ГЕРБ води със 7% на БСП, ВМРО и ДБ минават бариерата

Много въпросителни заради избирателната активност
871
ГЕРБ води със 7% на БСП, ВМРО и ДБ минават бариерата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две седмици преди датата на провеждане на парламентарните избори все още не може да се определи със сигурност коя ще бъде първата политическа сила. Макар че ГЕРБ затвърждава преднината си, фактът, че пикът на третата вълна на коронавируса съвпада с вота, поставя въпросителни, сочат данните от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 11-16 март 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на вестник „Труд”.

Не може да се определи със сигурност и колко политически субекта ще влязат в следващия парламент, тъй като 3 партии са с малко над 4-процентната бариера, а една е под нея, но има шанс да я достигне. При така сложилата се ситуация не може да се каже как ще изглежда следващото парламентарно мнозинство. Все пак, в сравнение с предишни изследвания, може да се отбележи стабилизация на обществените нагласи.

Най-голямата въпросителна, която може да промени електоралната картина, остава избирателната активност.
Сигурните, че ще гласуват, са нараснали с около 4% за последния месец и половина и представляват около 43% от всички гласоподаватели. Това прави около 2 400 000 души. Още 26% - или около 1 400 000 души - декларират, че по-вероятно е да гласуват, но имат известни колебания. Опитът, който имам от предишни избори, ми показва, че преобладаващата част от колебаещите се не гласуват. Например, три четвърти от хората в тази група са заявили, че има вероятност да се откажат от гласуване поради опасността от заразяване с COVID-19. Като цяло, почти 10% от всички избиратели твърдят, че има голяма вероятност да не упражнят своя вот поради опасността от заразата.

Друга съществена причина за ниска избирателна активност е, че не се очаква разрешаване на политическите проблеми. Ситуацията засега повтаря сценария от предишните парламентарни избори от 2017 г. - половин година преди вота управляващите изглеждаха обречени. Цели 43,7% смятат, че след изборите няма да има стабилно управление, което да ни преведе през кризата. 27 на сто са на обратното мнение.

Според получените резултати, формулата, описваща партиите в следващия парламент, е 4+3+1. Формациите, които със сигурност ще присъстват в 45-тото НС, са ГЕРБ-СДС (30,7% от действителните гласове), БСП (23,9%), Има такъв народ (11,9%), ДПС (11,5%). Тези, които според данните от изследването, са над бариерата, са: Демократична България (5,6%), ВМРО (4,7%) и „Изправи се! Мутри вън!” (4,7%). Под бариерата, но със шансове да я достигне при по-висока активност е Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ (2,4%). Трябва да се отбележи и резултатът на още 2 формации: Републиканци за България (1,7%) и АБВ (1,2%), които са над границата от 1%, което показва, че в дългосрочен план имат шанс да играят по-съществена роля на политическата сцена.

При така очертаващата се конфигурация очакванията са следващият парламент да е нестабилен, защото много трудно ще бъде съставено мнозинство. Широка коалиция между двата основни политически субекта е добър вариант само според малко над 4% от гласоподавателите. Интересно е, че в средите на ГЕРБ тази идея намира по-голяма подкрепа, докато привържениците на социалистите не споделят такъв сценарий. Тези, които считат, че по-добрият вариант за България е да се управлява от дясноцентристка коалиция с участието на ГЕРБ, са 23,5%. На лявоцентристка коалиция с участието на БСП дават предпочитания 20,2%. Разликата между двата варианта е намаляла от 5,5% на 3,2% само в рамките на настоящата кампания.

Най-голямата група избиратели (29,3%) считат, че ще бъде най-добре България да се управлява от коалиция без участието на ГЕРБ и БСП. Да се заобиколят и двете най-големи политически партии обаче ще е невъзможно. Следователно политическите субекти, които ще искат да вземат участие в изпълнителната власт, ще се наложи да направят компромиси. Според очакванията на гласоподавателите на ДПС, вариантът и вляво, и вдясно изглежда възможен, макар че електоратът на Движението е ориентиран по-скоро вляво. Ориентацията на привържениците на ВМРО и ВОЛЯ-НФСБ е определено вдясно. За привържениците на „Изправи се! Мутри вън!” позицията анти-ГЕРБ е основополагаща, макар че основен донор на формацията са гласоподаватели, разочаровани от управляващите в момента. За коалицията на Мая Манолова, както и за „Има такъв народ”, и за Демократична България обвързването с която и да е от водещите партии изглежда силно токсично.

За съставяне на мнозинство в следващия парламент компромиси ще са необходими от всички участници. Общественото мнение няма да се съгласи с безпринципни съюзи, чиято самоцел е формиране на мнозинство. За да се развие политическата обстановка ще е необходимо програмно мнозинство, стъпило на стабилна прагматична визия.

Подкрепата за управляващите в момента зависи от две променливи. Едната е оценката за това, как се справят в битката с COVID-19. Другата е организацията на изборния процес. По отношение на пандемията обществената оценка е по-скоро благоприятна. Преобладава мнението, че заплахата е световна, а нашите управляващи успяват да маневрират и да донагаждат нещата сравнително добре. Опасенията за неспазване на принципите на демократичността и честността на изборите са по-големи, тъй като сред обществеността натежават впечатленията от нередности при провеждане на предишни избори.

При личностите няма съществена промяна на тежестта на влияние на нито един от водещите политици в рамките на настоящата кампания. Все пак известно увеличение в рейтинга получават Красимир Каракачанов, Мая Манолова, Христо Иванов и Веселин Марешки. Това показва, че те са се включили по-убедително в предизборната борба.

*****
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 11-16 март 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на вестник „Труд”.


871
Още от Избори 2021
Константинов: Официалните резултати от вота може да се забавят
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
798
1
 
0
 
! Отговори
МИЛЕН преди 3 седмици
ЗА ГЕРБ И ЗА ТЪПИ КП НЕ ГЛАСУВАМ ДА НЕ СЪМ ЛУД
797
0
 
1
 
! Отговори
До Костя Копейкин преди 3 седмици
За какъв ххх ви трябваше да включвате корумпираната съдийка Ченалова? Изгубихте моя глас и още мноо други, които бяха повярвали във вас.
796
1
 
0
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 3 седмици
А ние с очакваните 6 % защо не сме споменати?
795
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
hmmm ?
794
1
 
1
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 3 седмици
НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТАКА НАРЕЧЕНОТО НАРОДНО ЦЪБРАНИЕ КОЕТО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 30 Г. ГО ДОКАЗА ПО БЕЗСПОРЕН НАЧИН.НИТО СВЕСТНИ ЗАКОНИ,НИТО НЕЩО ПОЛЕЗНО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ. ВСИЧКИ ТЕЯ ДЕПУТАТИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 30Г. СТАНАХА МИЛИОНЕРИ А БЪЛГАРИЯ Е С НАД 30 МИЛИАРДА ДЪЛГ.КОИ СМЯТА ЧЕ ИМАМЕ НУЖДА ДА ХРАНИМ 240 ПРЕСТЪПНИКА ЗА ДА СИ ЖИВЕЯТ КАТО ЦАРЕ?
793
2
 
6
 
! Отговори
МУНЧО преди 3 седмици
ПРЕДИ ИЗБОРИ МНОГО СЕ ЛЪЖЕ.ЩЕ ВИДИМ СЛЕД ИЗБОРИТЕ КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ РЕЗУЛТАТЪТ.НО ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ГЕРБ ЩЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ И ПАК ЩЕ БЪДАТ НА ВЛАСТ.БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МАФИЯТА ЗАТОВА КАКТО ОБИКНОВЕНО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ.
792
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Толкова минимална разлика , не е за вярване.
791
0
 
3
 
! Отговори
нямаме избор! преди 3 седмици
До Тра-ла-ла

Всичко що е партия, обединение,агенция,дружество,организация и т.н. са само комунисти!
790
0
 
6
 
! Отговори
мижи да те лъже!!!!! преди 3 седмици
1 ден Гласуваш
4 години ПСУВАШ
789
2
 
5
 
! Отговори
Слава на Тиквата преди 3 седмици
До три месеца ще произвеждаме ваксини...Вярно ли..Ами да, ама-----заводът още се строи, договор за производство няма, ваксините били за животни, иначе всичко друго е вярно....
Друго изпълнение---Имаме двойно увеличение на чуждите инвестиции---Същият ден - БАН --имаме 70% намаление на чуждите инвестиции---
Друго---В светът се говори за българският опит за справяне с епидемията----Да, на първо място в ЕС и на второ в светът --- по смъртност от Ковид.
788
4
 
7
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 3 седмици
Стига сте лъгали с платени проучвания!

Нема шанси гербавите да водят... тия са у канавката на историята вече...

символ на грабежи, корупция и погазване на държавността и законността!

Никога повече ГЕРБ!
787
7
 
5
 
! Отговори
28 преди 3 седмици
Аз ще гласувам за Бойко. Другарите от бсп си мислят, че хората нямат памет за техните управления. Да, ама не.
786
6
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 седмици
Истината е , че ГЕРБ няма алтернатива и ще спечели по категоричен и безапелационен начин най-изразителната си изборна победа в историята . Не виждам как обаче ще сформират кабинет, тъй като ВМРО за патерица не са достатъчни. Единственият реален сценарии е коалиция на Славун, Маяма, Пинокио с патерица БСП ......
785
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 седмици
ЦИК съобщи че са готови с резултатите но ще изчакат гласуването за да ги обявят.
784
2
 
4
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 3 седмици
СКРИИТР ТАЯ ФАЛШИВА ИНФОРНАЦИЯ.
783
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Враждата" ГЕРБ-Русия е само за пред публика. Всички знаят, че Бойко е потънал в зависимости от Кремъл! И сега по сценарий му лъскат имиджа с разни треторазрядни уж шпиони и всичко е 6. Всички управляващи партии в момента произлизат от БКП. По московски план върви и разделението на Скопие и София, яхнато от агент "Иван"(Каракачанов-Билата)...
782
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз пък няма да гласувам, за да се пръснете всичките от яд... искам всеки ден да ревете и да ми обяснявате как заради "такива като мен" няма да се "оправи" България.
Все едно пък вие дето гласувахте всеки път до сега за 30 години, я оправихте.... нещастници сте всичките.
781
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойко ще си властва докато има желание. Електоратът си заслужава съдбата!
780
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Бсп изчезва...

ББ - обръчи от фирми и Мишо Бирата,как България се управлява от неграмотни и необразовани хора, които на по чашка ракия въртят политиката на България
779
4
 
7
 
! Отговори
БОРИСОФФ преди 3 седмици
РАБОТА ! РАБОТА ! РАБОТА !

а за индийците > ПОМОЩИ ! ПОМОЩИ ! ПОМОЩИ !