ГЕРБ води с 5% на БСП, ДПС и Слави в битка за третото място

Пет сигурни партии в следващото НС, 45% ще отидат до урните
230
ГЕРБ води с 5% на БСП, ДПС и Слави в битка за третото място
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В разгара на предизборната кампания 5 формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание, а две - с реални шансове, показва социологическо проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”. Социолозите описват електоралната картина като устойчива.

Още по темата

45% заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори. Трябва да се има предвид, че разпространението на  COVID-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията.

Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот,докато 17% все още се колебаят.
 
38% от тези, които ще гласуват, декларират, че ще се възползват от възможността за пренареждане на партийната листа чрез преференциално гласуване за определена личност. 45% няма да се възползват. В най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като “Изправи се! Мутри, вън!” и “Има такъв народ” близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност.

В това проучване на анкетираните е предоставен списък на партиите и коалициите, максимално наподобяващ изборната бюлетина – с подредбата на ЦИК и точното изписване на всяка една формация.

Няма сериозна динамика в електоралните нагласи в сравнение с проучването на “Тренд” от миналия месец.

Коалицията ГЕРБ - СДС запазва лидерската си позиция с 28,8% от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с малко над 5% дистанция от своя основен опонент. Третото място остава оспорвано, като “Има такъв народ” (12,7%) и ДПС (12,1%) са на малка разлика помежду си. “Демократична България” е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5,9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас. “Изправи се! Мутри, вън!” и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4,1% и 4% от гласуващите. Останалите формации остават засега под 4-процентния праг представителство в Народното събрание, като Патриотична коалиция “Воля” и НФСБ” събира 2,5%, “Възраждане” - 1,1%, а АБВ се ползва с 1,1% подкрепа.

******

Проучване на Изследователския център “Тренд”, представително за пълнолетното население, проведено в периода 9-14 март 2021 г. Източник на финансиране: “24 часа”. Направени са 1004 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+. Максимално допустимата стохастична грешка е ± 3,1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
САЩ искат да управляват целия свят, но не могат - пречат им Китай и Русия.Китай иска да управлява целия свят, но не може - пречат му САЩ и Русия.Русия иска да управлява целия свят, но не може - пречат й Китай и САЩ.България иска да управлява себе си, но не може - пречи й България.
182
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ножицата е много по-голяма не е 5%
181
2
 
2
 
! Отговори
Гласувайте преди 3 години
за гроб ще има много чували и катафалки.
180
0
 
3
 
! Отговори
Смех , баке.. преди 3 години
След тоя шпионски скандал с Русия , се оказва , че още 11- бивши и сегашни депутати от БСП са замесени в руската шпионска далавера за пари!Прокуратурата и съда ще искат налагане на имотни санкции и блокиране на банкови сметки , за неправомерно получени пари от шпионска дейност!
179
3
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМА , ВИЕ НАИСТИНА ЛИ СИ МИСЛИТЕ , ЧЕ НАРОДА ЩЕ ЗАРЕЖЕ ТОЗИ , КОЙТО МУ ВДИГНА ЗАПЛАТАТА И ПЕНСИЯТА И .....ЩЕ ПРЕДПОЧЕТЕ ДА ГЛАСУВА ЗА "ЯЙЦЕХВЪРГАЧИТЕ", ОНИЯ "С ТУПАНИТЕ" И "ЛЕЖАЧИТЕ ПО ТРОТОАРИТЕ" ИЛИ ЗА КЬОПАВИЯ ЧАЛГАР ОТ УЧИНДОЛ...???!!!ИЗОБЩО ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА КРУШОВСКАТА ТРЪТКА , ЧИЯТО ПАРТИЯ ОГРАБИ И 3-ПЪТИ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ....ЗАБРАВЕТЕ )!!!!ТИЯ ИЗБОРИ СА С ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАЙ!НАПРЕД БЪЛГАРИ!БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!ВСИЧКИ ЗА БЪЛГАРИЯ!
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само ония с шапките с уши по назад да са
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
революцеонера и яйце хвъргачите"един милион"лъжи мая баби хаджи татяна капон АЛО=== 35 % за ГЕРБ
176
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов движи България в правилната посокабизнеса осигурява работните местабизнеса трябва да се обезщети напълноНинова нищо да не променя че пак ще объркат пътяза това не на юБСП
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са милионите протестиращи на Мая иутаките край нея
174
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов е яхнал тази кобилабсп и ще я управлява още 10 години
173
1
 
6
 
! Отговори
Счетоводител преди 3 години
Люта битка за 3 място между ВИС 2 и ДПС ... хо хо хо
172
0
 
0
 
! Отговори
Бойко лош plz likes преди 3 години
Който не хареса този коментар обича Бойко!
171
0
 
6
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Нинова е най-добрата разработка на Баце вклинина в редиците на пребоядисаните ***.С нейните действия, успешно успя да разнебити чялата червеноармейска пасмина, за което и свалям шапка.
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истинакак кукурни си получава от големия зеленчук всеки месец паричките ...
169
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко шъ кажити за венсито шикагото?
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Требе да излкязат извън .... досегашните...., дайте малко разнообразие бре, вода която не мърда - блатясва.
167
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След изборите Позитанската Престъпна Организация трябва да бъде разследвана за престъпленията на социализма. Така, без да бъде забранявана, тази партия ще отиде в небитието.
166
0
 
5
 
! Отговори
До 186 белата златка преди 3 години
Ти гледай,в скоро време Гешев да не ти спретне една операцийка Тайфун.
165
5
 
10
 
! Отговори
Див врачанин преди 3 години
У Враца ако партизаните на Ниновица имат повече от 10%,ще е супер изненада.А водачът на листата у Монтаня е ортак и съдружник на Черепо.
164
3
 
12
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
От "Тренд" като се събудиха после , бяха ли изпотени ?След такава стратегическа поръчка от "24 нюанса жълто"(другият ветропоказател) и повтарянето като ехо от "безпристрастните" социолози на резултатите от стъкмистиката им , ние длъжни ли сме да им верваме ?!"Вервайте ми !" , както казваше един , който щеше да ни оправя за 800 дни ...