Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие

София беше дала разрешение за самолета на руския външен министър
Обновена: 30 ное 2023 06:20 | 30 ное 2023 06:20, Елка Василева
310
Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие
Снимка: архив, БГНЕС

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware. Полетът е продължил над пет часа, преди Лавров да пристигне в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

Още по темата
След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г. за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
4
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 месеца
Как да пътува без делегацията си, питам аз? Или се подигравате с Лавров?
196
5
 
25
 
! Отговори
А лов преди 5 месеца
А гърци те не бяха ли в ЕС или само ние сме най големтие американци
195
1
 
1
 
! Отговори
Ха Ха преди 5 месеца
До 206, защото не им се работи, или са от другата страна червени бизнсимени и не им се плащат заплати...
194
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредната огромна външнополитическа грешка на България.
193
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имахме социалистическа демокрация, сега имаме капиталистическа демокрация. Защо ли хората не харесват капиталистическата ни демокрация?
192
5
 
9
 
! Отговори
Лоеста Свинчуга преди 5 месеца
На Лавров не му е позволено да лети на Натовска България и това е най-правилното! Не че той я е избегнал. Ама чакай... защо да лети над лошата и враждебна джендърска България бе? Тука е ЕС. Нали в ЕС всички са хомосексуалисти и лоши хора.
191
5
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 месеца
Припомням на аудиторията. Дадоха разрешение за прелитане на Лавров, но не и за екипа му. Имаме изключително слаб министър на външните работи, госпожа Лебедовата шия...И ние се пърчим на гиганта във военно отношение - Русия. Ние сме послушковци, традиционно. Никога не сме имали собствена политика.
190
13
 
5
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 5 месеца
До Анонимен 207. Комунизъм и Демокрация са несъвместими понятия. А 34 вашите любими живкови послушници още не пускат кокала и те правят тази фалшива Демокрация,с цел да отвратят хората от това що е демокрация. А истинската Демокрация в България ще настъпи,когато и последния комунист напусне всякаква,дори и най-малка форма на управление. А истината при Тодор Живков е точно обратно на написаното от Вас. Населението беше почнало още тогава да пада. Най-голям разцвет е от 1924 до 1939 в Царството ни
189
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Понеже ми ИЗТРИХА коментара ще го повторя!Абе лош беше другаря ТОДОР ЖИВКОВ!!! Ама мноооого лош. Докара НРБ до почти 9млн. души, докара НРБ до 27мо място в света по стандарт на живот, докара я до най-боеспособната армия на балканите (изключваме турция)бяхме ШЕСТАТА космическа нация в света,за безплатно образование и здравеопазване да не говорим... Абе лош лош беше бай Тошо. Друго си е при чичо Сам - имаме си банани. Евала демокрация!!!!
188
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 194. На статисти разчитаме бе човек. И то на западна статистика
187
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По католици и от папата тия нашите политичета!!! На кой какво доказаха??? Ибрикчийство до безкрай!
186
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Гърция не са ли в ЕС ?????
185
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 218. Или ти или баба ти лъже.По време на Живков многодетните семейства получаваха доста добавки и облекчения. Казвам ти го защото съм от многодетно семейство.. колко точна са получавали нашите незнам но и аз и брат ми и сестра ми получаваме по 10 лв на месец допълнително от техните. И направи си сметка кифла и боза тогава станаха 10 стотинки.
184
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи над Гърция - член на НАТО и Шенген - може, над Турция-член на НАТО може, ама над БГ-НЕ МОЖЕ - по-по-най-нacpaни сме от всички в Света
183
0
 
1
 
! Отговори
И аз помня. преди 5 месеца
До 217 . Стига си предъвквал тея глупости .
182
6
 
13
 
! Отговори
Мисля преди 5 месеца
През Турция и Гърция е по-безопастно, защото заобикалят Черно Море, където възможно да има някакъв риск от украинска ракета.
181
14
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Любопитни субекти са "филите"! Значи , ако не си се навел на Психаря от Кремъл, значи си се навел на ...посолството, Пеевски,Козяк, Сорос...? И през ум не минава на промитите мозъци,че може да си нормален Българин!
180
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пеевски колко деца има Слави колко деца има парите явно не са фактор за тях *** дори и извън брачно не се чува да имат баба има четири деца и не е живяла никак добре при Живков нямаше газ нямаше кола една радио точка имаше а телевизора са го гледали като на кино ставала е в 4 сутринта да бачка
179
26
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 5 месеца
Толкова е било хубаво при Бай Тошо,че два милиона си биха камшика и избягаха веднага от тая комунистическа кло'а'ка? Само на доносниците и предателите им беше гот ! И сега са готови да продадат жалките си душички за жълти копейки!
178
4
 
19
 
! Отговори
До 215 преди 5 месеца
Много си умен. Коня е ясно, че е минал над Турция и Гърция, които също са натовски държави. Но тук тебе Шиши те е минал и ще продължава да те минава всеки ден. Преди години викахте "Кой" , е сега е "Той" - той ще ви язди и ще ви опъва юздите, а ти се прави на курназ.

Спонсорирани публикации