Военен експерт на Тръмп: Ще има промяна в НАТО - ще си плащаш за защитата

Премахват прословутия чл. 5 от устава при смяна в Белия дом
14 фев 2024 18:34, Петър Бойчев
408
Военен експерт на Тръмп: Ще има промяна в НАТО - ще си плащаш за защитата
СНИМКА БГНЕС

Водещ съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп заяви във вторник пред американски медии, че ако бившият президент се върне на власт, той ще настоява за промени в НАТО, в резултат на които някои страни членки ще загубят защитата си срещу външно нападение, съобщи БГНЕС.

Кийт Келог, генерал-лейтенант в оставка и някогашен началник на щаба на Съвета за национална сигурност на бившия президент, заяви в интервю, че ако член на 31-местния алианс не успее да похарчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт, отваря нов раздел за отбрана, както е договорено, той ще подкрепи премахването на защитата на тази държава по член 5 от Северноатлантическия договор.

Член 5 гласи, че нападение срещу един член на базирания в Европа алианс ще се счита за нападение срещу всички и членовете на алианса трябва да реагират по подходящ начин. Без тези защити дадена страна членка няма да има гаранция, че другите членове на НАТО ще ѝ се притекат на помощ.

"Там, откъдето идвам, съюзите са от значение", каза Келог, който е бил и съветник по националната сигурност на бившия вицепрезидент Майк Пенс. "Но ако ще бъдете част от алианс, допринасяйте за него, бъдете част от алианса".

Тръмп си навлече бързи упреци от страна на президента на Демократическата партия Джо Байдън и високопоставени западни представители, когато на митинг през уикенда предположи, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, и дори би насърчил Русия да ги напада.

Бившият съветник на Тръмп Джон Болтън коментира преди 2 дни, бившият американски президент е смятал да изведе САЩ от НАТО още през 2018 г. Той смята, че заплахата на Тръмп по повод НАТО  е съвсем реална, а скорошните му коментари са просто предлог, под който САЩ да напуснат. Болтън предпуреди, че намеренията на Тръмп не биват да бъдат подценявани.

Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще достигнат отбранителни разходи, равни на два процента от общия им брутен вътрешен продукт (БВП). Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел днес и утре, предаде БТА.

През тази година очаквам 18 съюзници да влагат 2 на сто от техния (национален) БВП в отбрана и това е нов рекорд, каза Столтенберг. Той отбеляза, че 2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие.

Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 милиарда долара за отбрана, миналата година отчетохме невиждано повишение от 11 на сто на тези разходи, добави той. От 2014 г. европейските съюзници в НАТО и Канада вложиха над 6 млрд. долара за отбрана, допълни Столтенберг. За някои съюзници остава още работа. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналата година приехме, че два процента са минимум, напомни той.

Ще обсъдим ускоряването на производството на боеприпаси. Няма пряка военна заплаха за някой от съюзниците. Разчитам Конгресът на САЩ да одобри скоро помощта за Украйна, заяви Столтенберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия мачка укронацистите, а русофобите мачкат на Джо Бидона повехналите топки!
318
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия мачка укронацистите, а русофобите мачкат на Джо Бидона повехналите топки!
317
1
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
Реагиране по подходящ начин е доста разтегливо понятие. Всяка страна сама решава с какво и как. Може да пратят вийска, а може и само оръжия. Може пък санитарна рота или походна кухня. Може само морална подкрепа да изразят.
316
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС военен съюз ли е та спонсорира киевските укронацяги? Парите са от нашите данъци, а не са паднали от небето.
315
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
фаним ли бас, че тръмп няма да стане отново президент.. за 100 лв! Американците предпочитат да гласуват за изкуфял дядка отколкото американската модерна версия на хитлер. И с право.
314
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Местните русофоби да заберат 100-те хиляди дезертирали укронацисти туристи у нас и всички дружно към окопите на Донбас!!! Вън murviiiii!
313
2
 
10
 
! Отговори
успехите на сащ преди 2 месеца
2% от БВП не е ли множко за билети за филмови продукции не е ли множко , защото доколкото имам наблюдения само там имате " военни " успехи , корейската война още не е приключена , Виетнам ви биха , Афганистан ви биха и в двата случая позорно бегахте , в Япония на " умрело куче " атом му хвърлихте , Ирак и Либия разорахте ,благодарим от такава " защита " .
312
3
 
11
 
! Отговори
Вътю Вътев преди 2 месеца
Като се разхождам по улиците 3 от 10 човека са русофоби и тия същите за една ракия биха продали и майчиното си мляко. Биха станали палачи подчинени на западния фашизъм.
311
2
 
1
 
! Отговори
Сана преди 2 месеца
До 295 Изложби с неевропейци е имало в Германия до 1940 а в Швейцария за последно в Базел през 1964 Така че бая си заслужават емигрантите в момента
310
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Претседателя на нашия измизлен нагласен парламент какво прави в комунистически Виатнам? Какво подписа там плешака? Кой виатнамец ще ти бачка в БГ кл0аката бе? За 700 лв и 500 лв да плаща квартира. Търсят балами да купят отмиращия и фалиращия в БГ бизнес. Балами не останаха никъде освен в БГ. Скоро вие русофоби и антикомуняги-демонкрати ще бачкате за комунистите от Виатнам. Вие ще си останете р0би каквито сте и сега.
309
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оня нацяга футболния хулиган приятеля на расате тук му купиха униформата и оборудването (за хиляди левове). Отиде в урина в края на ноември. Там се изучи момчето за месец и киевския режим го прати на първа линия под Купянск в края на декември, след 3 дена беше денацифициран хахахаха. Повоюва си добре момчето и отиде при ген. Луков, където му е мястото. Евала БГ демократи-нацяги. Дано идете всички при вашия генерал.
308
5
 
7
 
! Отговори
Слава Урине преди 2 месеца
Някой може ли да обясни какво означава името "украйна"? "Накрая", "В покрайните"... На кое? В покрайнините на Русия ли? Хахаха. Това е държавата "урина" или на галено "ууссрайна".
307
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп като каза, че няма да защитава еврогеiовете от Русия, еврогеiовете оцапаха бикините веднага. Много сте Zле бе русофоби еврогеiци
306
0
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 2 месеца
Ахаа! Рекетьорчетата си показаха рогцата!
305
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво стана с укронацисткото контранастъпление бе русофоби? Колко пари профукахте и 0крадохте бе? Какво стана с икономиките на германия и швеция? Кажете колко заем взеха до сега сглобката за да държи страната на повърхността? Какво е заложила сглобката за тия пари? Сглобката да каже колко до сега са дадени безвъзмезно на укронацягите? По кои тропически острови ще се крият шефовете на сглобката, когато народа започне да ги търси?
304
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До грешно е - Твоята сила не е в пунктуацията и в главните букви, така че спри с монолозите.
303
1
 
3
 
! Отговори
Ракета Циркон преди 2 месеца
Местните русофоби да заберат 100-те хиляди дезертирали укронацисти туристи у нас и всички дружно към окопите на Донбас!!! Вън murviiiii!
302
2
 
3
 
! Отговори
така е преди 2 месеца
До грешно е, много вярно, ако европа може да превземе света защо да не го направи ще се намерят партии и политици много лесно, какво и кой ще я спрат? русия е малко джудже в сравнение с европа силата и е в това че европа е миролюбива, не я подтиквайте обратно към милитаризациа ще отклювчите невиждано зло
301
0
 
4
 
! Отговори
грешно е преди 2 месеца
ртъгвате в грешна посока ако искате Европа да започне да се въоражава, това може да доведе до отгромни последици, силата на европа не е във оръжията а в мира и в мирните проекти, ако се подтикне или принуди европа да се въоражи може да се задвижат механизми които няма как да бъдат спрени, само за сравнение ще ви кажа че ако европа отдели само 5 процента от бюджета са за въоражение това ще изгради сила около 12 пъти по голяма от американската армия, и ще се върнат апетити за превемане на света
300
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това трябваше да стане отдавна . По добре да си плащаме на Русия отколкото на Ф16 на тройна цена . Трябваше отдавна да има конкуренция . Само конкуренцията ще свали цената .

Спонсорирани публикации