Вратата за Шенген: Австрия иска да улесним връщането на мигранти

На практика това е отпадане на квотите
15 дек 2023 16:32, Петър Бойчев
145
Вратата за Шенген: Австрия иска да улесним връщането на мигранти
Снимка: БГНЕС

Австрия настоява България и Румъния да улеснят процедурите за връщане на мигранти. Конкретно това означава отпадане на квотите – т.е. всички търсещи убежище, за които България и Румъния отговарят, да бъдат връщани по-бързо, обяснява австрийският национален ежедневник Der Standard в статия, посветена на резултатите от проведената по-рано тази седмица среща на вътрешния министър на Виена с колегите му от София и Букурещ. Герхард Карнер, Калин Стоянов и Мариан Предою обсъдиха ветото на Австрия върху Шенген, поне на летищата, припомнят от редакцията.

"Сега много зависи от решенията на ниво Европейски съюз, като промени в бюджета в полза на подобряване на границата между България и Турция и увеличаване на операциите на Frontex, за което настоява Австрия. Но става дума и за политика на отблъскване. Съгласно Дъблинския регламент търсещите убежище, които първо са били регистрирани в други страни от ЕС, могат да бъдат връщани там“, обяснява изданието.

Сега Австрия настоява България и Румъния да улеснят тези процедури. А това означава отпадана на квотите. Мигрантите, за които България и Румъния всъщност отговарят, ще бъдат връщани по-бързо. Досега само определен брой места са запазени за търсещи убежище от Австрия в полети за депортиране на Frontex. Поради тази квота и дългата продължителност на процедурата, само малка част от засегнатите хора биват връщани в тези държави, подчертава вестникът.

Много лица, търсещи убежище, за които всъщност отговарят други държави, изобщо не остават в Австрия, а продължават към други страни. Така че австрийските власти не могат да ги върнат обратно, защото вече не са на територията на държавата, обяснява още Der Standard.

Според българските власти броят на поисканите и извършени трансфери от Австрия към България се е утроил. "Само през 2023 г. са заявени 193 трансфера, а реално извършените са 106. За цялата 2022 г. заявените трансфери от Австрия са 74, а реално извършените трансфери са 33, без трансферите на чартърни полети“, гласи отговор на властите в София на въпрос на редакцията.

От румънското вътрешно министерство на свой ред обясняват, че австрийските власти са поискали 3493 трансфера в Румъния през последните две години (1602 през 2022 г. и 1891 през 2023 г.). След преглед на заявленията 2911 от тях са приети (1233 през 2022 г. и 1678 през 2023 г.). Но Австрия всъщност е прехвърлила само 243 души (93 през 2022 г. и 150 души през 2023 г.) обратно в Румъния.

Румънското правителство посочва, че "през август 2023 г. Румъния и Австрия подписаха административно споразумение за улесняване на прилагането на регламента, който влезе в сила на 29 октомври 2023 г.“. Въпреки това Австрия свързва разширяването на Шенген с по-бърза политика на връщане. И Румъния, и България от много години отговарят на действителните изисквания за присъединяване към Шенген. Следователно исканията на Австрия се считат за неоправдани и неуместни, обобщават от редакцията, предава "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 месеца
НЕ НЕ и НЕ! Никакви връщания! Не ни трябва никакъв шенген при такива условия. Никакви връщания на бежанци! Който ги покани-той да си ги гледа. А ако някой от нашите подпише съгласие значи е национален предател.
117
1
 
9
 
! Отговори
Евроастматик преди 4 месеца
Що да ги връщаме ве, да ги пратим на този дето ги кани. На Меркел Щрасе, например.
116
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те мигрантите не са виновни, ами да хванат каналджиите и тези, които специално създават условия и зарибяват хората да мигрират, че и пари им вземат.
115
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 124 "... крайно време държавите да проумеят, че имигранти или бежанци с редовни документи имат всичките права, каквито имаме ние и сами ще избират в коя държава в ЕС да живеят и работят." - мухаха... Нали първо трябва отнякъде да им се извадят документи? Та правилото е това да става в страната в която първо са влезли. Но е нормално да има толкова "експерти" в страна дето 85% гласуват за ЕС заради една МРЗ. ПП. Отделно, без ратифициране на договора от Маракеш, имигрантите НЯМАТ същите права.
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия 18,250,000 лева за преминалите нелегално 36,500 през България и усадили се в Австрия, които изчислих, ние Българският народ, който сме около 7 милиона и всеки един от нас плати по 3 лева, ше ги изпратим на Австрия и там австрийският народ ще се зарадва, че ние Българите сме за Европа. Авструйците радостно ще ги качат на самолетите безплатно и цирка ще се свърши!
113
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 127 "А те искат едва ли не с това ново изискване..." - въобще не е ново, а си е част от ЕС правилата от много години!
112
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 128 "Ние лесно със самолети ще ги изпратиме до там от където са дошли! " - мухахаха... Като те гледам какъв си ***, най-вероятно на 2 Април си гласувал за ЕС. Не се срамувай, признай си че си част от 85те % про'с'таци сторили това.
111
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да запитам - колко мигранти на ден са преминавали през българия за Европа? Примерно подесет на ден! Сметнете 10 мигранта по 365 дни = 3,650! От колко години влизат? Примерно от 10 години! 3,650 x 10 = 36,500 мигранти на година. Ми ако ни ги върнат това число е нищо за нас! Ние лесно със самолети ще ги изпратиме до там от където са дошли! 36,500 мигранта по 500 лева за билет са 18, 250, 000 лева! 18, 250, 000 лева : 7,000, 000 българи = 3 лева на всеки Българин да плати! Това е Нищо за нас!?
110
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Aвстрийците стават нагли. България спазва европейските правила за мигрантите! Ние не сме виновни, че първо през нас минават на път за тях! А те искат едва ли не с това ново изискване да ни принудят тия мигранти да остават в България и при тях да не ходят. И когато искат да разкарат някой, да ни го пращат на нас. Е, тези нашите от които зависи това, ако се съгласят на това, значи са супер слaбоyмни!
109
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българинте сме Легионерите, които сме вардели селяните по селата да си вярват в каквото си искат да си приказват каквото си искат по Великата Българска Земя, от инвазията на чергари! Градът в който са биле Легионите - Българите е създаден за да защищава селяните от околността от външни нападения на чергари. В момента функциите на града са извратени - чергарите са влезли в града, развяват си байрака, а селяните измират полека без собствена земя - иззета от Комунистите от по времето на СССР.
108
4
 
22
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 4 месеца
Нашите про_дажници кога ще започнат и те като Австрия и Унгария да правят чалъми?! Орбан излезе да пие едно кафе и му размразиха 10 млрд. на момента! Тия "мигранти" ако са минали през България са имали и възможност ако искат и да останат. Нас ни спасява мизерията, всички искат в Германия, пък и Меркел си ги покани, да си ги дондурка!
107
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това никога няма да стане и е крайно време държавите да проумеят, че имигранти или бежанци с редовни документи имат всичките права, каквито имаме ние и сами ще избират в коя държава в ЕС да живеят и работят. Това не са хора в концентрационни лагери, да бъдат депортирани на сила във влакови композиции към Източна Европа (каква ирония, на кое ли събитие напомня тази политика...).
106
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И каква е разликата между българин и арабин?
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми то ЕСето колко е бе, още колко ще изкара?
104
11
 
3
 
! Отговори
Денацификация преди 4 месеца
Демилитаризацията напредва успешно, складовете на НАТО се изпразнени, нацистката армия на територията на бившата УССР е почти зачистена. Но остава много работа по денацификацията - учебници, училищни програми, паметници, имена на улици, трибунал - огромно количество нацисти за трибунал. Това ще бъде дълъг процес, години.
103
2
 
21
 
! Отговори
До 92 преди 4 месеца
Който им е развалил държавите на сирийци, либийци, афгани и така нататък , да си ги прибира и да им плаща . България не е разваляла държавата на никого. Това е Законът , няма друг.
102
6
 
2
 
! Отговори
НАТОСТАН преди 4 месеца
ЕВРОБЕЙСКИТЕ *** ДА ПОДГОТВЯТ ЖОПАТА - ХАСАН И УАЛИД НЕ ПОДБИРАТ МЪЖКО ИЛИ ЖЕНСКО!!!
101
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво ще ги правим?И сега е тъпкано с някакви чужденци.В центъра на София се разхождат някакви черни и говорят на чужд език.
100
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин: Мир в Украйна ще има след като Русия постигне целите на Специалната военна операция.
99
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен "Холандия вече е съгласна да влезем Новина от преди половин час" -------------- явно сме обещали и техните тарамбуки да приберем.

Спонсорирани публикации