Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние
395
Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистанцията между основните политически играчи, които се явават на редовните парламентарни избори на 4 април, се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“. Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба.

Още по темата

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

23% от заявилите, че ще гласуват, ще дадат своя вот за ГЕРБ. Следва БСП с 18%, „Има такъв народ“ с 13%, ДПС – 9%, ДБ – 7,5%, „Изправи се. БГ. Мутри вън“ - 4,5% и ВМРО с 3,3%.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.   

Социологът Добромир Живков обясни пред bTV, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени.

Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков.

Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%.

Разликата се равнява на около 350 хил. души.  Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

„От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател“, каза социологът.
Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие. 

*******
Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият, който повтаря едно и също 30 г. е Волен Сидеров ! Всички други нищо не казват !
19
14
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Важното е, че руските партийки, кресльовци атака възраждане абв са аут.
18
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете ми за кого да гласувам, когато всички партийки ДБ, Изправи се мутри вън,ВМРО,Марешки Симеонов , Сл.Трифонов - това са все издънки и разсърдили се смешковци било то на Бойко Борисов било то на БСП. Слави си разпърдя гащите с големия си приятел ББ и реши да го цака с нова партия;Мая Манолова не получи повече власт в БСП и реши да ги цака с нова партия;Хр.Иванов се направи на голям патриот при положение, че беше част от правителството на Борисов и се издъни сега обиден. Другите са ....
17
13
 
18
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
За троловете на гроб знаем, че гласувате под стой не ни пълнете главите с глупости!!!!
16
1
 
18
 
! Отговори
Социопат преди 3 години
Пак социология от типа баба Ванга с калкулатор с %.
15
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашата фирма всички ще гласуваме за ГЕРБ-СДС!
14
14
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Аз ще гласувам за русофилите от "Възраждане за Отечеството" на Николай Малинов, който днес или утре има среща в Москва с Владимир Путин. Обикалям окръга и установявам, че русофилите са 2-3 пъти повече от русофобите. БСП са лъжерусофили.
13
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мая, Татяна, хаджигенчо,бабикян, -- АУТкъдеса милионите които хвърлаха домати и яйца = НЯМА ТАКИВАЗАЩО занимаваха бЪЛГАРИЯ с измислена революция от ЕДИН ЧОВЕКгорките полицаи устояха на глупоста на тези хорапрокурора - обвинения към водачите искаха да разбият държавата
12
30
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено сигурно е, че ГЕРБ отново ще управлява още 4 години...
11
27
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мен всички ще гласуват за ГЕРБ.
10
4
 
25
 
! Отговори
Хидроинженерът преди 3 години
С това изследване се доказва ролята на бТВ в политиката. От както съществува упражняват натиск и инженерство от сараите върху нормалния българин. Реално ще гласуват над 60% от хората ще има огромна избирателна активност и много хора искат промяна и ще гласуват за нови партии и кандидати, но като почнат с тия проценти хората се разколебават, да не би техният кандидат да не влезе и затова избира по-малкото зло от големите партии. Трябва принципност!!!
9
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че нали това веше целта. За това се разпуснаха мерките. Да се карантинират колкото може повече хора. За да са сигурни изборите за някои хора.
8
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моето обкръжение масово ще гласува. Дори хора, които никога не са гласували ще излязат!
7
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вина за това имате и медиите. Вие 85% от информацията, която ни предоставяте е заета само с пандемията и предизвиквате допълнителен страх у хората. Вместо това агитирайте хора да отидат до урните.
6
2
 
47
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Българските граждани да вземат пример от Нидерландия!Там 80% гласуваха!
5
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Манипулация! Всичко е за да се контролира вота! БНО, Възраждане и републиканци за България имат изключително много поддръжници! Със сигурност са над 3-4%!!!
4
5
 
37
 
! Отговори
хух преди 3 години
нали това беше целта на всичкии мероприятия тази седмица, да накарат хората да не гласуват, че да се разчита на така наречения твърд електорат и купените гласове.ПС. Представете си колко е изпаднал този народ щом си продава гласа за 100-200 лв в най-добрия случай, което за един млн. гласа прави 200 млн лева макс, а тези само за следващия програмен период ще си разпределят 29млрд. евро, от който поне 25-30% ще влезнат в джобовете на нашите хора. Мале колко е паднало интелектуалното ниво.
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е проучване в България !...?!?!Ако ,се направи извън ...България ?!Бирата ще е друга !
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе, смо тля ци - изборите още не са преминали, за да кажете, че епидемията изгони избирателите - като минат - давайте анализи защо нещо се е случило еди-как си, а не фалшиви прогнози
1
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще са първите избори които ще пропусна да гласувам,и заради мерките срещу пЛандемията и затова че ми лепнаха условна присъда за незаконно притежание на боен пистолет...в държава в която ти казват какво имаш право да притежаваш и какво не,вот от мен няма да видят