БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!

Социалистите с жалби до евроинституции, ЦИК и СЕМ
Обновена: 8 мар 2021 17:00 | 8 мар 2021 17:00, Веселина Йорданова
262
БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!
Премиерът вчера в с. Света Петка. Снимка: Правителствена пресслужба

БСП сезира ЦИК, СЕМ и европейски институции за поведението на министър-председателя Бойко Борисов в предизборната кампания. Социалистите обявиха на брифинг, че макар да е първият администратор на държавата, Борисов е и кандидат за депутат и следва да спазва законите по време на предизборната кампания.

"Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов, който е и водач на листата в 23 МИР-София. Той посочи, че по инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание е било разпуснато по време на кампанията, за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък.

Според Проданов не прави чест на министър-председателя да прави кампания, раздавайки пари зад гърба на парламента, предаде БТА.

Главният юрисконсулт на БСП Аглика Виденова съобщи, че са написали две жалби, едната е до ЦИК, другата - до СЕМ. От левицата са подготвили и отворено писмо до медиите, които ставали съучастници, отразявайки Борисов като министър-председател, без да си дават сметка, че е и кандидат-депутат. От БСП са изготвили и сигнал до Европейския парламент, Парламентарната асамблея на ПАСЕ и на ОССЕ.

Аглика Виденова отбеляза, че в Изборния кодекс ясно е разписано какви са глобите за подобни нарушения. Предвидени са два вида наказания: едното е за злоупотреба с публичен държавен ресурс - от 3000 до 15 000 лева, и другото - с финансов ресурс, особено когато е рецидив, наказанията са от 5 до 15 хиляди лева, посочи тя. Според нея в последните само три дни сме свидетели на рецидив при неговите обиколки в Пазарджик, във Велинград, в с. Драгоново, в град Шипка и в религиозни институции.

В извънредно изявление от името на ГЕРБ правосъдният министър Десислава Ахладова заяви, че разпоредба от Изборния кодекс ясно казва, че премиерът, президентът и вицепрезидентът, министрите по време на кампанията не излизат в служебен отпуск.

Причината е, че няма на кого да делегират функциите си. Няма как Министерският съвет да спре да функционира по време на кампания и затова има изключения, обясни пред журналисти Ахладова. Ден отпуск може да се взема по време на изборни мероприятия.

За обвиненията, че "пари се раздават от джипа на премиера", Ахладова заяви, че министрите решават къде и кога да отидат средствата на заседания на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова така и не намери верния път! Бос през просото! Народа го е казал!
175
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов само показва направеното! Има право да се хвали!Ако си измисляше разбирам,но се вижда и чува какво прави!
174
7
 
16
 
! Отговори
Жалки са преди 3 години
Значи БСП ето е наясно с поредната предстояща загуба на изборите и търсят оправдание
173
5
 
13
 
! Отговори
Мъдрец преди 3 години
Амииии, да питат другарите от БСП , да питат ! Така ,с питане, не.аха и другарката Йончева. Така , след много питане, Борисов ще им го отпори с 300 и после ще има само сълзи и сополи на "Позитано" 20 !!!
172
12
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Цял ден ходи , разхвърля държавни пари от джипката за да си купува изборите .ЩО Е ТО
171
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Госпожа Тлъст Прасец Импексова се точи да налапа Автомагистрали. Ама ще налапа .....
170
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП умират от страх, че ще паднат на избори за пореден път. И олигарсите им в затвора, пари нема, мъка, мъка!
169
2
 
17
 
! Отговори
Оценка преди 3 години
Комунистът си остава комунист ! Могат само да крадат, да искат, да се оплакват, да продават родината, да съсипват хората, да са кърлежите на България !!!
168
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадливия Гечев къде се скри? Пише програма как да направи 3000 лв за евро ли?
167
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Корнелия що не се среща с народа бе, страх я е да не я бият ли?
166
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кoмyнетата за тренировка окрадоха партийната си касичка и сега се точат на държавната! 11 години ББ ги пляска по крадливите ръчички!
165
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според Проданов не прави чест на министър-председателя да прави кампания, раздавайки пари зад гърба на парламента, предаде БТА.притеснено е камyнето, че няма да има какво да краде! А дори малките деца знаят, че комyнeтата могат да крадат и с ГЗ си!
164
6
 
18
 
! Отговори
БСП за смях преди 3 години
Попитах дядо:-Бил ли си комунист?-Бил съм - ми отговори той .-Е не те ли е срам ?-Не ме е срам и ако го видя пак ще го бия.
163
11
 
6
 
! Отговори
Нарушение преди 3 години
прави агитки с държавни пари.
162
12
 
13
 
! Отговори
ТОДОР Ж ,,,,,,,,,в преди 3 години
ДО 166,МЕСТЯ ГО ЗА БСП-ТО ,САМО ГЕРБ !!!!! ПОБЕДА!!!!!!
161
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко не е в нарушение. Той не е политик, а шафьор на Жипка. Кара ПреЦедателя на ТКЗС " Път към комунизма"в с Хераково.Мое си джитка дет си иска. Най-често вози и един Недоносеник с лице на изоран су.ек....
160
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Босът пита мутрите си защо не си размърдат зад.ниците.
159
10
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До бай Стаматами едни и същи дивотии на гробарите,едни и същи питания на бесепарите...ти какво искаш?
158
7
 
19
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
на всички избори БСП все това питатизмислете нещо друго бе чугунени тикви
157
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не викай "хоп" преди да си скочил!..Дали ще са гробарите,които ще въведат еврото,или други,за сега е много,много рано да се подскача!Па и друго:-Въвеждането на еврото ще е съпроводено с тежки катаклизми във финансово отношение както на държавата,така и на всеки отделен човек...така че,както казах,не подскачай много на тая тема!