Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и ДПС

Пет са сигурните партии в следващия парламент
122
Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и ДПС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в парламента щяха да попаднат със сигурност пет партии, показват данни от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

Още по темата

Според данните ГЕРБ-СДС биха получили 26.4 на сто от заявилите, че ще гласуват за определена партия или коалиция. БСП е на второ място с 22.3 процента. Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял, казват от "Екзакта", макар че в навечерието на кампанията не може да се говори за предрешеност на вота, защото това би означавало липса на залог, а в обществото расте усещането за значим залог.

Анализаторите допускат, че е възможно да има оспорвана надпревара за третото място между "Има такъв народ" с 13.5 на сто и ДПС - 8.5 на сто. Предимството на ДПС е в огромния изборен опит и във високата стартова мобилизация на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов все още не разполага с достатъчно голямо твърдо ядро от избиратели, казват от "Екзакта". "Демократична България" е с 5.1 процента.

За няколко по-малки формации кампанията ще бъде решаваща. Техните резултати са в интервала между 4.1 на сто до 2.7 процента. Това са на първо място ВМРО, следвани от "Изправи се! Мутри вън", Републиканци за България (РБ/)и Коалиция "Воля НФСБ".

ВМРО са във висока степен готови да се възползват от шанса си да попаднат в парламента предвид твърдостта на електората им и потенциала им сред периферни избиратели, а "Изправи се! Мутри вън!" могат да се преборят при положение, че мобилизират в по-голяма степен електората си. При РБ твърдостта на електората не е проблем, предизвикателството е доколко в рамките на кампанията партията ще успее да разшири политическото си влияние. Социолозите казват също, че коалицията между "Воля" и НФСБ в това изследване има само ориентировъчен електорален дял, тъй като тепърва ще я измерват като коалиция, към която продължават да се присъединяват и до момента още формации, а не като сума от резултатите на две отделни партии.

В изследванията си от ноември 2020 г. насам "Екзакта" следи как би повлияла епидемиологичната обстановка върху активността на вота и към 22 февруари се допуска, че поне 60 на сто от българите не биха отишли до урните, ако имат съмнения относно безопасността на средата на гласуване.

Към 22 февруари категорично решилите да гласуват са 45 на сто, но "Екзакта" очаква активността по-скоро да намалява до датата на вота. Поне такава е тенденцията през последните месеци.

******

Проучването е проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 46 Ка путС чакане ЕС да се разпадне също няма да стане.Е това е българина седи и чака хахахаха!
36
1
 
10
 
! Отговори
Евангелия Гущерова преди 3 години
Битката за третото място ще е между доктора по руска ваксина Корнелия Нинова и доктора хидролог Ахмед Доган.
35
6
 
3
 
! Отговори
Капут преди 3 години
С гласуване няма да излезем от калта никога. И никой да не отиде да гласува те ще си разпределят процентите като попълнят мъртви души и скандинавци. И всички да отидат да гласуват то реално няма за кого да гласуваш. И се въртим в един кръговрат, а спасението стои извън него кръг . Може би ще чакаме ЕС да разпадне и да настане абсолютна анархия, в която всички наши хубавци в парламенти ще отпътуват за разни острови. Няма да си върнем страната с добро.
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОт Амстердам сме и за БСП
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да забравят да им се редя с миризливите старци да им гласувам!Не го ли направят от компа вкъщи изобщо няма да се занимавам!То няма и избор всички са комунисти и ченгета!
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм сигурен,че виолиста-шоумен ще вкара повече от 30 депутати.
31
6
 
11
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Гласуваш за Магарешки и евтините му стоки получаваш ГЕРБ. Вече факт.
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че CИК командва ЦИК. Как ще гласуваме ние е без значение.
29
4
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Истукан-е , Марешки единствен от всички политици е направил нещо реално за българите - ефекта от неговите 30 ст. по-евтино гориво дават няколко милиарда в икономиката! А пък на него му носят милиони ,които си е заслужил с труд ! Колчем отида да зареждам бензин - пред неговите бензиностанции-опашка ! А пред дугите - по 2-3 коли !!! Направи нещо такова и ти, Исткане и после давай мнение !
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като махнем сегашните партии в управлението, останалите партии стават.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички гейове от Варна и Амстердам са зад ДБ!
26
4
 
16
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Христо Иванов изгуби доста гласове с позицията си за бързото влизане на Македония в ЕС.
25
3
 
10
 
! Отговори
Социолог преди 3 години
Извинете, тази агенция при Чалгаря ли работи ? Че едно пеленач ще даде по-вярна прогноза за изборите от тези "агенти" . Я не замърсявайте ефира с подобни измишльотини ! Чалгаря може и да не добута до парламента !
24
9
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Магарешки се фука, че благодарение на него са ниски цените на горивата и лекарствата. Затова трябвало да влезе в парламента. През целия мандат беше патерица на ГЕРБ и от него не зависеха цените, които всяка година поскъпват.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДПС е по-добре!Ами кандидатирайте се вие. Защо само чакате, за да кажете какво не харесвате? В България е ясно, че гражданска война не може да има защото селяните са много повече.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българино -предател от Амстердам.Ти не трябва да гласуваш за наши избори,защото работиш за кралство Нидерландия и си роб на кралицата на Нидерландия.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27На Христо.... да му влезне!
20
19
 
5
 
! Отговори
Амстердам преди 3 години
Българите в чужбина сме твърдо зад Демократична България и евроатлантическия път на България! Това е правилната посока!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ни внушават за кои предварително определени слуги \ама не на народа\ да гласуваме. И от страх да не си загубим гласа за непосочените в компетентните извадки, сами се набутваме на доказани мошеници и некадърници.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Негативи вляво:- Радев,който вдигаше юмурук ,като при цветните революции и покаваха бесилки,което означва анархия,кръв,грабеж,убийства, марионетка на ЦЦ- ЦЦ ,грабежи,рекет,терор,убийстваНегативи вдясно:- ББ, наглец, крадец,лъжец,"размазва", "изгаря", рекет,болестиКаквото и да изберете,все ще сте прекарани! Кукловодите са брутални и не се интересуват от състоянието на населението и държавата,а колко ще откраднат.Но е по-добре да гласувате,за да не ви откраднат гласа.