват за техни наследници? Никаква идея.....
263
23
 
16
 
! Отговори
Angelos Pappas преди 5 месеца
ЦЯЛА ТУРЦИЯ Е ИЗКОННА ГРЪЦКА ЗЕМЯ ОТ 10 ХИЛЯДИ ГОДИНИ...ВСИЧКО НА БАЛКАНИТЕ Е ГРЪЦКО и ВИЗАНТИНО-РОМЕЙСКО, И ВСИЧКО ОТ РОМИ (РОМА) и ТУНИС---ДО НЕПАЛ и ПОЛОВИН КАЗАСТАН === е МЕГА ПАН-ХЕЛЛАС = АЛЕКСАНДРОС ГЕО-ХТОНИАС . = ЗЕМЯТА НА АЛЕКСАНДРОС МЕГАС . = 25 МИЛЛИОНА КВ.КМ
262
5
 
43
 
! Отговори
era преди 5 месеца
хаха, Турция и култура. За 650 год., в който съществува Османската империя не са оставили и един културен паметник. Всичките им културни паметници са наследство от Източната Римска империя. То и затова упадъка им е толкова бърз след 200 год. експанзия започва да се разяжда отвътре. Турция е най-младата нация (турците още не са народ) създадена през 1923 год.

Спонсорирани публикации