Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие

София беше дала разрешение за самолета на руския външен министър
Обновена: 30 ное 2023 06:20 | 30 ное 2023 06:20, Елка Василева
310
Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие
Снимка: архив, БГНЕС

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware. Полетът е продължил над пет часа, преди Лавров да пристигне в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

Още по темата
След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г. за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще свалим пяната шМара и ще я таковаме докато не изтрезнее
156
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Путин е бил скрит в куфар в багажното
155
3
 
12
 
! Отговори
АЯГБНМЧ преди 5 месеца
ЯВНО НЕ МУ Е НУЖНО РАЗРЕШЕНИЕТО НА РОБИТЕ
154
4
 
14
 
! Отговори
АОВМГМ преди 5 месеца
азта за колониална България поскъпва а всички знаем като се вдигне газта какво следва. Русия е продала рекордно газ през 2023 въпреки забраната Европа е купувала. Само нашите роби които се водят управляващи на България изпълняват безприкословно заповедите на сащ. След като Русия смачка Окрайна цялата продажна клика начело с Денков и Тагарев ще се изнесе от България за нас остават само негативите и дълговете.
153
10
 
4
 
! Отговори
Абе преди 5 месеца
Уплаши се да не го пернем с едно С200, уж че козата Знахарова била причината.
152
2
 
0
 
! Отговори
гтомн преди 5 месеца
ХА ХА ХААХАХАХАХАХА
151
10
 
6
 
! Отговори
Дрън дрън преди 5 месеца
Ердоган му тресна самолета,и Жужакът подскачаше,че това нямало да мине безнаказано! Ердоган му заяви,че това са детинщини,отиде в Москва , заговори му с цифри,и Путин клекна! Отиде до Анкара и му подписа за Турски поток!
150
6
 
2
 
! Отговори
3254362 преди 5 месеца
До ЯНяма как това да се случи, защото "модерни руски бойни машини" няма.
149
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Газта за колониална България поскъпва а всички знаем като се вдигне газта какво следва. Русия е продала рекордно газ през 2023 въпреки забраната Европа е купувала. Само нашите роби които се водят управляващи на България изпълняват безприкословно заповедите на сащ. След като Русия смачка Окрайна цялата продажна клика начело с Денков и Тагарев ще се изнесе от България за нас остават само негативите и дълговете.
148
6
 
3
 
! Отговори
До пияница мистик преди 5 месеца
Не беше точно така , след свалянето на руския самалет, путин спря руските туристи и след това султана отиде да му цалува ръка, а за да го омилостиви му каза по избор да гръмне няолко турски войничета - излезе новината че по грешка руска ракета е ударила позиция на турската армия. Тогава пък бат Ердо въобще не реагира. Разбира се всичко това бат Ердо направи не от страх а заради пари. А сега когато пуйлото е на зор, бат Ердо на няколко пъти си направи та шак с него.
147
0
 
19
 
! Отговори
Мислител преди 5 месеца
Само Бг ги налага тия санкции..защо за Гърция/Северна Македония не е проблем тая да е на борда?
146
5
 
21
 
! Отговори
Я преди 5 месеца
НАТО няма да си мръдне кутрето, ако над България започнат да летят модерни руски бойни машини. По това време българското правителство в София ще се чуди на кой свят е и спешно ще търси голями бели кърпички за да маха с тях на руските самолети.
145
12
 
7
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 месеца
Егати страхливия катър страх го е от Хага и за това заобикаля страхливец.
144
10
 
4
 
! Отговори
Алооуу, преди 5 месеца
..."филите", хайде не забравяйте, че са ни обявили за "враг", та няма по-нормална реакция от това,да им посочиш пътя! Колкото по-далеч от тия,толкова по-добре за държавата!
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
пуснали сме лавров за лавров говорим не за Захарова но явно и на нея и се пътува
142
5
 
15
 
! Отговори
Е преди 5 месеца
Отново се потвърди националния ни партер в Политическата ни Камасутра.
141
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лавров трева да е в Сърбия и това е по-важно от всичко сега. Но от цялата тази история с пренатягане на Мара Габриел, само ще ни държат извън шенген и ще има май санкции от страна на Русия. Ще си купуваме май петрола за Бургас осветен в някое гръцко пристанище. Със съответната комисьонна. То няма да се учудя ако е и за лични отношение между Габриел и Захариева, тя веднъж се присмя за някакво ялово решение бисер като комисар на комуникациите. Нещо за изолиране на Русия в Интернет. И имаше право.
140
0
 
5
 
! Отговори
За един преател е въ преди 5 месеца
СеверноМакетата вражеска страна за русия ли са. понеже пратика на укрите към 30на Т72ки?
139
13
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
До Я === Ако Мордор реши да лети над България, НАТО-вска държава, трябва вдовиците в Мордор да си трият сълзите с бели кърпички, дрогарю :))) Видяхте какво направи Турция като свали и уби две 0pkи с Ф-16. Реакцията на Пyтлаpaх беше нулева, замълча и се скри гузно в ъгъла :))))
138
5
 
14
 
! Отговори
Причината преди 5 месеца
"Злата глупост на русофобите стигна до там, че за първи път в нашата история официалните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето - това пише в служебната бележка на българската МВнР: Самолет може да лети над България, но Мария Захарова не може да лети на самолет".Така говорителят на МВнР на Русия коментира персоналната си забрана да прелети над българската територия на път за срещата на ОССЕ в Скопие, разрешение за което пък получи външният министър на Русия Сергей Лавров.

Спонсорирани публикации