Слави Трифонов премиер! 9% го поискаха, Борисов и Нинова най-харесвани

6 сигурни партии в следващия парламент
702
Слави Трифонов премиер! 9% го поискаха, Борисов и Нинова най-харесвани
Снимка: Dnes.bg, архив

От твърдо решилите да гласуват  на 4 април 28.2 % заявяват, че ще гласуват за БСП, 25.5 % за ГЕРБ-СДС, Има такъв народ – 15.7 %, ДПС – 9 %, Изправи се БГ – Мутри вън! – 6.9 %,  Демократична България – 5.2 %.  Всички останали остават под 4 % бариера. Към днешна дата шест партии попадат в българския парламент. Това показва национално проучване на институт „Рего“, проведено сред 1004 пълнолетни български граждани в периода от 25.03.2021 г. до 28.03.2021 г. И финансирано със собствени средства.

Още по темата

Разликата между БСП и ГЕРБ е 2.7 %. Това са двете формации, които далеч преди всички останали си оспорват първото място.

Според изследването БСП бележи ръст сред предпочитанията на избирателите, докато ГЕРБ видимо свива подкрепата си в национален мащаб.

Любопитно е, че БСП се радва на електорална подкрепа най-вече сред най-възрастните и млади избиратели – над 60 години и до 30 години. Тя е предпочитана и повече сред жените. При ГЕРБ подкрепата идва от средната възраст и е полово балансирана.

Формацията на Слави Трифонов трайно се е установила на третото място. Тя среща основните си поддръжници сред младите до 30 годишна възраст. При ДПС, Демократична България и коалицията около Мая Манолова резултатите ще зависят от няколко основни фактора – степен на мобилизация, скрит вот, привличане или загуба на периферия.  

Целият букет от  националистически формации остава извън парламента. Те станаха част от поредицата коалиционни партньори на ГЕРБ, които плащат цена за съвместното си управление.  Няма никакви витални партии в лявото пространство отвъд БСП. Многобройните протестни формации с гръмки имена, дори не се улавят от изследването.

При ДПС и Демократична България традиционно се добавя вот от чужбина, който вдига резултата им. При електорални партии като „Има такъв народ“ по принцип има висока степен на емоционално желание за гласуване, но често този вот, основно младежки, не отива в дисциплинирано до урните. От тези специфики са възможни колебания на резултатита по посока на повишение при ДПС и ДБ и намаление на резултата при „Има такъв народ“.

В предпочитанията за нов премиер на страната доминират мненията, че няма подходяща личност (24 %). Лидерът на БСП – Корнелния Нинова е най-предпочитаният политик за бъдещ министър-председател (19.2%), докато действащият премиер е посочен като предпочитание от 17.1 %. Слави Трифонов е предпочитан от 9 % от респондентите.

******
Представените данни са от национално проучване, проведено сред 1004 пълнолетни български граждани в периода от 25.03.2021 г. до 28.03.2021 г. Подборът на респондентите е по квота въз основа на демографските признаци: тип населено място, пол и възраст. Методът на регистрация на първичната информация е пряко стандартизирано интервю с помощта на таблети. Изследването е проведено със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


702
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
509
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във връзка с прогнозите, че на следващите избори ще спечели БСП на пазара се е появил дефицит за фризери и се е продал целия тираж на книгата "Лечебният глад".
508
1
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Тия вярно ли си вярват, че БКП / БСП ще спечелят изботите? По - голяма смешка от тая не бях чел. Но да не забравяме, че днес е 01.04.
507
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стар и грозен Той няма мнениечака да чуе мнението на 10 сценаристи и тогава взима страна
506
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари от DNES>BG,ако продължавате да триете мнения,ОСЕЗАТЕЛНО ЩЕ ВИ НАМАЛЕЯТ ПРИХОДИТЕ ОТ РЕКЛАМИ.Никой няма да ги вижда.
505
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя няма жена.Няма дете!!!Това е добре за България.
504
0
 
3
 
! Отговори
Смях в залата преди 3 години
Този не е артист който играе роля, а *** който си е повярвал.Има и други които могат да ръсят гупости. Просто не са им дали телевизионно време.Но и този момент ще дойде.
503
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живота е по кратък от колкото си мислимгледах го заради артиститеа той си помисли че е велик
502
0
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
СЛАВУЦАТА ПРЕЗИДЕНТ ?А , КАТО ДОЙДЕ НЕКОЯ ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ЧУЖБИНА , ШЕ ИМ СВИРИ НА УШЕНЦЕ С ЦИГУЛКАТА, ЛИ....ХА,ХА,ХААААААААА..."ЕДНО ФЕРАРИ, С ЦВЕТ ЧЕРВЕН"...??!!!ШЕ Я ВТАСАМЕ , ЯКООООООООО.....
501
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОШЕНИЦИ
500
0
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
"ЕДНО ФЕРАРИ С ЦВЕТ -ЧЕРВЕН"...ама , за ТЕБ ЕДИН ГООООЛЕМ , а пък "Ферарито" за мен....ЗАЩОТО МИ ТРЕБВАТ ПАРИ И ШЕ СТАВАМ "ДУПЕТАТ"...ХА,ХА,ХААААААААА...!
499
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ако стане премиер или влезе в парламента дали ще махне обецата.
498
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ, СДС, ВМРО, ВОЛЯ, НФСБЩЕ СА НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ
497
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Николай БарекоВ, Слави ТрифоноВНЯМА РАЗЛИКА
496
0
 
0
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До незабрал. Не си достатъчно интелигентен, за да ме апострофираш. Като не си разбрал, има си Интернет, влез, провери и ще разбереш. Титлата си е титла, колкото и да не ти харесва. Айде, чао, ***.
495
6
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
До СатаНата. Хе-хе, ами на теб може да ти е омръзнал, ама на стотици хиляди не е и в неделя отново ще ви го начука. И на мен много други са ми противни, ама какво от това - мнозинството решава, бавно, а не ти.
494
2
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До тео. Ами май не е баш така. Този, дето уж бил прочел една книга е д-р на науката, бил е гл.секретар на МВР, два пъти кмет на столицата, три пъти премиер. Колко българи са постигнали това бе, ***? А ти, жалък оххлюв, ти какво си постигнал в невзрачния си живот, та му държиш сметка?
493
0
 
7
 
! Отговори
Герберк преди 3 години
До Ха-ха. Е, ама много си смешен с тези еднакви банални прогнози-закани всеки ден. Ами няма да ти стане играта бе, плазмодий, в неделя пак ще ядете на Боко хурката, а ти ще си смучеш червените топки.
492
1
 
11
 
! Отговори
Славуца е голям преди 3 години
Шоумен и голям приятел на мутрите и на президшнта. И се прави на влюбен в Мая, ама му е всш тая. И аз Мая не мога да я трая.
491
0
 
9
 
! Отговори
Ама Тошко хаджи преди 3 години
Е много смешен..
490
2
 
7
 
! Отговори
Славенце преди 3 години
Звездичке наша и ангелче сладкогласно, генийче на мама и таъи, ела ни оправи, че малко ни беше.