Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние
395
Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистанцията между основните политически играчи, които се явават на редовните парламентарни избори на 4 април, се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“. Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба.

Още по темата

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

23% от заявилите, че ще гласуват, ще дадат своя вот за ГЕРБ. Следва БСП с 18%, „Има такъв народ“ с 13%, ДПС – 9%, ДБ – 7,5%, „Изправи се. БГ. Мутри вън“ - 4,5% и ВМРО с 3,3%.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.   

Социологът Добромир Живков обясни пред bTV, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени.

Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков.

Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%.

Разликата се равнява на около 350 хил. души.  Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

„От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател“, каза социологът.
Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие. 

*******
Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
25
 
! Отговори
Броене на идиоти преди 3 години
Колко трябва да си ***, да гласуваш пак за ВМРО? Единственото, което правиха беше скандали и схеми, защото всяка партия на ръба гледа да се наяде като за последно. Хайде, един път да се излъжеш, както имаше излъгани от Бареков, но втори и трети вече е диагноза.
39
3
 
4
 
! Отговори
КОЙ преди 3 години
КОЙ каза КОЙ НЕ СКАЧА е ЧЕРВЕН! СДС СДС СДС, а бе ЦИРКаджии!
38
7
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Мечтата на Банкянската тиква се...сбъдва;епидемията да...изгони избирателите от...урните.Ако може да ги изгони и от България,най...добре,ама няма...пълно щастие.
37
2
 
25
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Проучване-мроучване,плашене,манипулиране-ще гласуваме.Колкото и да ви се иска да откажете хората от гласуване-няма да ви се получи ,поръчкови ,,медии,,.
36
12
 
7
 
! Отговори
Див врачанин до 32 преди 3 години
А Враца мрази БЕ СЕ ***!
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Време за промянаОще много години и пъти ще пишеш подобни глупости...
34
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще гласувам твърдо за Мангъров и АБВ!
33
16
 
14
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Тук един се изока : "В Кюстендил всички ще гласуваме за БСП !" Ами как няма да гласувате за БСП като всичките там сте спаружени миризливи сливи ! Дръжте си сестра Галева - тя ШЪ ва оправи !
32
7
 
14
 
! Отговори
до протестиращите преди 3 години
Имахте достатъчно време да си издигнете човек/партия и да гласувате за него, да вземете власта или поне да сте опозиция, защо спахте, къде сте сега?
31
12
 
19
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Отстраняването на крадливата и некадърна гербаджийска дружинка не е политическа, а национална задача. Само когато това стане, тогава ще можем да се отлепим от дъното. След три мандата на Бойко вече изоставаме и от предпоследните в ЕС.При третия мандат на Бойко вече сме далеч зад Румъния. Те вървят напред като костенурка, ние - като ***. Още един мандат на Бойко и никога няма да ги стигнем.Най-вероятно след изборите ще има шарен парламент и ще се наложи да се състави експертно правителство.
30
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е в господин Васил Крумов Божков! Запознайте се с предложенията му във фейсбук страницата на Българско лято! Ванга е казала, когато се възстановят боянската църква, свети четиридесет мъченици и базиликата в Плиска - България ще е земният рай! Божков предлага възстановяване на базиликата! Освен това предлага нулева престъпност и корупция с доказани европейски и световни практики! Това е нашият шанс!
29
16
 
10
 
! Отговори
Виена преди 3 години
От Виена масово ще подкрепим Демократична България!!!
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СловянинБСП също служат на САЩ, в България не може да си политик без да служиш на САЩ, а тази партия на русофилите никога няма да я допуснат до власт, пък и няма да спечели, защото народа го е страх, че няма да го пускат да бега на запад да мие улиците и да проституира ако България се ориентира към Русия, а и тогава ЕС ща наложа такива санкции, че животът ще стане ад.
27
4
 
21
 
! Отговори
Мъдрец преди 3 години
Забравих Славукян - първоизточника на простащината в родината !
26
8
 
17
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Не на страха, мутри вън.Не слушай купени те медии а гласувайте хора.
25
17
 
10
 
! Отговори
от БСП Кюстендил преди 3 години
В Кюстендил всички ще гласуваме за БСП и промяната! БСП победа!
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как Епидемия бре, нали беше Пандемия???
23
22
 
12
 
! Отговори
Мъдрец преди 3 години
Това ще са първите избори , на които народът ще гласува да го управлява ГЕРБ - останалите са червеи, които се гърчат по улици и площади и след изборите ще ги мачкаме яко! След изборите ще има твърда полицейска хватка за попа Зарята, сестра Галева, Хр. Иванов-Маджото, Татяна Дончева - Мутресата , Хаджикян,Бабикян, Мадукян и всичките -кян !
22
10
 
27
 
! Отговори
факт преди 3 години
Зависимите медии умишлено настройват и плашат хората зада не гласуват, само масово гласуване ще свали мутрите от власт....
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият, който повтаря едно и също 30 г. е Волен Сидеров ! Всички други нищо не казват !