Войната в Украйна: Битката за Часов Яр е битка за "вратата" към Донбас

Защо е толкова важен този град?
108
Войната в Украйна: Битката за Часов Яр е битка за "вратата" към Донбас
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Седнал в задушена кухня, украинският войник Антон беше готов за бой, за да защити Часов Яр, стратегически град за войските, които се борят за контрол над източния регион Донбас. След една година на почти замряла фронтова линия, руските сили атакуват украинска армия, бореща се с недостиг на жива сила и боеприпаси на фона на забавяне на западната помощ.

Решени да надграждат върху последните успехи, руските сили се стремят да превземат доминиращите възвишения на град Часов Яр. Градът се намира на около 20 километра западно от Бахмут, който Русия превзе миналия май след месеци на жестоки битки. „Ако руснаците превземат Часов Яр, вратата към други градове ще се отвори... така че е важно да ги блокираме там“, каза 40-годишният Антон.

От височините на Часов Яр руските сили ще могат да атакуват градове надолу по склона: първо Краматорск и след това Славянск. Двата цивилни центъра имат символична стойност за Москва: преди десетилетие проруските сепаратисти превзеха за кратко градовете в първите им сблъсъци с Киев.

Още по темата
Сега на фронтовата линия Часов Яр лежи надолу по пътя от Бахмут. Антон каза, че Русия използва "много жива сила, доста боеприпаси, има постоянна авиационна и артилерийска работа". Засега войникът от 5-а десантно-щурмова бригада твърди, че подразделението му "успява да се задържи".

Най-ожесточените битки

Украински и руски военни блогъри казаха в петък, че руските войски са достигнали покрайнините на града. Но началникът на украинската армия Александър Сирски каза в събота, че „Часов Яр остава под наш контрол, всички опити на врага да пробие селището са се провалили“. Той каза, че в града се водят едни от „най-ожесточените боеве“ срещу руските войски, които „се опитват да разбият“ отбраната му. Ръководителят на града Сергий Чаус отказа да коментира военните въпроси, но каза пред AФП, че ситуацията е станала по-опасна през последните две седмици. „Преди имаше моменти, в които се чуваше тишина в града, сега няма тишина... Има постоянен огън“, каза Чаус.

Войниците, ранени в Часов Яр, трябва да се борят за спешна помощ. Постигането на точката на стабилизиране, осигуряваща основно лечение преди евакуация, може да стане невъзможно. Последната известна стабилизационна точка наскоро беше преместена извън града от съображения за безопасност. Медик в преместеното съоръжение каза на АФП, че евакуационните екипи вече не отиват в Часов Яр, тъй като е твърде опасно. „Ако ги изкарват (ранените войници), те ги изкарват с коли“, каза 24-годишната медичка Надя. Тя каза, че е видяла ранени войници да вървят с часове, „защото не е имало друга възможност да се измъкнат от тези позиции“.

Довършват те

Току що се върнал от фронтовата линия близо до горещия град, 25-годишният Сергий каза, че ситуацията в Часов Яр е „много по-тежка сега“. Войникът от 5-та щурмова бригада с прякор Мопеда има тъмни кръгове около очите. „Много дронове започнаха да работят сега. Както Mavics, така и дронове First Person View, всички работят и денем, и нощем“, каза той. Неговият другар Егор с позивна Жигули каза, че дроновете са по-прецизни, което ги прави по-страшни от артилерията. „Дронът ще продължи да лети, докато не ви извади или падне близо до вас, за да ви осакати, докато не дойде друг“, каза 27-годишният мъж. "Първият те осакатява, вторият те довършва".

Егор каза, че руските войски използват ресурсите си по-рационално, отколкото в началото на тяхното нахлуване през 2022 г. Богдан, 21-годишен войник, се съгласи. „Учат се, научиха се, не са глупави... не е същата армия като през 2022 г.“

Руини

Но някои стратегии остават същите, казаха войници, като унищожаването на Часов Яр напомня за предишни руски битки, които изравниха градове със земята.

„Те унищожават всичко и след това седят сами в тези руини“, каза Сергий. Ръководителят на града Сергий Чаус каза, че "няма нито една непокътната сграда". Около 770 жители остават в града в сравнение с 13 000 души преди войната, каза той пред АФП.

За Сергий превземането на Часов Яр би подложило населението надолу на засилен обстрел. „Има хора, има деца (там). И докато (Часов Яр) издържа, те ще продължават да живеят там“.

На дузина километра от Часов Яр в град Константиновка, местен каза пред АФП, че се страхува от руско настъпление. Седнал на пейка пред дома си, Андрий Комаристов каза, че няма къде да отиде и трябва да помага на майка си и на възрастните си съседи. „Те ще садят картофи и ще плевят градината си във всеки случай. И няма да ходят никъде“, каза той, галейки черно куче на име Маус. "Ще седим тук до края. И ако ни ударят, ще ни ударят, това е"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
25
 
! Отговори
не чакайте! преди 1 месец
сибирската мечка няма да се върне в бърлогата, докато не овършее киевската хунта!
28
19
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Идвам тук след един обилен 4часов дълъг,напоителен обяд/закуска на Келари и кво заварвам:):):)Едни и същи кАпейки пишат ли пишат колко е велика Съветската Армия:):):)кАпейки вие сте Бот Ферма наистина!Вчера по Нова даваха цяло предаване за вас:):):)Легам за един,час,че довечера пак вие докато си пишете тук за Съветската армия чичо ви *** ше ходи с една голяма компания да кърка в Джанъм на последния етаж:):):)
27
26
 
4
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Руснаците не могат да казват кой народ къде и в кой съюз да членува или не членува, така както и на тях никой не им диктува как да си прекарват мизерния живот , като си впрягат акъла само за да правят мизерии на други народи и страни!Агент Уейн Брандън!ЦРУ!!!
26
2
 
26
 
! Отговори
Чакат руската армия преди 1 месец
Преди седмица Снимачен екип на американския канал CNN посети Часов Яр, град в северната част на ДНР, който все още е под контрола на Въоръжените сили на Украйна, но който скоро ще сполети съдбата на Авдеевка. Колкото и да е странно, репортажът се оказа нетипичен за пропагандния рупор на Американската демократическа партия: речта на местните жители беше излъчена без съкращения. Онези, които останаха в Часов Яр, казват, че с тях всичко ще бъде наред, когато дойде Русия, казва журналистът.
25
2
 
20
 
! Отговори
RUSLAND преди 1 месец
Така пише върху Украйна на западноевропейска карта от 1908г. ТОЧКА
24
2
 
22
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Удивително е, че украинската армия никога не евакуира цивилното население от градовете, които руснаците атакуват. Чудя се защо?
23
8
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Часов Яр туй някъде около Берлин или Вашингтон ли е?
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безспорно а и самите укри признават,че битките са вече много по различни от началото и не съзнават,че това е умишлено,за да могат руските войски да постигнат по добри умения и стратегии.Воените действия умишлено се забавят,за да се изтощи противника(не могат да ги нарека врагове,понеже са един и същ народ,разделен от пропагандата на Запада и лъжите за благоденствие)Никога вече не ще зарастнат раните от това братоубийство.Абсолютно безсмислени жертви поради една измама,че животът на Запад е РАЙ.
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна,понеже се хвана на въдицата на САЩ ще си Го получи!-:) Рано или късно!! Европейски Предатели!!!
20
18
 
2
 
! Отговори
ТРЪМП преди 1 месец
Боят при Хашам - Сирия 07 февруари 2018 г американската мисъл и сила за 2часа направи на създарма 500 вагнеровци - има и видео .
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТРЪМП 19. Верно ли тей ше напраш и тей си праил ?
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 15. Отде ги преброи тия полови милион жертви бе преброител ? То с писане не се получава...
17
19
 
2
 
! Отговори
ТРЪМП преди 1 месец
Настъплението на рашка означава че по-голям бой ще ядът, защото пътят за отстъпление се увеличава . Ще ги издокарам като в Сирия за два часа 500 вагнеровци положих .
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют 13.Че не ли ги знаеш ?
15
15
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
Щом с половин милион жертви не успяха да си върнат дори 25% от територията на Украйна ами някакви градчета с по 10 000 население се бият по половин година за тях, как си мислиш че ще завладеят цялата Украйна, да не говорим за Киев ?
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като прочета художественото описание в първият ред и ми става ясно какво е надолу.
13
2
 
27
 
! Отговори
да преди 1 месец
постепенно братушките си връщат Крайната земя, и хич не им пука, ни от ЕС, ни от НАТО!
12
2
 
14
 
! Отговори
Чичо Скруч преди 1 месец
Развоя е ясен.Хохлите ще ядат бой.
11
14
 
2
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 11. А можеш ли да посочиш границите на България? Или това не е важно за теб. По-важно е да знаеш границите на кралството на жужака.
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Славянск има символична стойност за Донбас. От този град започна борбата на ДНР срещу киевската хунта, за независимостта на Новорусия.

Спонсорирани публикации