Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и ДПС

Пет са сигурните партии в следващия парламент
122
Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и ДПС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в парламента щяха да попаднат със сигурност пет партии, показват данни от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

Още по темата

Според данните ГЕРБ-СДС биха получили 26.4 на сто от заявилите, че ще гласуват за определена партия или коалиция. БСП е на второ място с 22.3 процента. Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял, казват от "Екзакта", макар че в навечерието на кампанията не може да се говори за предрешеност на вота, защото това би означавало липса на залог, а в обществото расте усещането за значим залог.

Анализаторите допускат, че е възможно да има оспорвана надпревара за третото място между "Има такъв народ" с 13.5 на сто и ДПС - 8.5 на сто. Предимството на ДПС е в огромния изборен опит и във високата стартова мобилизация на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов все още не разполага с достатъчно голямо твърдо ядро от избиратели, казват от "Екзакта". "Демократична България" е с 5.1 процента.

За няколко по-малки формации кампанията ще бъде решаваща. Техните резултати са в интервала между 4.1 на сто до 2.7 процента. Това са на първо място ВМРО, следвани от "Изправи се! Мутри вън", Републиканци за България (РБ/)и Коалиция "Воля НФСБ".

ВМРО са във висока степен готови да се възползват от шанса си да попаднат в парламента предвид твърдостта на електората им и потенциала им сред периферни избиратели, а "Изправи се! Мутри вън!" могат да се преборят при положение, че мобилизират в по-голяма степен електората си. При РБ твърдостта на електората не е проблем, предизвикателството е доколко в рамките на кампанията партията ще успее да разшири политическото си влияние. Социолозите казват също, че коалицията между "Воля" и НФСБ в това изследване има само ориентировъчен електорален дял, тъй като тепърва ще я измерват като коалиция, към която продължават да се присъединяват и до момента още формации, а не като сума от резултатите на две отделни партии.

В изследванията си от ноември 2020 г. насам "Екзакта" следи как би повлияла епидемиологичната обстановка върху активността на вота и към 22 февруари се допуска, че поне 60 на сто от българите не биха отишли до урните, ако имат съмнения относно безопасността на средата на гласуване.

Към 22 февруари категорично решилите да гласуват са 45 на сто, но "Екзакта" очаква активността по-скоро да намалява до датата на вота. Поне такава е тенденцията през последните месеци.

******

Проучването е проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
15
 
! Отговори
18-август-2009 преди 3 години
Не се тревожете. Съдбата си знае работата.На 4 април "Има такъв народ" ще се подхлъзне като плешив чалгар във баня на хотел "Верея" и от "трета сила" ще стане "патерицата на властта".
16
3
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Боку ша го...избират чиновниците,а Слаффчо тези,които...оодат на дискотеки.Кои са...повече в България ще стане ясно след...прекия сблъсък на 04 04 2021.
15
2
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
До ДПС е по-добре!Прав си, колега! По-добре ДПС, отколкото Слави Трифонов, колкото и гнусно да е. Политиката е долна и затова хората не гласуват. Ако изберат по-малкото зло, съжаляват, защото всички са зло и няма по-малко зло и по-голямо зло. Всички са еднакви.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека още 10 години бъде начело на държавата!
13
5
 
9
 
! Отговори
ДПС е по-добре! преди 3 години
С отвращение..
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София град не е България.От къде този шоу-мен и чал гар ще е на трето място.С пари ли си купува мястото в новия парламент?То за над 30 години Мут ри може и пак такива да продължават да ни управляват Държавата.Мен обаче няма да ме управляват!
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се сбъднат тия прогнози мога само да кажа че българският народ е най- простия народ на земята.
10
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е възможно това? 10 . 10одини начело на държавата ни срами еднокнижник, сега сме на път да вкараме в парламента шут и грубиян. Фани единия, удри другия. И на двамата не им е мястото във властта. За толкова години бойко каза две истини-нарече ни прости и ***. Сега ще дожем, че сме точно такива.
9
1
 
19
 
! Отговори
Автобусите идват преди 3 години
От 1 април 2021 се възобновяват екскурзиите.Гледайте сега какво ще се случи с третото място на чалгаря.
8
4
 
19
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
Малоумието на един народ може да помогне на "Има такъв народ" . Ако наистина Чалгаря влезе в Парламента, то това ще е точната диагноза за малоумие ! Е, каквото повикало, такова се обадило ! Такива *** са ни докарвали два пъти робство !!!
7
5
 
6
 
! Отговори
Край преди 3 години
Докато гласувате за БСП/ГЕРБ/ДПС/ВМРО и пр. абревиатури Прехода ще продължава. Прехода е КРЪГЪЛ. Кръгла нула даже 00 /две нули/.Изборите който променят нещо са забранени - наричат се мажоритарни в 2 тура.С тях е възникнала демокрацията и без тях е невъзможна.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случайно по бнт гледах Стоян Михалев.Обзе ме страшна тревога за държавата ни.Нима такива хора без професия и възможноати в нищо ще са в парламента?Повтаряше налудничево тезите на псевдо науката от НБУ и Дайнов с глас мязащ на Костов.Та такива ще са новите,Боже 21 век наистина е века на глупаците.
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави? Ужас! Това е падението на един народ.
4
1
 
8
 
! Отговори
Щази преди 3 години
А пък свако каза ,че във листите ако не са Боримиров,Любо ***,багата,Кубрат Пулев,да му изсъхнат офшорните сметки,викам,свакооо,това да не ти е партията на Таки
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позицията или мястото, след вота е без никакво значение. Важни са договорките след вота.
2
17
 
7
 
! Отговори
SS преди 3 години
Само служебно правителство би оправило положението.
1
4
 
17
 
! Отговори
Апропро преди 3 години
Аз пак ще питам, защото няма отговор в другата тема:Тук хем се поддържа мнението, че краят на ГЕРБ дойде и хем се поддържа тезата, че няма с кого да бъдат сменени, защото всички са капо. И в крайна сметка с кого ще бъдат сменени ГЕРБ като ДБ, Славчо и всички останали не струват и две стотинки? Някак си масово се избягва отговарянето и всички танцуват около въпроса. Никога няма да мръднем докато не започнем да намираме решения.