Войната в Украйна: Битката за Часов Яр е битка за "вратата" към Донбас

Защо е толкова важен този град?
108
Войната в Украйна: Битката за Часов Яр е битка за "вратата" към Донбас
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Седнал в задушена кухня, украинският войник Антон беше готов за бой, за да защити Часов Яр, стратегически град за войските, които се борят за контрол над източния регион Донбас. След една година на почти замряла фронтова линия, руските сили атакуват украинска армия, бореща се с недостиг на жива сила и боеприпаси на фона на забавяне на западната помощ.

Решени да надграждат върху последните успехи, руските сили се стремят да превземат доминиращите възвишения на град Часов Яр. Градът се намира на около 20 километра западно от Бахмут, който Русия превзе миналия май след месеци на жестоки битки. „Ако руснаците превземат Часов Яр, вратата към други градове ще се отвори... така че е важно да ги блокираме там“, каза 40-годишният Антон.

От височините на Часов Яр руските сили ще могат да атакуват градове надолу по склона: първо Краматорск и след това Славянск. Двата цивилни центъра имат символична стойност за Москва: преди десетилетие проруските сепаратисти превзеха за кратко градовете в първите им сблъсъци с Киев.

Още по темата
Сега на фронтовата линия Часов Яр лежи надолу по пътя от Бахмут. Антон каза, че Русия използва "много жива сила, доста боеприпаси, има постоянна авиационна и артилерийска работа". Засега войникът от 5-а десантно-щурмова бригада твърди, че подразделението му "успява да се задържи".

Най-ожесточените битки

Украински и руски военни блогъри казаха в петък, че руските войски са достигнали покрайнините на града. Но началникът на украинската армия Александър Сирски каза в събота, че „Часов Яр остава под наш контрол, всички опити на врага да пробие селището са се провалили“. Той каза, че в града се водят едни от „най-ожесточените боеве“ срещу руските войски, които „се опитват да разбият“ отбраната му. Ръководителят на града Сергий Чаус отказа да коментира военните въпроси, но каза пред AФП, че ситуацията е станала по-опасна през последните две седмици. „Преди имаше моменти, в които се чуваше тишина в града, сега няма тишина... Има постоянен огън“, каза Чаус.

Войниците, ранени в Часов Яр, трябва да се борят за спешна помощ. Постигането на точката на стабилизиране, осигуряваща основно лечение преди евакуация, може да стане невъзможно. Последната известна стабилизационна точка наскоро беше преместена извън града от съображения за безопасност. Медик в преместеното съоръжение каза на АФП, че евакуационните екипи вече не отиват в Часов Яр, тъй като е твърде опасно. „Ако ги изкарват (ранените войници), те ги изкарват с коли“, каза 24-годишната медичка Надя. Тя каза, че е видяла ранени войници да вървят с часове, „защото не е имало друга възможност да се измъкнат от тези позиции“.

Довършват те

Току що се върнал от фронтовата линия близо до горещия град, 25-годишният Сергий каза, че ситуацията в Часов Яр е „много по-тежка сега“. Войникът от 5-та щурмова бригада с прякор Мопеда има тъмни кръгове около очите. „Много дронове започнаха да работят сега. Както Mavics, така и дронове First Person View, всички работят и денем, и нощем“, каза той. Неговият другар Егор с позивна Жигули каза, че дроновете са по-прецизни, което ги прави по-страшни от артилерията. „Дронът ще продължи да лети, докато не ви извади или падне близо до вас, за да ви осакати, докато не дойде друг“, каза 27-годишният мъж. "Първият те осакатява, вторият те довършва".

Егор каза, че руските войски използват ресурсите си по-рационално, отколкото в началото на тяхното нахлуване през 2022 г. Богдан, 21-годишен войник, се съгласи. „Учат се, научиха се, не са глупави... не е същата армия като през 2022 г.“

Руини

Но някои стратегии остават същите, казаха войници, като унищожаването на Часов Яр напомня за предишни руски битки, които изравниха градове със земята.

„Те унищожават всичко и след това седят сами в тези руини“, каза Сергий. Ръководителят на града Сергий Чаус каза, че "няма нито една непокътната сграда". Около 770 жители остават в града в сравнение с 13 000 души преди войната, каза той пред АФП.

За Сергий превземането на Часов Яр би подложило населението надолу на засилен обстрел. „Има хора, има деца (там). И докато (Часов Яр) издържа, те ще продължават да живеят там“.

На дузина километра от Часов Яр в град Константиновка, местен каза пред АФП, че се страхува от руско настъпление. Седнал на пейка пред дома си, Андрий Комаристов каза, че няма къде да отиде и трябва да помага на майка си и на възрастните си съседи. „Те ще садят картофи и ще плевят градината си във всеки случай. И няма да ходят никъде“, каза той, галейки черно куче на име Маус. "Ще седим тук до края. И ако ни ударят, ще ни ударят, това е"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самото име Часов Яр навява мисли за някаква застава за часовои от съветско време, и само по това можете да прецените до колко е "врата към Донбас"...
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Йосиф Кобзон е роден в Часов Яр.
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Абсолютно съм уверен, че контранастъплението на Украйна ще успее" заяви генералният секретар на НАТО Столтенберг през април 2023г.
46
2
 
23
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 месец
Дали това е истината за Украйна ? Още преди повече от година от НАТО ни информираха, че Русия няма снаряди, няма войници а след това разбрахме, че и Путин е много болен даже беше и умрял. Да не знае човек на кого да вярва. Така е като спряха " Говорит Москва ". Но тази война е нищо спрямо това което се случва в Газа, но за там има цензура.
45
2
 
24
 
! Отговори
Жири преди 1 месец
Само за информация ! Ако кажат по новините , че Часов Яр може и да падне ... Значи е паднал преди три дена
44
3
 
18
 
! Отговори
Кой какъв е преди 1 месец
До Василев: Изгорената земя е тактика на американската армия. За сравнение: Ракка в Сирия 2018. По време на пика на боевете в края на август 2018, ООН излезе с изявление, критикуващо коалицията на САЩ за неприемливата цена, която цивилните на града плащат заради бомбардировките. Хуманитарна мисия на ООН, посетила града през април, заяви, че е шокирана от степента на разрушение, което надминава всичко, което сме виждали досега
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
42
2
 
23
 
! Отговори
Днес преди 1 месец
ВСУ в Богдановка развяват бели знамена.... Зада останат живи.
41
4
 
25
 
! Отговори
иван вазов преди 1 месец
кат русия няма втора, тъй велика на света, тя е нашата опора, тя е нашта висота
40
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Често си купувам дузина яйца. Казвам го на продавачката и тя започва да ме гледа и да премигва. Не знае колко да ми сложи...
39
5
 
26
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Перченето срещу Русия си има своята цена. В град Харков, който е с размерите на София като население няма ток и вода. Отскоро няма и работещи светофари. На видео което е направил украинец ай ти спец от Харков,той казва,че заради неработещите светофари колите често се блъскат и шофъорите постоянно влизат в спречквания. Много харковчани бягат в съседния град Днепропетровск,където обаче съседите ги посрещат с повишени цени.Ай ти спеца заявява, че напуснал Харков, защото му трябва интернет да работи
38
4
 
24
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 1 месец
Вън наглите окраинци!
37
3
 
23
 
! Отговори
<><> преди 1 месец
Зеленоглавски от надрусаната си мания ще затрие Украйна !
36
3
 
14
 
! Отговори
Говедовъд преди 1 месец
И къде трябваше да пуснем сълза,че не стана ясно?
35
0
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 1 месец
З уек скрий се бе
34
3
 
16
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Стигнах до "задушена кухня" и се отказах. Поредният бълвoч.
33
21
 
2
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
И какво стана разруши ли Гранада и изтрепа ли цивилното население!???Разликата между САЩ и Русия са две отделни вселени, отделни мирогледа за света, различни ценностни системи и манталитети, различни култури, различни икономики и политическо управление!Иначе изглежда , че едните и другите използват едни и същи методи ,да си прокарват имперската политика, но съвсем не е така!Едните са империя наследница на цивилизацията и Рим, а другите на варварите и Чингиз хан!От едните нищо не е останало!ЦРУ!
32
3
 
21
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 1 месец
Отново фейк статия, как така "година замрял фронт". а пък сега имало "недостиг на жива сила" ? Каква е причината за недостига, след като фронта бил замрял и то за цяла година ? А и няма как да има недостиг защото цяла година руснаците губеха, и само Ким Джон Ун ги спасяваше от пълен разгром. Или искате да кажете,че чиповете от тоалетни чинии са по силни от непобедимото натовско оръжие чудо - горящия абрамс ?
31
0
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До анонимен к'елеш: След тия мъдри мисли остава да отидеш на 4-часова напоителна вечеря. И не се презорвай за да имаш сили за още.
30
0
 
15
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
До Василев: Международното право значи нещо ако важи еднакво за всички, а не избирателно, като например "За САЩ може, но за Русия - не". Да си припомним, че президентът на САЩ Рейгън изпрати армия на САЩ срещу Гренада само защото бил застрашен живота на американци.

Спонсорирани публикации