Военен експерт на Тръмп: Ще има промяна в НАТО - ще си плащаш за защитата

Премахват прословутия чл. 5 от устава при смяна в Белия дом
14 фев 2024 18:34, Петър Бойчев
408
Военен експерт на Тръмп: Ще има промяна в НАТО - ще си плащаш за защитата
СНИМКА БГНЕС

Водещ съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп заяви във вторник пред американски медии, че ако бившият президент се върне на власт, той ще настоява за промени в НАТО, в резултат на които някои страни членки ще загубят защитата си срещу външно нападение, съобщи БГНЕС.

Кийт Келог, генерал-лейтенант в оставка и някогашен началник на щаба на Съвета за национална сигурност на бившия президент, заяви в интервю, че ако член на 31-местния алианс не успее да похарчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт, отваря нов раздел за отбрана, както е договорено, той ще подкрепи премахването на защитата на тази държава по член 5 от Северноатлантическия договор.

Член 5 гласи, че нападение срещу един член на базирания в Европа алианс ще се счита за нападение срещу всички и членовете на алианса трябва да реагират по подходящ начин. Без тези защити дадена страна членка няма да има гаранция, че другите членове на НАТО ще ѝ се притекат на помощ.

"Там, откъдето идвам, съюзите са от значение", каза Келог, който е бил и съветник по националната сигурност на бившия вицепрезидент Майк Пенс. "Но ако ще бъдете част от алианс, допринасяйте за него, бъдете част от алианса".

Тръмп си навлече бързи упреци от страна на президента на Демократическата партия Джо Байдън и високопоставени западни представители, когато на митинг през уикенда предположи, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, и дори би насърчил Русия да ги напада.

Бившият съветник на Тръмп Джон Болтън коментира преди 2 дни, бившият американски президент е смятал да изведе САЩ от НАТО още през 2018 г. Той смята, че заплахата на Тръмп по повод НАТО  е съвсем реална, а скорошните му коментари са просто предлог, под който САЩ да напуснат. Болтън предпуреди, че намеренията на Тръмп не биват да бъдат подценявани.

Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще достигнат отбранителни разходи, равни на два процента от общия им брутен вътрешен продукт (БВП). Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел днес и утре, предаде БТА.

През тази година очаквам 18 съюзници да влагат 2 на сто от техния (национален) БВП в отбрана и това е нов рекорд, каза Столтенберг. Той отбеляза, че 2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие.

Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 милиарда долара за отбрана, миналата година отчетохме невиждано повишение от 11 на сто на тези разходи, добави той. От 2014 г. европейските съюзници в НАТО и Канада вложиха над 6 млрд. долара за отбрана, допълни Столтенберг. За някои съюзници остава още работа. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналата година приехме, че два процента са минимум, напомни той.

Ще обсъдим ускоряването на производството на боеприпаси. Няма пряка военна заплаха за някой от съюзниците. Разчитам Конгресът на САЩ да одобри скоро помощта за Украйна, заяви Столтенберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
0
 
! Отговори
312 преди 2 месеца
И на този коментар ли не фащаш "вера", колега?
298
0
 
0
 
! Отговори
304 преди 2 месеца
Защо минус, колега? Фактът е неудобен, а?
297
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам, какво се опитват да постигнат медиите. ПП и ДБ губят вот и позиции в столицата, а извън нея НЯМАТ ШАНСОВЕ вече. Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол - само 1.2 милина души, ги изгубихте вече.
296
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Почна ли да ви става светличко другари Българе? Хехе
295
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Путински бензин Той на ток бря! Има 20 декара панелки ...
294
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 299 Да не збаравяме, че в Париж изгоря сграден фонд за над 2.6 милиарда евро, без да има почти никой осъден, защото трбява да сме толерантни.
293
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 299 - Жив и здрав. Тук само се мерят с кал, кой бил копейка кой бил кравар, без да осъзнават, че затъваме.
292
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 296 - Ок. Просот са събирали интересни човешки екземпляри? Ние па си имаме Луковмарш ... Явно не сме мръднали и ние от тогава.
291
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И защо американците, трябва да харчат пари за гаснеща Европа?
290
1
 
1
 
! Отговори
291 преди 2 месеца
Ето - пак тома неврни.
289
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Късата памет - Къс ти е акъла. Ако не бяха започнали бавно да убиват компютърното ни производство, щяхме да сме на мясотот на Тайван днес. Никой не купуваше, защото на тези, коти попринцип купуваха им се секнаха парите, а на другите им бе казнао, да не купуват.
288
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 284 Днес, като им кажеш, че България имаше капацитета, да издържи на обединена масивна атака от Турция и Гърция, като говорим те да пратят ВСИЧКО, без оглед на техните загуби, без да спазват никакви конвенции и просот да пуцат наред, младите те гледат, все едно си пушил от техните весели цигарки и приказваш глупсоти. Ти му ивкаш, че имахме 600+ военни летатлени апарата и повече танкови бригади, отколкото днес имаме танкове, то си мисли, че го лъжеш.
287
2
 
2
 
! Отговори
Късата памет преди 2 месеца
Някой кат напише" При бай ТошУ кво беше" и се заливам от смях. Живял съм тогава за разлика от част от писачите. Някой ще ми каже ли кво ме топли, че държавата ни (от нашите данъци, без да ни питат) е изхарчила милиони за да прати турист в космоса, в същото време магазините празни, а баба ми взимаше 30 лева пенсия (100 хляба). Кво ме топли, че същата държава пак без да ме пита взе 14 млрд долара заеми за да строи безумни заводи, които бълваха брак който никой по света не копува.
286
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е ЗАЩО, да не е прав, бай ти Тръмп? Няма как, да имаш държава, а да си нямаш армия. Дори да са разни пирати и наемници, пак е нещо, спрямо "някой дург да те пази".
285
3
 
2
 
! Отговори
Христо преди 2 месеца
Ако ще си плащаме, по-добре на Китай. Първа като вика в света и най-вероятно ще направят война срещу САЩ до две години, което означава, че ще са новият господар на света, а юана ще е новата резервна валута.
284
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 284 - 35 всъщност, скоро г правя 36. И 40 не са дъртаци, но както и да е. Истината е, че ако се ситгне до война, България ще се разслеи 5 пъти по-бързо и от Украйна. Далаваерат ана минтиците ще се скене, така че и минтичарите ще се разбягат.
283
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво е това НОУП, да ти избръскам и на тебе един шамар ... Нали ти давам приемр с Европа. Кажи ми моля те, че не съм прав. МНОГО МИ СЕ ИСКА, да не съм прав. Много ми се иска, Германяи да не гледа през пропастта и нещата да не бяха толкова зле, че в Париж и Берлин, да се разкарват соттина хиялди трактора и да мятат тор, а нидерландски гутболист, да не е замесен с вноса на стотици тоново кока ... МНОГО МИ СЕ ИСКА!
282
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо е член 4 а след това чл.5. за да има чл 5 за вас драги трябва да сте положили усилия да развивате собствени отбранителни способности А последните ви мъже видяли казарма са 40 годишни дартаци. В кереча си влязохте сами от български тарикатлък
281
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 280 - Пич, изобщес не смятам Кире и Асен за бизнесмени, а за чорбаджии. Виж Руши, Рюте, Трюдо и другите калиннки. На анс ни насадиха Денков - Е ДЕНКОВ брат!
280
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
272 Ти вече "цункаш" нечие...щом се дистанцираш от българите.

Спонсорирани публикации