След дълга и тежка разправия – какво решиха в БСП?

4 места от листата на социалистите ще отидат за гражданската квота
Обновена: 14 апр 2019 15:05 | 14 апр 2019 14:55, Нели Христова
98
След дълга и тежка разправия – какво решиха в БСП?
Снимка: Булфото

Пленумът на БСП започна със скандал, съобщиха от "24 часа".  Заради засилените мерки за сигурност, дългогодишния бивш депутат Георги Божинов не бе допуснат до залата, защото охраната не откри името му в списъците. Той се обиди и си тръгна, а след последвал скандал излезе лично служителка на "Позитано", за да го въведе в сградата.

След като грешката бе поправена, дойде време за важните рещения. Пленумът на БСП след дълга и тежка разправия заключи, че 4 места от листата на БСП ще са за гражданска квота и коалиционни партньори.

Пленумът обсъди първо местата за гражданската квота и коалиционните партньори. Като гражданска квота е и водачката на листата Елена Йончева.

Предложението на Нинова беше за 4-о и 10-о за гражданска квота, за които тя лансира имената на шефът на президентския кабинет Иво Христов и бившият депутат, лидер на партия "Българска пролет" и настоящ водещ на предаване в червената телевизия Велизар Енчев. Последният обясни, че е научил за включването му в листата снощи. Приел поканата, защото било важно ГЕРБ и ОП да загубят изборите. Енчев отрече да е говорил антиевропейски досега.

За мен най-важната национална кауза си остава успешният мандат на президента Румен Радев, който е основен контрапункт на пълзящата автокрация. А БСП е единствината опозиция, нормално е да приема, заяви пък шефът Иво Христов. Рано сутринта зам.-шефът на ПГ на БСП Драгомир Стойнев обясни, че Христов е номинация на Изпълнителното бюро.

На 17-о място като коалиционен партньор влиза Емил Георгиев от "Екогласност". Ние сме коректен коалиционен партньор на БСП, обясни присъствието си той. Запитан за отсъствието на Станишев от евролистата, той обясни, че това е проблем на БСП. От наша страна една дума няма да чуете срещу Станишев, каза Георгиев.

Второто място за гражданска квота да е 6-о, а не 4-о, поискал обаче Георги Божинов. Но за изненада при гласуването първо било предложението на ИБ, което минало с под 80 гласа.

Каква ще е позицията на бъдещите евродепутати на БСП към ПЕС и ще напуснат ли те групата на социалистите и демократите, попитали много от членовете на пленума. Антон Кутев акцентирал въпроса особено на позицията по този тема на кандидатите от гражданската квота.

БСП да се определи спрямо ПЕС поискал и Георги Пирински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
14
 
! Отговори
Станишев все губи преди 5 години
Колкото пъти по времето на Станишев БСП се е явявала срещу ГЕРБ на избори, винаги е губила. И затова Бойко много си харесва Станишев. Но с Корнелия Нинова не е така лесно. Бойко знаково загуби президентските избори, и Цецка )Майката на нацията, според Бойко) вече е аут отвсякъде. На парлементарните избори работата беше на косъм. Да видим сега след Апартаментгейта какво ще реши електората. Май им е време на ГЕРБ да си ходят.
36
1
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До ДртПрчВъзможно е, нека дочакаме край на май.... Пуканки има за всички, сядаме пред лаптопа!
35
5
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
До Членска карта 7Нинова е дошла и с голямата лопата и с голямата червена метла.С лопатата закопава БСП, а метлата я е яхнала отдавна.
34
3
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 32И като отидат в Русия, кой ща храни!??? Чичко Шорош, не плаща пари бадеева!
33
6
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Червеният упадак продължава. Нямам нищо против.
32
10
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Това, че е отмъстителна е добре! Дръж се Тикво, Корни идва с голямата лопата!
31
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова е една отмъстителна, злобна и проста жена. Не може да бъде политик такъв човек. Защо е сложиха начело на БСП за сега не е ясно, но ще се изясни.
30
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунисти, ходете си в Русия!
29
5
 
11
 
! Отговори
Станишев и ГЕРБ преди 5 години
До БСП за Русия !: Много мил стана Станишев на гербаджиите. Защо ли? Евроизборите не се правят затова, за да стане точно Станишев евродепутат. И без да е депутат, той си остава председател на ПЕС. Стига му и това.
28
6
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До БСП за Русия !Всеки натрапващ Стамбулската уйдурма ще бъде шкартиран!
27
6
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Всяка партия, която не е платена от Козяк и Шорош е добре дошла!
26
16
 
12
 
! Отговори
БСП за Русия ! преди 5 години
Да шкартираш от Европарламента твой сънародник и съпартиец, който е Председател на цялата ПЕС, си е удар срещу ПЕС и срещу престижа на България. Какво по-ясно доказателство, че БСП не е нито българска, нито проевропейска партия ?
25
12
 
14
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До Бсп са гадовеВярно, не са читави, но на фона на гербаджийските дерибеи, изглаждат напълно приемливи!
24
11
 
7
 
! Отговори
Анти-Гебаджийска преди 5 години
До Анонимен 22: Антибългарска и проруска? Не, антигербаджийска и пробългарска. БСП е единствената опозиция на ГЕРБ и е време за промяна. Стига им толкова на Бойковата дружинка.
23
5
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Сегурно сме единствената страна дето праща комунисти в Европарламента
22
5
 
13
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
Закривай.
21
3
 
10
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Реват за него, защото се разбират добре. Всички сме свидетели, когато Станишев се оттегли и остави поста на приближените си- Миков- Бсп каква "опозиция" бяха.
20
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП вече е открито, анти-българска и про-руска партия.
19
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе този Велизар защо ли ми е толкова неприятен като Антон Шайката?
18
8
 
13
 
! Отговори
апел преди 5 години
Може ли феновете на ГЕРБ , които реват за СС да дадат някакъв пример . Какво полезно е свършил той за интересите на България ???